Latest Instagrams
Friday, December 14, 2018

PENCARIAN BLOGLIST 2019 Mamapipiedotcom

PENCARIAN BLOGLIST 2019 Mamapipiedotcom
Friday, December 14, 2018
Read post
Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom. Jemput sama-sama meriahkan.

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

Seperti yang mama ada beritahu dalam post sebelum ni, mama ni adalah sejenis yang suka blogwalking. Dan sesiapa yang ada di bloglist mama biasanya akan mama blogwalk dulu dengan syarat blog Tu kena selalu update la ye. Memandangkan dah nak masuk tahun baru aka umur baru bagi mama, maka mama mencari 20 blog untuk dimasukkan ke dalam bloglist mainpage mama, 

Bagi yang tak terpilih pula jangan lah risau, mama akan buatkan satu page dan masukkan kesemua link yang join segment ni.  dan Semoga dengan adanya segment ni akan membuatkan mama bertambah berkobar-kobar semangat blogging untuk tahun 2019.

Jom tengok syarat-syarat: 

1. Buat satu blog post bertajuk "Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom". Tampal banner di ats beserta link ke post ini.
6. Follow Twitter: https://mobile.twitter.com/mamapipie
7. Follow FB page: https://m.facebook.com/mamapipie/
8. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.

Done. Mudah saja kan. Bagi sesiapa yang ada masalah untuk nak buat perkara di atas dengan alasan munasabah mama tetap akan terima penyertaannya. Dun worry OK!

Segment ini berakhir pada 31/12/2018 11.59 Malam.


WORDLESS DAY

WORDLESS DAY

Read post

Thursday, December 13, 2018

BELI APA TU PADA SALE 12.12??

BELI APA TU PADA SALE 12.12??
Thursday, December 13, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum

Remember I told you gais, Aien menang voucher dari Lazada 2 hari lepas. Here I am to story mory dengan u olls apa yang Aien beli dengan voucher tu. Hee~ 

Al-kisahnya, Aien teringin sangat nak beli vacuum cleaner memandangkan rambut ni bersepah merata. Geram sebel bila nak menyapu. Lagi-lagi bila Nyonya Nayla pun sekarang ni dah start selak-selak karpet Ibu. Ado~ tak cukup dengan hanya kibas-kibas je karpet tu. Macam tak cukup bersih je rasa. So, I told Tuan Izwan. I wanna to buy the vacuum. He said, bazir je. Penyapu lidi pun bersih jugak. Haha 

Haa~ dah Tuan Izwan kabo gitu. Kita senyapkan aja la. Sampai la detik dapat voucher ni minggu lepas. Me like~ yeay!! Dapat beli vacuum. Yeay! Yeay! And sale 12.12 is coming. Cun! Tepat pada masanya. Saya suka!! 




Taraa~ usha² yang ni nampak tengah viral di kalangan rakan muka buku Aien. Tengok rating pun macam okay je. So, apa lagi grab la satu. Ikutkan harga dia kalau normal rm75++ la. Jadi dia dah turun la RM10 gitu. Termasuk postage sama jugak harga dia RM75. Pusing-pusing situ jugak kan. Why not grab je satu. Buat percubaan. Sekali dah proceed payment apa semua, Aien masukkan la kod voucher ni tadi, but, Sedih! Shipping voucher ni tak cover. Like, burn je la RM5 haku!! Aien dah la memang tak ada benda lain nak beli. Macam oh, tidak!! 

Bincang-bincang dengan Tuan Izwan, dia kata amek je la. So, dah proceed semua. Tunggu la dia sampai je. Jangan la abang posmen malas lagi nak panjat. Tak larat la nak pergi poslaju je. Haha 

Okay, tu je nak cerita. Till I write again~ 

PS: Nanti dah sampai Aien buat review. hee~ 
Wednesday, December 12, 2018

AGAR-AGAR MILO, SENANG JE..

AGAR-AGAR MILO, SENANG JE..
Wednesday, December 12, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum

Bila musim hujan, konfem rasa asyik nak makan saja. Tertiba datang la idea nak buat agar-agar selepas menggali bilik pantry ternampak sebungkus agar-agar tali. Hah~ apa lagi searching next item untuk dicampur semua. Semua ada. Apa lagi, sukat air, campak itu, campak ini. Tara~ dah siap. Senang je kan? 

Malangnya, sebekas besar jugak Aien dapat. Banyak tu. Aien sorang je makan. Mana la orang nak makan agar-agar musim hujan ni Cik Aien oi.. Agar-agar sedap makan time panas lit lit, haa~ marvelous gitu. Nasib la badan jumpa teman yang kurang makannya. Dia bukan tak makan, cuma tak berapa. Cuba kalau kena feveret dia, amboi tak toleh kiri kanan naa~ Kalau Aien.. apa aja bedal. haha

Macam biasa la, masa progress buat benda ni, Aien lupa nak ambil gambar. So, tengok je la yang dah siap. 

 
Bahan-bahan diperlukan: 

1 bungkus agar-agar tali
1.5 liter air
1 cawan gula pasir
1 tin susu cair
1 cawan milo

Cara-caranya: 

1. Masak agar-agar dengan air sehingga mendidih. Masukkan gula dan susu cair. Kemudian, dah sebati boleh ditutup apinya.
2. Bahagikan kepada dua bahagian. -milo -susu
3. Kemudian, susun la ikut suka.
4. Bekukan dalam peti sejuk dan sedia untuk dimakan.



Senang kan? Pejam mata boleh buat. Ada setengah orang suka campur dengan tepung jagung sikit. Tapi bagi Aien, itu dah jadi puding dan tak la berapa gemar.

So, agar-agar ni la buat santapan pagi. Sambil masak, letak agar-agar ni dalam pinggan beberapa ketul. Buat alas perut dulu. 

Yang atas tu jangan ditanya kenapa berketul, sebabnya Aien p sejukkan depan kipas. makanya, dia sejuk cepat. Dengan yang dalam jag pun sejuk. So, sambil tuang tu tapis la kalo tak nak dia berketul. Ni untuk makan sendiri, kisahkan aja rupa dia macamana. Janji sedap! By the way, masa dia tengah disejukkan tu, Aien cicip rasa dia macam kurang manis. Sekali bila dah sejuk, wow~ cukup rasa. Macam biasa la, Aien ni suka benar derhaka pada resepi. Haha 

All the best you all yang nak mencuba. ^^ 


Till I masak again~ 
Tuesday, December 11, 2018

NEW ADDICTED! GAME RAGNAROK M ETERNAL LOVE

NEW ADDICTED! GAME RAGNAROK M ETERNAL LOVE
Tuesday, December 11, 2018
Read post


Hi~ Assalamualaikum | Oh no! Habis laa~ Mula-mula tengok Tuan Izwan main. Macam best je. Dia kalau jumpa game best, memang leka. Pahtu tanya, 
'Banyak makan space tak? Okay tak game dia? Macam ML?' 

