Latest Instagrams
Tuesday, July 31, 2018

*UPDATING*

*UPDATING*
Tuesday, July 31, 2018
Read post

Bila diri sendiri punya waktu. Anak dah tido, suami pergi kerja, homework semua dah siap, mari lah kita 'me time'. Mengemaskini segala apa yang patut. Tapi, buat masa ni, Aien cuma kemas kinikan label je. Semak pulak mata tengok huruf kecik yang label tu. So, dinaiktara pergi ke huruf besar. Namun, bila kita nak besarkan huruf mana yang kita dah ada label tu, dia tak nak upgrading. 


Such annoying thing! Bila dah cuba sana cuba sini. Okay la kot. Cuma stress berlebihan. Muahahaha~
Al-kisah sebenarnya nak tukar template lagi. Puas berjalan mencari, tak ada pulak yang berkenan. Maka, pm aja sang creator template ni minta tolong dia betulkan mana yang tak betul tu. Senget pulak mata tengok apa yang tak berkenan. 

So, apa lagi?? buat je la mana yang mampu. Dah malas nak betulkan, tu yang buat entry ni sikit. Bagi menambahkan entry tahun 2018 yang kian menyepi. Ingat lepas kawen boleh la updating sejuta entry. *evil laugh* Angan-angan palsu je tu bila diri sendiri tak buat me time sendiri. Menipu diri bentang semilion alasan tak dapat update. 

Okay, story day 71 after giving birth. Fuh, still tak leh move on lagi kan? Trauma berleluasa. Fikir-fikir balik, sudah la diri ni masih tak leh move on dari kepercayaan diri itu telah berumah tangga, apatah lagi diri ini telah melahirkan junior. Allahu~ 

Junior? Mini me? OMG! Hah~ sungguh tak sangka. Itu lah yang terdetik di hati setiap kali menatap si anak kecil. Yang sering kali digelar 'DARA'. haha Banyak nama gelaran dia. Dari YUYU, NAYLA, NEY NEY, MENDELA, ntah apa lagi ntah. Ikut suka ibu dia ja nak panggil apa. haha 

Bab sebut gelaran anak ni, teringat pulak kisah ramadhan lalu. Masa Aien berpantang di rumah mak mertua. Masa tu, adik ipar bawak anak bini dia balik kampung, nak berpuasa dengan mak dan menunggu baby baru katanya. Tapi babynya keluar lambat pulak tu. Tu yang lama benar mereka  di kampung mak mertua. Ah~ tak kisah la sebab tu bukan rumah Aien. :P Benda Aien nak cerita is, When my in laws posted something on her facebook asked random people how they felt if someone called their children, a BINATANG? Like "budak sekor ni..." and "cuba la duduk diam. ni macam monyet kena belacan.." Or "muka tu dah hitam dah macam buntot kuali.."  Kalau anda, bagaimana rasa anda???
                 

Bukan nak cakap apa lagi kan, bila Aien sendiri dah beranak ni, siap mak sendiri yang gelarkan, it's normal okay. Kita as melayu memang macam tu. Lebih kepada perumpamaan kan? You know? So, kenapa mahu terasa? Masa dia post tu, mak mertua Aien tak tau, Aien baca pahtu screenshot kan. Simpan. Sebab tahu nanti mesti akan ada sesiapa yang bagitau. Tak lama lepas dia macam kena marah laki dia kot, dia padam post tu. But, around 3 jam macam tu post tu mesti ada yang dah baca right? Haha Masalah bila kau friend dengan semua ipar duai. 

Nak dekat raya macam tu, Aien tak ingat apa punca dorang gaduh lagi. Haa~ si bini ni nak balik Kedah a.k.a umah mak dia untuk raya ni. Sebab husband dia dah janji nak raya sana. Yela, husband dah janji kot. Mesti la tuntut kan? Tapi jobs si husband ni non stop. Sebab dia macam kontraktor macam tu la. Amek job piping, wiring or job kampung untuk sara anak bini. Si bini ni tadi ugut nak balik sendiri which is dengan anak yang berusia 1 tahun lebih dengan 2 tahun lebih. Agak-agak la kan? 

Aien ingat memori ni tau. Which is because dua tahun Aien raya dengan mak mertua, dua kali adik-adik ipar lain ada je buat hal. Last year lain cerita. This year si sorang ni pulak. Dengan mak mertua Aien dia still tak bertegur sapa tau, tapi dorang laki bini dah bersweet muit. Apa perasaan mak kalau macam tu kan? Sedih, sedih Aien, sedih lagi mak mertua Aien. Aien amek langkah tengah, malas nak masuk campur. Whatever pun itu urusan mereka. 

