Latest Instagrams
Friday, November 16, 2018

MOVIE REVIEW: MAQUIA WHEN THE PROMISED FLOWER BLOOMS

Hi~ Assalamualaikum

Alhamdulillah telah kembali pulih, cumanya selera makan dan kepala pusing masih tertinggal. It's never mind. Selagi Nyonya Nayla behave, we are good. 

Lama dah Aien tak buat movie review ni kan. Sejak mood nak menonton hilang disebabkan bateri phone asyik draining very fast, rasa macam nak campak telefon ke sungai je. Tapi, aaaa tabuleh sebab ni Husband lanje. 😝 


Tajuk: Maquia When the Promised Flower Blooms a.k.a 
Sayonara no Asa ni Yakusuko no Hana o Kazaro (Let's Decorate the Promised Flower in the Morning of Farewells) 
Genre: Anime, Fantasy
Duration: 1 jam 55 minit
Sinopsis: A story between an immortal girl and a normal boy form a bond which lasts through many years. 



REVIEW AIEN:: 

Cerita dia simple. Tapi, deep sampai ke hati. Aien jumpa cerita ni ntah dari mana, siapa suggestkan pun tak ingat cause I do have short term memory loss, alih-alih semalam tengok dah ada dalam playlist video dan diri macam, hah! anime mana pulak aku download ni? Tengok je la sebab dah download. 

Immortal Lorph, Maquia jatuh dari tempat mereka apabila mereka diserang oleh askar diraja yang mahu kuasa abadi mereka. Bila dia terjatuh dia dia bawak diri tak tahu kemana. Terjumpa pulak dengan seorang pengembara yang membiarkan seorang bayi menangis terusan dalam pelukan mayat ibunya. Maquia sedih sebab suku Lorph ni kira macam Parting people laa sebab dia immortal kan. Siapa-siapa pun dia sayang, semua akan meninggalkan dia keseorangan. Dan kesunyian itu sudah lali bagi puak ni tadi. Tapi, Maquia tak. Diambil bayi tu tadi, dipeluk dan dia berjanji akan menjaga seperti anaknya sendiri sedangkan dia sendiri baru berusia 15 tahun. Quite proud you know.. Nasib jugak dia jumpa family kecik di hujung kampung untuk terima dia. Situ la, Maquia belajar menjadi seorang ibu yang baik. Haa, lagi satu, puak Lorph ni pandai menenun kain umpama surat. Ia sangat bernilai di kalangan masyarakat. Tapi, benda tu jugak buat dorang terancam. 

Okay la, ni dah nama Aien cerita penuh dah ni. I Love Details.  bwahaha 


Pokoknya, bila bayi yang dibela Maquia yang diberi nama Aeriel ni tadi membesar, dia tak dapat terima Maquia selalu menjaga dia macam budak kecik. Dia nak jaga Maquia macam seorang lelaki. Tapi, dia tak jumpa caranya. Akhirnya, Aeriel pergi meninggalkan Maquia dengan menjadi askar kerajaan. 


Well, yang Aien cakap deep tu ialah macamana kisah ni di-nilaiterap-kan haaa apakah itu?? Dia macam garapan kasih sayang seorang Ibu pada anaknya walaupun dia tahu mereka akan berpisah suatu hari nanti. Apa yang penting tu, mereka berdua ada stranger tau. And macam betul-betul mak dan anak. Deep juga sebab...


haaa~ nak tau sebab apa boleh la cari ye.. Aien download kat Tele la macam biasa. Jap~ cari link.. TENGOK SiNi .. okay. 

Till I write again... 




7 comments:

  1. seems interesting, nanti ada masa nak try cari n tengok =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok jngan tak tengok! Link ada Aien kasi tu. kelak senang, dtg la sini. haha xpun tengok kat kissanime. :)

      Delete
  2. Replies
    1. Tengok Bro Zumal.. Kang sediakan tisu, man tau nangis. ^^

      Delete

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~

Latest pins

Subscribe