Banyak kan soalan. Sebab Aien noob main ML, so tanak game macam tu. Ahak~ Lagi-lagi PUBG, lagi bertambah noob. Game smartphone ni memang popular di kalangan remaja zaman sekarang. Kadang-kadang mak budak ni nak la tau apa yang best sangat sampai deme ni tak nak keluar bilik bagai. Sampai makan pun tak kisah. Hadeh~ laparnya. 

So, bila Tuan Izwan dah menjawab semua soalan Aien kat atas tadi, Aien pun muat turun games tersebut di google play store. 


Mudah saja kan? Game Ragnarok ni makan sebanyak 1.3GB space dalam telefon pintar kita. Selebihnya Aien malas nak story pepanjang. Better orang yang lebih arif atau kalian suka nak google-ing this game, silakan. hee~ 


Bila dah settle muat turun, akan jadi macam ni. Well INI BUKAN ENTRY TUTORIAL HOW TO PLAY THIS GAME. Cuma nak cerita how addicted Aien for past week for this game. haha 

Sekarang dah level 53 kalau tak silap, sejak balik dari kampung MIL yang sendu line, Aien pun malas nak bukak. Makin susah nak naik level. 


Ini la muka depan permainan tersebut. Haa~ dia macam best la jugak, but bila ngajak adik ipar dia kata macam bosan je game ni. Haha 

Aien main pun sebab game ni boleh kena tinggalkan, unless kita tengah buat mission or apa² quest. Kena la tengok kejap-kejap. Tapi, WARNING! AMARAN KERAS! Game ni laju makan bateri!! 



Tidak!! Masa Aien tengah farming, nak kumpul item untuk quest, Allahu~ sepanjang malam biarkan dia charge, langsung tak naik! Like, WHAT???  Terus Aien terdetik, Oh tidak, handphone aku ni dah nak nazak, makin aku pendekkan umur dia. haha terus macam, Biar je la. Bila dah boring sangat, mood nak main balik baru main. Tapi, jeles jugak tengok Tuan Izwan main. Sekarang ni, ada satu kat telefon, satu dia pasang kat laptop. haiyoo~ Dahsyat kan penangan game ni. Dia kata sambil main sambil terkenang la zaman dulu. Kalau nak main game macam ni, kena pergi kedai pc dulu, baru dapat main. haa~ gitu..  

Gais~ kalau nak cuba main boleh la. haha tapi, kena sediakan quota internet kaw-kaw la kalai nak download. Melainkan anda pengguna u-mobile. hee~

Kbai. 

Monday, December 10, 2018

MENANG HADIAH! BLESS ME~

MENANG HADIAH! BLESS ME~
Monday, December 10, 2018
Read post

Hi~ Assalamualaikum | Yeay, happy Opening of December. Siapa tak happy bila holiday month is coming right? 

Patutnya benda ni Aien cerita as soon as possible bila dah dapat, but me kinda urm.. tak ada idea selain nak ucapkan terima kasih, xie xie, kamsahamnida, thank you, arigato! 

1. 

Hadiah dari Giveaway by Cik Puan Rrai. OMG~ Finally it's here. Selepas abang posmen retour balik barang ni, dan dia assume Aien tak ada kat rumah masa tu, sedangkan ikutkan rasa date dan jam yang dia kata sampai depan rumah tu, Aien ada ja dalam rumah. Tapaham~ Last, hari Khamis baru pergi ambil lepas Tuan Izwan balik kerja. Aien like sangat tudung bawal dia~ Nice. Nanti bila Aien dah pakai, Aien share kat iG k~ ^_^

2. 


Terpilih sebagai salah seorang pemenang untuk 3rd Lucky Draw Prize untuk Lazada Blogger Contest! Wow! Double wow. Sebab untuk kesekian kali Aien join, ini kali pertama Aien menang. Alhamdulillah. Rezeki. Walau tak dapat yang gempak² hadiah dia, still RM75 ni, Aien dah berangan nak shopping masa 12.12 nanti. Beli apa, nanti kita cerita. Yuhhuuu~ 

3. 

Alhamdulillah, Aien menjadi salah seorang komentar top di blog Kak Shikin Razali dan terpilih mendapat hadiah saguhati darinya. Alhamdulillah, alhamdulillah. Terima kasih kak~ Akak ni memang selalu kasi pada mereka yang sering singgah dan komen di blog beliau. Semoga rezeki beliau bertambah atas kebaikannya. Aien nak buat macam ni pun masih terfikir-fikir lagi. Namun, semoga kalian tak jemu singgah yaa.. 


Itu saja, rezeki nak dikongsikan dengan kalian. Alhamdulillah orang kata pembuka bulan cuti yang sangat baik, tapi, tu la. Emosi ni pulak swingy tahap kelapan. Tak tahu la manusia jenis apa ni. Haiyaa~ 

Till I write again~ 
Sunday, December 09, 2018

RINDU..

RINDU..
Sunday, December 09, 2018
Read post

Hi~ Assalamualaikum. | Lately my emotion kinda mess up. Maybe this weekend my family will gather up at my sister daughter's Aqiqah. Felt lost somewhere. Feel like, I'm not belong anywhere. Where is myself? Where I should go? Why I felt like this? 

Bayangkan Aien siap mimpi Aien dapat tiket flight murah dari JHB-KCH dengan harga RM20 je? Wow~ Itu cuma mimpi sayang.. T^T

And kat sini pun Jumaat ni MIL nak buat Yaasin untuk arwah FIL. Okay, terubat sikit. At least, family husband pun ada buat gathering jugak. Yeah, Wife is belong to their husband. Indeed! Tak dinafikan. Somehow feeling rasa lonely tu lumrah la kalau kau kawen dengan orang jauh kan? 

Terubat kuasa dua, bila my older sister buat suprise tetiba dah sampai dekat pagar rumah. Me like!!!!! O M G. I sense it before. Memang ada bau² dia nak datang cause she asked for my address. Like, Aha~ ko mesti nak datang kan? Beriya menafikan, katanya konon pun simpanan nak buat kiriman suprise ke untuk anak buah. Ha ha ha 
Sis, U r sooo funny! I can read you. Maka, bersembang, bergosip serta membawang la kejap selama empat jam dia kat rumah Aien. Adoo~ missing the other sisters. 

Tengah sembang² , adik sorang pulak buat video call. Allahu, bising la kejap. Gamat rumah eden! Meriah! Siap yang Video call tu jerit, Why tabuleh join next week?? Ha ha  Mianhe dongsaeng aaa~ Unnie ko ni busy. 