Ha, apadia? Aien tak cuba nak pujuk dorang? Hahaha tak pernah cuba. Sebab dah kena warning dengan husband. hee~ Husband said, dorang yang pilih cara hidup macam tu, biarkan dorang. hurm... Sampai bila tu Aien tak tau la. Tak senang betul jadi menantu sulung ni. Whatever pun sekarang ni, Aien cuba gembirakan hati mak mertua Aien. Moga terubat sikit hati dia yang kerinduan dengan anak-anak dia. Memang! Orang akan cakap, anak sendiri mana nak sama dengan menantu. But, what we can do? As long as dorang orang tua, we need to hargai till we dies. Right?

Baik la. Aien nak sambung updating. Baru terjumpa post yangg 3 tahun lepas tak yang mana first time Aien jumpa dengan husband. Ada rupanya.. Nanti Aien update pulak how we learn that we is each other lover. Tunggu yer. 

till we meet again, 








Saturday, July 28, 2018

Hello World~

Hello World~
Saturday, July 28, 2018
Read post
Yeah~ I'm back!! 



It's good to be back guys. How r you guys? missing me? hahaha Perahsan betol la ada orang rindu kat kita ni kan. 

Al-kisah hampir 2 bulan, eh~ kira-kira balik dekat 3 bulan jugak la Aien senyap. Lepas menanti keluarnya baby dari tummy ibu, sampai dah habis pantang. Sampai dah habis raya. Ha~ lama kan? dah tiga bulan dah tu Aien Bukannya hampir lagi. haha



The Baby

Alhamdulillah setelah bertarung sakit hampir 9 jam, Aien telah selamat melahirkan baby girl seberat 2.9kg pada jam 11.59 pagi. Sedetik lagi nak jam 12 tengahari. hahaha

Dia punya struggle nak keluar tu. Ado.. Pengalaman sungguh. Sampaikan ada yang bertanya boleh dah lepas ni untuk yang kedua? haha Not so fast yer. Sis masih terbayang sakit dia lagi. 


The Journey of Giving Birth

18.02.2018 | Jumaat

Pagi-pagi subuh selepas sahur tu, Aien da rasa macam sakit perut tau. Tapi sakit perut dia macam lebih kepada bawah perut dan ke bawah. Mula tak berapa sakit, last sampai tak tahan macam nak terberak tapi you know it's not poop. Aien cakap dengan husband. Dah tak tahan sangat, Jom la kita ke hospital. 

Semalam juga ditahan di Hospital Pontian, Johor. Sakit tak ada, jalan pun tak ada. Doc suruh balik. Siap pesan lagi, kalau sakit lagi, mohon la ke HSA terus sebab dorang tak nak amek risiko untuk kes Aien. 

Apa kes Aien??
Kesnya adalah ketinggian Aien tak berapa nak tinggi ni, kalau baby keluar besa. Susah. Itu kata dorang la. Maka kita pun tak nak amek risiko dua tiga kali, baik terus pasrah ke HSA je. Senang cita. 


Sebab tu buat kali kedua sakit dia, juga tengah malam, Aien dengan husband terus ke HSA. sejam juga dari Pekan Nenas. Alih2 sakit tak berapa sakit. *face palm* 
You know what I mean? Sakit tu dah tak ada dah dihalau lagi balik. Sudahnya husband sahur di Mcd Simpang je. haha

Final sakit, Aien tunggu lagi. Even dia keluar lendir pun Aien tunggu. Sebab HSA dah bagi surat untuk admitted pada 22 May kalau tak ada sakit-sakit lagi. So, apa salahnya kita tunggu je. :)


21 May 2018 | Isnin 

Setelah seharian menanggung sakit, jalan baru buka 3cm. *face palm* lagi. Allahu. Aku dah tak tahan dah ni. Mohon la Allah, percepatkan. Masa tu ingat umi Aien, banyaknya dosa aku dengan Umi. Insof kejap. Minta ampun dengan suami masa tu. Dia yang resah. haha

Bila dah admitted tu, husband konon nak balik sambung tido la sebab dah berapa malam dia tak tido teman Aien juga tak tido kesakitan. Tapi, lepas sahur dia datang balik. Sebab risau dengan Aien yang asyik cakap sakit tak dapat nak tido. *ketawa lagi*


22 May 2018 | Selasa

Masa subuh tu ingatkan dah final sakit dia, Aien dok mencangkung kat katil sampai misi tegur sakit sangat ke. Aha~ ye misi. Mohon la cek jalan saya dah berapa dah ni. Tak tahan sangat dah ni. 
Orang kata, kalau dah sakit kerap, jalan akan bukak setiap sejam. Kira satu cm tu satu jam. ni dah berapa jam dah ni. Sekali check, baru 4 ke 5cm gitu. Adooo~ Allahu~ tolong laaa. tolong laa. Aien dah stress. Rasa macam nak give up pun ada. Badan ni rasa nak tertanggal satu persatu. Dah la lapa, ngantok semua ada. 


Pagi tu, jam 8 doc datang. Untuk periksa sorang demi sorang untuk bersalin. Ramai jugak masa tu. Nampak doc cina laki masa tu, doa bebanyak bukan cek dengan dia. Di GH macam ni, susah nak tengok itu doc betul ke doc praktikal. *ketawa lagi*

Serius, dari mula masuk sampai bersalin semua doc praktikal. Sampai nurse pun nurse praktikal. Kau rasa?? 