Bila dah kumpul walau sorang pun dah rasa rindunya dengan rumah Mrs Ayahumi. Rindu sangat-sangat. Balik cuma setahun sekali je. Masa raya, atau ada majlis penting. Nak balik selalu, tiket JHB-MYY double price dia dari KUL-MYY. Sob sob la kita. 


Sebenarnya hadir idea untuk entry rindu ni, sebab Aien tengok ni. Ubat nyamuk klasik ni. Teringat masa kecik-kecik, masing-masing amek turn pasangkan ubat nyamuk ni sebelum maghrib. Letakkan di hujung tangga. Remember last entry,  WHAT MA FEMILIA LOOK ALIKE? Aien cerita pasal adik beradik Aien, rindunya tak terkata. Dari kecik selalu bersama. Bila dah besar, semua ikut haluan memasing. Agaknya itu sebab ayah tak nak buat bilik bebanyak untuk anak dara dia. Sebab anak dara dia semua diambil orang. Pulang pun, macam ni la. Entah dapat entah tidak. 

Bila dah jauh, doa untuk Mrs. Ayahumi makin mendalam. Moga mereka sentiasa diberikan kesihatan dan umur yang panjang. Semoga kami semua masih diberik kesempatan berbakti pada mereka. How sad, can't imagine it. Bila tiba masanya, kau terima berita yang paling kau tak nak dengar. Allahu~ masa tu pulak, kewangan kau tak mengizinkan. Double triple sedih!! Minta dijauhkan masa tu. 

Itu la semat dalam hati, susah macamana pun, kau mesti ada simpanan untuk emergency macam ni. We never know what Allah planning ahead for us. Moga yang baik-baik saja. Moga kita semua sentiasa dipelihara di zaman serba serbi fitnah. Moga kita terus menjadi insan yang mendapat syafaat Nabi Muhammad SAW. 

Till I write again~ 

Friday, December 07, 2018

:: POST CHALLENGE :: EPIC FAILURE THAT I OVERCOME

:: POST CHALLENGE :: EPIC FAILURE THAT I OVERCOME
Friday, December 07, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum



Jika semalam kita bercerita pasal kejayaan, hari ni meh la throw back kegagalan. Kerana di sebalik sebuah kejayaan pasti ada kegagalannya. Namun, jika gagal sekali bukan bermakna kita gagal selamanya. Kan? 

wah~ gagal je kau, bila nak berjaya? It's take time buddy. Jangan kau kecam rakan-rakan kau yang nampak tak maju tu, sebab setiap orang ada rezeki dia yang Allah dah tuliskan. Be grateful kalau anda berada di atas pada hari ini. Bersyukur juga kalau anda diuji pada hari ini. Setiap kita ada cerita yang berbeza yang Allah dah tetapkan. Kalau sama, boring la kan dunia ni? 

Tapi, jangan mudah cepat berputus asa jika anda gagal hari ini. Kerana kejayaan besar menanti anda di hujung jalan? Jangan di tanya bila, sebab dengan usaha pasti anda akan berjaya. Keep have faith with Allah cause He knows everything. :)

Well, Aien tulis ni buat diri Aien jugak, yang currently jenuh fikir what should I do to myself selain dari jaga rumah, jaga suami dan jaga anak? I do have impian as I said yesterday. But, ahhh~ I always love but!! BUT!! itu halangan terbesar. Takut jugak nak keluar dari comfort zone. Walau dah banyak kali, Aien cuba sampai Aien nampak kejayaan Aien. See? Kenapa kau takut lagi? 

Epic failure One-- 

Aien struggle study in English pada umur 20 tahun. Masa tu baru lepas amek SPM as PC. Waahh~ seronok la aku dah boleh belajar ke U macam orang lain. Tapi First semester Aien failed, and my PTPTN gagal. So I just decide to dropped it. Just like that! 

Lepas dari tu, mood belajar Aien ke laut, try hard cari kerja yang sesuai dan alhamdulillah once I found a job with nice payment, Allah kasi rezeki untuk sambung belajar. Like, masa tu pun.. Haa~ sayangnya nak berenti. Aku dah sedap pegang duit ni. Banyak jugak rencana dalam kepala masa tu. Nak pergi ke tak? Tapi, pilih juga untuk pergi because I need to prove myself. Naa~ alhamdulillah. Habis juga 3 tahun belajar. Eventhough banyak jugak pahit dia. Naa~ Tipu. Haha Aien hidup as student yang antara 3K je dia hidup. haha Rasa nyesal pulak tak aktif. hehe Nyesal kuasa dua, bila Sis Aien dapat as student terbaik fakulti, and I just a random student yang lulus dengan 3+ cgpa and nothing! Haa~ that's it my bigggest failure. I can't get enough what I had! Damn u lady! 

Adoo~ adooo~ adoo~ 

Siapa tak jeles wei.. Tengok orang sana, tengok orang sini. Asyik tengok orang, lupa nak tengok diri sendiri yang orang lain tengok pun jeles..  See? 

Satu, tak pernah bersyukur. Dua, keep look up and forget to look down. Tiga, Don't compare your life with others. INGAT TU? 

Dah. Aien rasa nak tafakkur and bersyukur dengan apa yang Aien ada sekarang. Gais, please bersyukur dengan apa yang kita ada sebab tak semua orang ada yang kita ada. K? *virtue hug* 

Till I write again.. 


This entry make me so deppress! it's should make me proud tho'... T^T
Thursday, December 06, 2018

:: POST CHALLENGE :: KEJAYAAN PALING GEMPAK YANG PERNAH DICAPAI

:: POST CHALLENGE :: KEJAYAAN PALING GEMPAK YANG PERNAH DICAPAI
Thursday, December 06, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum

Based on title, macam nak serius la pulak bukak hikayat pujangga milik aienienka ni. Throwback so jauh till I realised, banyak jugak benda aku dah buat yer. Cuma antara nampak dan tak je. 


Alhamdulillah hampir 30 tahun hidup di muka bumi, sebagai seorang anak dan kemudiannya sebagai seorang isteri dan tambah pulak title sebagai Ibu. Haa~ kejayaan jugak tu. Haha 

Bagi Aien paling gempak sekali is, I got my diploma. Setelah bertahun jugak berangan nak sambung study, nak konvo macam orang lain. Sampai mood nak study tu dah lesap dalam hati. Baru Allah kasi modal baru untuk study dalam bidang Islamic gitu. Nampak tak Allah asyik panggil ko balik je.. 

Cerita pasal konvo ade kat HABIS BELAJAR DAH! Rindu pulak masa tu. Aien habis belajar Decmber 2016, Kawen Feb 2017. Dapat Nyonya Nayla May 2018. 

Huish, berturut-turut busy. Sibuk la sangat sampai tak tahu nak sibuk apa lagi. haha 


Over all, banyak la my dream yang tak come true lagi. In progress to make it true so high up. Banyak pancaroba dia. Hanya di sini la Aien menulis. Nampak dari mula menulis blog, dari jadikan diari kehidupan membebel sentiasa entah apa-apa, sampai join giveaway, and the biggest impian is I want to keep write till my children can read it over here. 

Zaman dorang zaman teknologi, membesar di hujung jari. Some how, nak jugak ajar writing in journal a.k.a buku. Cuma bila Aien dan buku ni macam tu la dia. Writer block forever. Bila dah tak belajar, buku dan pen bukan lagi kawan baik. Hobi masuk kedai buku belek-belek buku, cari pen mana yang best masih ada. Tak segempak masa ada duit sendiri la. hee~ 

Remind me, one of my dream is become a novelis. O M G. What a dream I have? bwahaha okay nak gelak. Novelis ke laut. Yang tak ada story line. Haha Makanya, dia sini aje Aien menaip. Harap ada yang sudi membaca dan terus membaca, dari atas sampai ke bawah dan tinggalkan jejak. Actually, ada je blog Aien konon nak start writing last year kot. Pahtu dah hilang folder dia. Jumpa The End je la. Adeh~ manusia manusia. 

Apa lagi kejayaan kau? Hurm.. Tade. Nan. In progress be a good wife and good mum. Supaya my anak become hooman on day. Even they are human. haha 

Dah, before I got nonsence.. Better leave. Oh ya~ bagi yang tak tahu, Aien tengah buat post challenge since Nov hari tu. Dan ini list challenge yang Aien dah buat. Dan sudi-sudi la baca if you do have some time. 

Wednesday, December 05, 2018

BINGKA LABU, JADI KE TU?

BINGKA LABU, JADI KE TU?
Wednesday, December 05, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum

Adoii~ tepunya nak buat entry apa yer. Macam mim alif lam sin untuk keep update is coming back! no!!! andwae!! 

Bayangkan entry bulan lepas kalau boleh dua entry per day end up December kau lesap. Haa~ mana pergi? Nak kata busy, macam tu jugak. Ha ha sibuk layan Nyonya Nayla yang makin lasak. Paling penting tabuleh kena tinggal. Kalau dah bangun, mandikan dia, bawak dia masak sekali. Sekarang, time parents dia bangun pasti bangun. Adoo~ don't know why la. Dan sekarang dia dah start makan, makin bertabah blur nak beli sayur atau buah untuk dia. Sebab kat tempat Aien selalu beli barang basah, tak ada pilihan sikit-sikit. Dia jual lump sum gitu. So, berfikir sejuta kali. Sampai Tuan Izwan ingat kita beli sayur untuk dibuang. Huwaaa~ Tidak sama sekali~ masa beli macam² menu di fikiran, bila nak masak lupa. 

So, this bingka labu come from Nyonya Nayla punya lebihan labu. She kind of tak suka labu. I assumed. Sebab dua tiga suap je habis, dah tak nak. But, when I mix bubur beras + labu + ikan bilis = blender & lenyek, dia macam berkenan pulak. One more probs is, since dia dah start makan.. start la sembelit dia. haha  Masa susu badan, berak sehari sekali. dah makan ni, sekali pun payah. Lain kalau dia minum banyak susu and air. haa~ teruk jugak kena kecam masa saja tempah maut tanya kat group fb. haha masing² bashed why Aien tak bagi puree dulu. Agaknya masing assume Aien kasi bubur keras tu haa.. macam bubur orang tua. haha Adeh~ maki jugak kat diri sendiri masa tu. Dah la soalan tanya pagi, petang baru approved. Like, habis aku tanya sana sini, google merata how to treat sembelit. Kesudahannya, Alhamdulillah ada jugak sis baik ni share tips and terus kasi Nyonya Nayla, dan malam tu jugak dia digest habis sisa kumbahan dia.

Apa ni.. Cerita merepek apa ni? Dari bingka Labu, sampai ke yik yik ni?? 

O M G~ Nur! 

Baca la sampai habis kalau sudi. Bila seorang katanya dah buntu jumpa mood nak menaip, habis semua benda cerita. haha #sabarjela

Cerita bingka dia pendek je. Al-kisah lebih labu tu banyak lagi, Aien search resepi kat muka buku. Cari mana yang bahan-bahannya semua dah ada. And buat. Pap pap, pap! Dah siap! Haa

Bahan² adalah:: 

suku labu *rebus dan lenyek

*campur semua bahan di bawah. Blend dan tapis*

2 sudu susu manis
sekali tuang susu cair
setitik esen vanila
2 biji telur
1 mangkuk tepung gandum
setitik pewarna kuning
1 kotak santan 

-ada lagi ke? itu je kot. 

Before tu semua ,uolls jangan lupa panaskan oven dan sapukn mentega pada loyang supaya tak lekat bingka tu nanti. hee~

Dah siap blend dan labunya dilenyek, campur kedua bahan dan kalau suka boleh tabur bijan. Tapi Aien tak ada bijan. So, go on je la. 

  Dalam proses membakar. Oven dipasangkan apai atas dan bawah pada suhu 170°c selama sejam. Depends jugak la pada besar mana oven korang. Cara nak tahu dia dah masak ke belom, amek la batang lidi dan cucuk tengah bingka tu. Jika tak melekat pada lidi, maknanya dah masak. Senang je kan? If melekat, means just keep masakkan dia till it's burn. Haha

Jangan la prejudis gitu. Burn is awesome dan sedap uolls~ And sejam kemudian,


Nampak tak kesan cocok tu? Aien guna garpu je. Guess the sebab? Haa, so tak payah la bersungguh beli batang lidi semata nak cek bingka ko masak ke tak. Na na~ tak perlu semua tu! Guna pisau pun boleh. Janji kita boleh tahu yang dalam dia dah masak. That's all! 

Eh, joyah! Panjang ko bebel? Sedap je idok bingka ngkau tu? 

Sedap is sedap, for first time buat. But, bila dah makan haa~ macam tak cukup lemak. Sebut lemak, I olls lupa kabo santannya! Patah balik, patah balik! Haha 

Done! 

Tuan Izwan cakap mungkin tak cukup lemak, but eatable la. Tak ada la manis sangat. Ikutkan resepi dia letak gula halus lagi.  Phew~ If labu korang dah cukup manis, tak payah la tambah lagi. Kang terlebih manis pulak. 