Okay, doc perempuan Islam check. Pahtu dia kata jalan dah bukak 5cm which means tak berganjak dari subuh tadi kalau betol lagi pagi tadi dalam 5cm. Pahtu dia kata nak pecahkan air ketuban sebelom send ke LR. Okay, maknanya Aien akan terus bersalin hari ni la kalau cepat siang ni. Detik hati. 

Sebelum ke LR, misi suruh makan dulu apa semua. Turun bawah, husband dah tunggu. Yeay~ I miss my husband. haha <3

Di LR tunggu lagi. Lepas dah cucuk ubat tahan sakit di peha, doc bagi rehat kejap. Nak tido masa ni boleh. Dapat la tido dua jam. Jam 10 lebih gitu misi datang. Kata dah lama sangat Aien tido. Cek jalan masih dalam 8cm macam tu. Dia kata mungkin kencing banyak sangat kot, tu yang sekat jalan. Dia tolong la kencingkan kita. Lepas tu, the final episode is coming!!!

Dia ngiringkan Aien, sakit tu the most extreme ever. Rasa nak menjerit pun hado haa.  Tapi, pesan kat diri. Please don't scream. 😅

Sungguh masa tu, dah tak ingat apa. Kita dah la mamai dengan ubat, dengan ngantok. Kena bertarung nak keluarkan seorang manusia dari jalan yang sebesar lengan bayi je gamaknya. Nak keluarkan kepala sebesar bola takraw. Fhewww~

Nasib cik suami ada bagi semangat. 😘 Semangat yang tak membantu langsung. 😂 Mana taknya, Aien dah pesan dengan diri jangan angkat punggung, entah macamana gaya dah macam ulat kepanasan, dia suruh betulkan posisi. Kita ni dah la separuh nyawa dah. Rasa macam nak give up pun hado. 😔

"Puan, kepala anak dah nampak dah! Tolong la teran... " jerit misi. Ntah misi yang mana satu Aien tak tau sebab dalam tu dekat satu team bola sepak ha berkumpul.

"Awak boleh!" pujuk sang suami.

Kita, Allah! Allah! Allah! Diri boleh!

Walaupun koyak banyak, hampir 10 minit kepala baby di pintu, akhirnya lahir aien junior~

Seminit lagi 12 tengahari. Lahir princess yang diberi nama Nayla Insyirah.

Masa dia dah keluar, alhamdulillah~ terus longlai rasa. Sampai orang cucuk jarum ubat sebelah kiri pun tak rasa. Tapi, masa jahit tu rasa walau dia suruh sedut gas tu.

Sayang seribu kali sayang. Sang suami pun tak nampak masa tu, rupanya doc laki india yang jadi tukang jahit. 😒 Sebab yang sambut semua doc praktikal, misi. Jadi tak ada siapa berani nak jahit. Mungkin teruk sangat kot.

Bayangkan dengan ketinggian Aien yang comel macam minion ni, selamat keluarkan bayi seberat 2.9kg yang Aien sendiri tak sangka dia besar tu. Sepanjang mengandung perut comel je sampai akak Aien panggil baby "Puyu" . Haha

Alhamdulillah settle semua, aien nak tido je masa tu. Letih sangat². Mental koyak jugak berapa kali bila dengar baby nangis tengah malam. Dengan kita penatnya, baby nangis. Hoho

Seronok memang seronok. Rasa tak percaya Aien dah jadi mak orang. Haha Diri sendiri dah kawen pun masih tak boleh nak percaya. Haha

Ada rezeki, Aien share hikayat cinta ibu dan ayah puyu ni pulak. Haha

Tunggu la bila rezeki masa tu sampai.

Si anak yang kini telah berusia 68 hari, sehat alhamdulillah di sisi, dalam hati pula bimbang macamana kita nak didik si anak menjadi insan berguna, dunia dan akhirat. Tambahan lagi dia perempuan. Haaa, masa ni Umi Aien banyak la kata.. Haa, umi dulu macam ni macam tu jugak. 😅

Sabar je la. Kita tak boleh nak didik anak kita macamana zaman kita dididik dulu. Kita yang kena lebih bijak menggunakan pendekatan yang berbeza untuk dapatkan hasil yang sama. Jadi, Aien banyak follow up nota parenting by Taufik Razif. Banyak ilmu baru kita belajar. Cuma cara kita apply tu kita pandai. Moh ler, ibu² moden join. Klik je di Taufiq Razif ni, dan sama² kita didik hero heroin kita jadi manusia umat Nabi Muhammad SAW yang berguna dunia dan akhirat.

K la, macam dah panjang sangat je Aien taip untuk comeback ni. Sampai ketemu lagi yaa...

😘







Latest pins

Subscribe