Nak cuba boleh la untuk makan dua tiga ketul mensia. If, ramai u olls taip je kat fb, resepi bingka labu. Taraaa~ 


Edit:: Lepas sendiri tak terdaya nak makan walau sedap, Aien bawak la balik kampung MIL. Wow~ Bangga kejap la MIL puji, sedap! menjadi. Sebab dia try like thousand time tak menjadi katanya. Dia puji okay, cukup rasanya. Tak payah manis sangat. Haa~ memberi semangat Aien nak masak apa lagi untuk next week. haha

Till I cook again~ 


Monday, December 03, 2018

DRAMA REVIEW: THE BEAUTY INSIDE

DRAMA REVIEW: THE BEAUTY INSIDE
Monday, December 03, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum 


Blur sikit nak mulakan intro December ni. A lot of thing happen. Alah~ tiap hari banyak benda berlaku. Tapi semua dalam minda dan kepala la. Selebihnya orang sekeliling je la tahu macamana. haha 

Last few weeks, Aien try nak habiskan drama ni. Adoo.. tergendala sejuta kali je nak tengok. So, here my review. 


Tajuk: The Beauty Inside 
Episod: 16 
Durasi:  59 minit
Genre: Fantasy
Pelakon: Lee Min Ki &  Seo Hyun Jin
Sinopsis: Mengisahkan tentang seorang pelakon yang dilabelkan bermasalah dan seorang chaebol yang menghidapi penyakit blind face. Drama ni adalah adaptasi dari movie pada 2015.


Ini la movienya yang di bintangi oleh Han Hyo Joo. 

Sebelum Aien bebel panjang, Aien dah tengok movienya dulu sebelum cerita dah keluar. Best, sebab Han Hyo Joo dan ada Lee Dong Wook. Sedih la jugak sebab dia try hard untuk mencintai dan berharap lelaki yang dia cintai akan kenal dia. Sedangkan kita yang pakai mekap je, tanggal mekap pun laki dah tak kenal. haha Okay, tak ada kaitan!

Aien gigihkan diri untuk tengok drama ni, sebab pelakon dia semua yang best! Lee Min Ki yang Aien rasa baru mencuri perhatian la (bagi Aien) dalam drama Because This Is My First Life dan Seo Hyun Jin yang juga baru melonjak naik walaupun dah lama dari drama Another Miss Oh. Okay, apa yang Aien nyatakan di sini adalah dari mana Aien kenal mereka. Tengok wiki dorang, dah lama jugak dorang berlakon. Cuma tak mencuri perhatian Aien la. Haha (milih jugak ni)

Bila dah agak minat tengok dorang dua, teringin la jugak nak trngok kimia antara mereka berdua ni. Fuh~ panas! Kaboom gitu. Like, sweet la jugak. Penceritaan dari drama ni lebih kurang dengan movie dia. Cuma less sad part. Kalau rasa nak sedih, tengok movie, kalau nak happy ending tengok drama. Itu je. Ha~ 

Drama, panjang sikit la cerita dia. How she get the illness, how he become blind face. How they meet each other? Yang penting friendship dorang semaikan dalam cerita ni bagus. Like, whenever your bestfriend in problem, you will make it right. Haa~ itu la watak Yoo Mi. And line up actor/actress semua bagus. Semua lawa² (of kos la) dan suami nya Geum Jan Di (BoF) Siapa kan nama dia, malasnya nak google lagi. haha 

Well, overall best! Pernah ke Aien bagi rate drama korea tak best? Yang Aien tengok semua best. Yang tak best Aien tak tengok. haha Senang! 

Okay, that's it. Till Aien watch next drama. >_=

Saturday, December 01, 2018

HELLO DECEMBER!

HELLO DECEMBER!
Saturday, December 01, 2018
Read post

Hi~ Assalamualaikum | 

First December, bring us 30 days more to 2019. Are you ready? 

Before that, let me wish Happy birthday to dearest sister, May Allah bless you with happiness and grant all your wishes. Semoga apa yang kamu buat sentiasa diredhai dan diberkati. 

Okay, enam hari kemudian birthday Mak Aien. a.k.a mil. Mak jugak kan? Aien ada mak, ada umi. Haa, nasib la tak sama panggilan. Kalau tak konfius jugak. Nak buat apa ya birthday mak? Beli present apa yaa? Nak buat kek laa.. hee? Rajin pulak kau yer. Tahun ni kena spesial sikit, sebab Mak dah jaga Aien masa pantang ritu. So, any suggestion guys? 

Aien tak ada la nak bebel panjang kan? Just wanna wish to you guys.. happy december and enjoy your last month of 2018. 

Okbai. 


Friday, November 30, 2018

MOVIE REVIEW: INCREDIBLES 2

MOVIE REVIEW: INCREDIBLES 2
Friday, November 30, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum

Okay, I know it's lame and people already watched it like millions time till I review it, but this is my way to keep remind myself what I watched, how do I felt about that movies or dramas. In case someday, I will forget about all my life. Like my past. So, here I turn up everything I did like something I rasa penting supaya in the next year and afterwards I have place to go. 

Eh, emo pulak. Haha ntah. There's a loy in my mind I think. After watching this movie, with my daughter, suddenly I felt how old I am. Now, I'm watching this kind of movies with her. Oooo~ 

Dah la, drama sangat la tu. 

credit: googles.

Title: Incredibles 2
Genre: Action, Cartoon, Family, Science Fiction
Duration: 2 hours 8 minute
Production: Pixar Studio
Release date: June 2018


****----****

MY REVIEW: 

Okay, first of all, stress la dia asyik lari ke atas je keyboard ni. Den tak nampak apa yang den taip! Hish~ After a few second, squeezed it down.. Settled! apa susah! Problem solved! 

Al-kisah cerita ni dia tayangkan selepas bertahun lamanya semenjak Incredibles 1. Dari Aien bujang, sampai dah Nyonya Nayla dah pandai duduk, baru keluar haa. Ikutkan dah lama dia ditayangkan. Masa tu Nyonya Nayla baru berapa hari na.. Itu la baru sekarang boleh tengok. Al-kisah tak ingat. Itu je. 

End up, nak bagi Nyonya Nayla makan petang baru la terlintas hati nak tengok. And, wow~ puas hati la jugak sebab dah BLU-hd. haha 

Aien suka part yang baby Jack-Jack dapat kuasa dia. Memang itu pun highlight dalam trailer yang lepas kan? Jack-Jack dapat kuasa yang uncontrolled dan banyak. 17 perhaps? Paling penting, Elasticgirl a.k.a Helen mak dia terlepas nak tengok semua tu. Memang Incredibles punya family la. Kuasa anak-anak semua berbeza. Haa~ dari situ tau laa. Every child is different. Never compare them to each other. Ecceehh~ betul kan? 

Paling serabut la si Mr.Incredible tu handle Jack-Jack sampai dia balas tidur 17 jam lama. Agaknya penulis skrip ni suka angka 7 kan? haha 

Time story cerita ni selain nak cerita Jack-Jack dapat kuasa baru. Dorang pun nak cerita pasal how superhero hidup hiding themself because law forbid them to use their power. Sedih~ 

Kesudahannya, saya suka suka! Memang terbaik and harap ada la yang ketiga sebab nak tengok how Jack-Jack develope his power. Haha mesti comel. Please Disney?? Haha berani kau buat request gitu. 

Sekian, itu saja review Aien. Korang suka tak tengok karton ni? Kalo suka put your hands up and say hhheeyyoio~ 



Thursday, November 29, 2018

BIRTHDAY GIVEAWAY by MaisarahSidi.com

BIRTHDAY GIVEAWAY by MaisarahSidi.com
Thursday, November 29, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum


Setelah sekian lama peram entry giveaway ni, nak post la kan dengan angan mudah-mudahan ada rezekinya. 

Buat Maisarah, 

Selamat Ulang Tahun kelahiran buatmu, Moga Allah berkati dirimu dan juga ahli keluargamu serta orang di sekelilingmu. Moga rezeki buatmu melimpah dan sentiasa ada dan apa yang penting, segala yang dihajatimu diperkenankan.

Bab blog Mai yang Aien suka is.. everything. simple. And yang penting blog Mai adalah di antara blog yang menjadi sumber ilham Aien untuk ubah dan perbaharui blog ni. cuma tunggu kerajinan sampai bila entah tarikhnya. hee~

All the best buat contestant dan salam kenal dari Aien.






:: POST CHALLENGE :: MY KIND OF INSPIRATIONAL QUOTES

:: POST CHALLENGE :: MY KIND OF INSPIRATIONAL QUOTES

Read post
Hi~ Assalamualaikum 

Quote? Atau pepatah? Atau kata-kata? siapa saja yang tak sukakan benda ni? Tak kira la dari segi percintaan, pembakar semangat mahupun yang mengambarkan kehidupan. Setiap kita mempunyai one favorite quotes. Tapi bagi Aien, I love all of them. Sebab semua qoutes memberi semangat. Tak tahu la mana yang terkesan di hati sebab benda ni semua macam kata pujukan buat diri yang acapkali lemah dalam mengendali sendirian. 


Benda yang selalu diri ini terlupa. Selalu mengeluh bila datangnya sakit, bila singgahnya masalah. Terus gelabah. Merintih kenapa diri diuji sebegini? Terlupa akan sesuatu, Allah takkan menguji hambaNya di luar kemampuan hamba itu. So embrace yourself with your test, akan jumpa penghujungnya. 


Okay, I'm not good for this either. I am broken. Inside and outside. Sometimes, when I'm happy  and I want to tell the world how happy am I. Macam tu jugak bila sedih, semuanya nak bagi tau dunia. Lupa pada Sang Pendengar yang sentiasa mendengar. Moga kita tergolong dalam kalangan hamba yang bersyukur. 

Mari kita berzikir untuk bersyukur. Mudahan rezeki kita bertambah dan kita tetap menjadi orang yang bersyukur. #alhamdulillah #syukurselalu



Wednesday, November 28, 2018

MYSTERY BOXES GIVEAWAY by LIYANA JASMI

MYSTERY BOXES GIVEAWAY by LIYANA JASMI
Wednesday, November 28, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum 

Aien terasa terharu dan bertuah telah ditag oleh teman blogger. Terima kasih kak Shikin Razali Terharu Aien. 

Let's move to the highlight. The mystery boxes giveaway by Liyana Jasmi. Wow~ hadiah dia apperciate habisan pada reader dan follower dia. Aien bila la dapat buat macam ni yer.. 



This contest need me to tag people.. and I'm loading. Nak tag siapa?? Okay. Harap mereka perasan yer.. 


SHUHAIDA SAAD | Azhafizah | Syaza Raihanah

Okay gais~ let's rock this giveaway till 16 December. Mana tau dapat hadiah on Krismas day. ehe~ best jugak tu. 

APA YANG MENARIK CUTI SEKOLAH DI JOHOR??

APA YANG MENARIK CUTI SEKOLAH DI JOHOR??

Read post
Hi~ Assalamualaikum 

Kali ni Aien malas nak bebel panjang sebab Aien cuma nak share keterujaan benda menarik cuti sekolah ni. O M G!! 

P/S: entry ni Aien creditkan pada mereka yang susah payah mengarang ayat dan membuat post yang menarik sampai Aien rasa nak pegi tapi bajet nak mengizinkan. So, demi rakyatku eh... kawan-kawan blogger yang lain... go go tempat menarik ni! Konfem anda tak menyesal. Aien teringin nak pergi, tapi... tapi.. tapi.. tak lagi aku... eh! 



Tempat menarik cuti sekolah di Johor kali ni adalah ...

    - Kingdom ini telah dibuka pada 20 Nov 2018 sehingga Januari 2019. Ada macam-macam aktiviti antara Fossil Dive, Dinasour Battlezone, The Swamp dan banyak lagi la. Harga tiket RM30/dewasa, RM20/kanak-kanak. Untuk details, boleh klik gambar. 



   - Circus ini juga telah dibuka sehingga 1 Jan 2019. Yang ni Aien teringin sangat nak pergi sebab asyik tengok dalam movie je kan. Berdasarkan daripada perkongsian rakan blogger kita ni, keterujaan tu jadi bertambah sebab dorang bebas haiwan dan ada macam-macam show. Alaaaa, macam cerita 'The Greatest Showman' tu.. Nak pujuk Tuan Izwan pergi yang ni pun jadi la. Doakan yaa~ 



3. JLAND Hot Air Balloon, Aeon Bandar Dato' Onn
  - Untuk Hot Air Balloon ni sekejap je di Aeon Bandar Dato' Onn. And this one.. Nak jugak!! Haha



Gais, untuk info lebih lanjut, mohon klik dan baca pada link yang dikongsi yaa.. Kredit pada mereka yang menulis dan berkongsi pengalaman yang dah pergi. Aien cuma mampu share je.. hee~

4. WET WORLD Village Resort, Batu Pahat
 - Untuk wet world ni, Harga tiket RM16/kanak-kanak dan RM18/dewasa. Dibuka setiap hari pada cuti sekolah dan tutup pada hari Rabu pada hari biasa.


Setakat ni je dulu entry kita. Kawan-kawan ada tempat menarik lagi ke? Jom la share.

Tuesday, November 27, 2018

REVIEW: INDOMIE SALTY EGG SEDAP KE?

REVIEW: INDOMIE SALTY EGG SEDAP KE?
Tuesday, November 27, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum

Minggu ni rasanya banyak dan panjang list Aien nak makan. Is that mengidam?? No no no. Hanya teringin yer... 

Semalam jalan-jalan beli barang dapur, Aien terjumpa satu mee goreng dari Indomie ni. Like, eh! packging baru ke? kenapa dia jual satu-satu? kena cuba ni. Capai sebungkus, masuk troli. Tanya Tuan Izwan, dia nak tak.. hanya mengeleng je. Tak apa. Nanti kita share kalau tak sedap. Kalau sedap, sesudu je. Haha 

Ada ke patut dia salahkan Aien sebab sejak kawen ni, dia suka makan. Adoo~ tapi itu kenyataan. Haha Semua benda nak bedal dan cuba. Kecuali yang tak berkenaan la kan. Selagi boleh, Aien bedal je. Keluarga in laws pulak, banyak juga tak makan, dan tak makan. Bukan sebab tak pandai, cuma takut nak mencuba. Hee~ 

Bak kata mendiang nenek Aien dulu, makan la selagi boleh. Kalau kau sakit, bentang kfc, pizza depan mata pun kau tak lalu. Betul kan? 

Ni, nak ajar Nyonya Nayla makan semua. Ikut Ibu. Boleh join acik-acik buat foodhunting. We love food. Makan makan makan.. 

Eh~ Eh~ dah ke mana taip tu? Balik, balik cerita indomie tadi.. 



Style packging dia macam ni, nampak besar kan? but, we'll see apa dalam dia. Nice la sebab warna kuning menyerlah dan membuatkan daku ingin mencuba. 


Seperti bungkusan mee segera yang lain, Indomie juga ada tunjuk cara-cara memasak mee segera ni. Bagi yang tak berapa arif macam Aien ni, kena la rujuk cara ni. 

 
Nampak tak betapa gagalnya Aien masak mee segera ni? Yadoi, kembang! terlebih masak! Over cooked sampai mee ni lunyai!! Oh~ mee aku!! Tak apa. Tak elok membazir. Kita makan jugak. Aien terlupa nak snap sos dan perasa dia. Damn! Spoiled sebab mee dah kembang. T^T


Okay done! After dah gaul dengan perasa dan sos, mee kita telah pun siap! Dan agak mengecewakan sebab tak berapa nak jadi dan mee dia nampak sikit dari bungkusan. O M G! Frusted kuasa dua. 

Sebelum makan baca doa dulu ye kawan-kawan. Sekali suap~ wow! sedapnya. Rasa macam ketam masak telur masin tu. Wow. Sedapnya. Terus kabo dengan Tuan Izwan, nyesal beli sebungkus je. Sudah la main ambik je tak tengok harga. Yeay! pengguna yang bijak! 

Kasi la sesudu share dengan Tuan Izwan. Nasib sekali je dia nak. Haha Cukup lima suap, dah pun habis mee kita. Sekian! 

End up, Aien tambah la dengan roti cicah milo. Dahsyat nyawa dugong! Jangan salahkan timbang yer. Haha 

Okayh, lain kali kena beli lagi mee ni. Kasi adik ipar cuba pulak. Dia pun senang nak kena hasut dengan makanan ni. Haha Uolls tak nak cuba ke? Atau ada yang dah cuba? Let me know if you dah cuba. Sedap ke tak macam yang Aien rasa? 

MOVIE REVIEW: THE HOUSE WITH A CLOCK IN ITS WALL

MOVIE REVIEW: THE HOUSE WITH A CLOCK IN ITS WALL

Read post
Hi~ Assalamualaikum


Salam selasa gais, dan selamat bercuti sekolah pada adik-adik dan anak-anak yaa... Buat apa cuti sekolah ni? Pergi bercuti ke? atau duduk rumah tolong mak ayah? Nah~ Aien nak share satu cerita omputih yang best untuk ditengok masa cuti ni. 


Tajuk: The House With Clock In It's Wall
Genre: Thriller/Fantasy
Durasi: 105 minit
Sinopsis: Lewis, seorang yatim piatu bakal tinggal dengan pak ciknya, Jonathan di sebuah rumah 'tik tok' yang penuh dengan misteri. 

*****************----------------******************

REVIEW AIEN

Biasa la, Aien dan cerita fantasy pelik-pelik ni memang tak dapat dipisahkan. Tengok triller dia best, sekali layan.. rotten tomato pun tak kasi banyak sebab dorang kata lack of story telling. Dan ada yang cakap, boleh la untuk budak-budak 'tua' macam Aien. Haha So, boleh katakan tak rugi pun kalau tak tengok. Lagipun cerita ni berdasarkam novel yang ditulis oleh John Bellairs pada tahun 1973 dengan tajuk yang sama. Kira tua la kan? Bajet cerita ni besar juga masa pembikinan dia.  Satu lagi cerita yang tak berapa nak gempak dengan bajet yang besar. Over all, tengok la bagi support member. 

Lewis, budak yatim piatu yang bijak dan pelik tinggal dengan pak cik dia di New Zimbee ke hape.. Pak cik dia pulak seorang warlock yang cuba nak cari jam yang ditinggalkan oleh kawan dia, Isaac Izaard. Masalahnya sampai sudah dorang tak jumpa jam tu, sampailah Lewis p bangunkan Isaac ni dari kematiannya semata-mata nak show off dengan kawan dia, Tarby. 

Bila cerita fantasy, semestinya watak utama akan menang. Dan Lewis pun berjaya menjadi Warlock muda yang pelik. Kejahatan Isaac dan bini dia, Selena pun dapat ditumpaskan. 

Bercerita balik pasal movie ni, Aien rasa deja vu macam pernah tengok cerita ni sebelumnya. Adakah ini mimpi? Ayyyiiioookkk~ 

Bagi kalian nak menonton cerita ni, masih ada lagi rasanya di sesetengah pawagam. Ataupun, as tipikal Malaysian yang suka free stuff, boleh la cari di mana sesawang atas talian. 

Okbai. 


Monday, November 26, 2018

PENCARIAN BLOGLIST DECEMBER 2018 oleh Airah Syahirah

PENCARIAN BLOGLIST DECEMBER 2018 oleh Airah Syahirah
Monday, November 26, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum


Aien mula tertarik dengan blog Airah ni pasal Jajangmyeon dan terus baca apa saja  yng Airah selalu share. lebih-lebih lagi pasal skin care.

He~ join la sementara Airah tak closed lagi misi pencarian dia ni..

All the best .. 
Sunday, November 25, 2018

K-DRAMA REVIEW: TERIUS BEHIND ME

K-DRAMA REVIEW: TERIUS BEHIND ME
Sunday, November 25, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum

Dua hari menghilang, keserabutan masih tak tergendala bila Nyonya Nayla start makan. Ibu pun konfius plus excited nak kasi dia makan. Either be lurus bendul ikut FB, atau kasi je dia makan apa-apa melainkan benda keras. Aduh~ anak. Ibu serabut!! 

Dalam serabut tu, cuci otak jap dengan layan drama. Dah lama sebenarnya cerita ni habis, Aien je baru nak tengok. Hee~ macam best sebab Hero kesayangan berlakon. Layan je laa.. 


Title: My Secret Terius / Terius Behind Me
Region: South Korea
Episode : 32 (30 minute per episode) 
Genre: Friendship, Family, Comedy, Action
Actor/Actress: So Ji Sub, Jung In Sun, Son Ho Jun, Im Se Mi
Sinopsis: Go Ae Rin baru sahaja kehilangan suaminya. Seorang lelaki misteri, Kim Bon menghuni sebelah rumah. Dia rupanya seorang perisi legenda. Kim Bon membantu Go Ae Rin menyelesaikan konspirasi yang mendiang suaminya terlibat tanpa sengaja. 

**********-----------**********

REVIEW Aien:: 

As usual cerita yang dilakonkan oleh So Ji Sub tak pernah menghampakan. Mula-mula ingatkan banyak action je, rupanya dia lebih kepada family dan kawan. Aksi tu kurang sikit la. But, still not bad. Go Ae Rin dalam diam dia terlibat dengan konspirasi yang membunuh suami dia. Kim Bon pun senyap-senyap tolong dia. Yang bestnya persatuan kediaman King Castle ni yang banyak menyokong dan membantu Go Ae Rin secara tak langsung. Ahjumma yang nampak biasa je suka tanya banyak-banyak, dalam masa yang sama dorang korek rahsia dan berkongsi maklumat. Jangan main-main dengan Ahjumma ni. 

Over all, cerita ni biasa-biasa je la. Aien pun sekadar tengok sebab So Ji Sub. Tak ada la boring sangat. Ending dia, Go Ae Rin tahu boss dia bunuh suami dia, tapi sebenarnya boss dia pun di-kambing hitam-kan oleh orang ternama yang terlibat dalam konspirasi senjata api dan rasuah. Haa~ pusing-pusing end up Go Ae Rin ni sebenarnya yang membongkar sendiri perisik-perisik yang ada di sekeliling dia dengan bantuan King Castle Information System a.k.a KiS. Terbaik kalo Ahjumma bawang kita pun gini laa. Senyap-senyap ubi berisi. haha 




Wednesday, November 21, 2018

MINI PENCARIAN BLOGLIST JAN-DEC 2019 by S.K

MINI PENCARIAN BLOGLIST JAN-DEC 2019 by S.K
Wednesday, November 21, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum

Hari dah hujan, jom kita tarik selimut. Eh, sebelum tu moh kita blogwalking dulu yer. Aien jalan-jalan tadi terserempak ramai rakan blogger join Mini Pencarian ni. Tengok banner dia, uiihhh~ jatuh cinta elegan gitu. Apa lagi. Aien join la, mana tau ada rezeki. Sambil tu tambah kenalan lagi sambil ronda di malam yang dingin ni. 


Saya suka! Saya suka! dah macam Yin dalam Boboiboy dah Aien ni. Haha Moh la geng, meriahkan segmen member ni. Date line dia sampai 12.12.18 gitu. Macam tarikh kawen pulak. cantek naa..  Eh~ dah apa lagi? klik klik.. heee



Tuesday, November 20, 2018

:: POST CHALLENGE :: MA FAVORITE APPS

:: POST CHALLENGE :: MA FAVORITE APPS
Tuesday, November 20, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum 

Dua hari Aien sepi tak ada update post challenge ni kan. Otak langsung tak leh progress la sejak baik demam ni. Sokmo pening kepala. Cepat lapar. Huish~ nauzubillah min zalik la kan. haha MIL Aien kata panas dalam, Nyonya Nayla pun sejak baik demam asyik skip-skip je poop dia. Risau Aien. Esok nak pegi check up, nak tanya la kan, kot-kot itu normal atau luar biasa. Takut itu luar biasa, kena pulun la kan. 

Yosh~ jom get know what my favorite apps sejak mengenali telefon pintar ni la kan. 



1. Ni apps bukan takat favorite, tapi satu kewajipan mesti ada dalam smartphone. Cuba tanya sikit, makhluk mana yang ada smartphone tapi tak ada apps ni? Tak ada la setakat ni kan. Dia mesti salah satu ni mesti ada. Apakah dia? 

Jeng jeng~ 


Siapa yang tak ada ni?? Penting kan? Selepas mengenali dua apps ni, kotak message tak lagi dijengah melainkan dapat message dari syarikat telco. Bwahaha 

Bagi Aien la kan, both dorang ni ada contra dan pro dia. Lagi-lagi bila Aien yang berjauhan dengan adik beradik, bila dorang rindu dan tengok Nyonya Nayla, Video call by whatsapp la yang menghubungkan kami. Dulu guna skype, tapi tak proper.. eh~ macam tak best la skype by fone. Dia best on laptop or pc baru clear. Telegram pulak untuk download cerita. :p Bila rasa nak lari dari whatsapp, chat la guna telegram. Bila boring telegram, lari ke whatsapp. Haa~ dorang ni Teman Tapi Mesra gitu dalam phone Aien. 

2. LINE Webtoon


As Aien cerita Ada Apa dengan Webtoon? hari tu, So guess this is my favorite too. Boleh klik pada link apa yang Aien baca buat masa ni. ^^ 

And, apa lagi ya? Banyak dah buang sebenarnya. Lagi-lagi sekarang dah ada Nyonya Nayla. Masa dengan phone adalah limited. I mean, macam nak main game ke atau nak reply apa-apa chat ke. Sekarang ni pun, phone Aien ni dah macam tv kecik. Tak ada penting, malas nak tengok. Iye la tu. 

Masa zaman trending smartphone memula dulu, Aien mesti cari phone yang boleh dengar lagu dan main game. Tak pun, untuk tengok movie. Itu je. Haha Boring kan? 

Nak cuba apps viral yang melambak sekarang ni pun malas sebab boring~ haha 

Dah la, asyik dengar boring sana, boring sini. Yuk kita bobok. Esok nak segar bugar p klinik ni. Jangan Ibu pulak yang kena cucuk ya Nayla.. 






Monday, November 19, 2018

SALAM MAULIDUR RASUL 1440H

SALAM MAULIDUR RASUL 1440H
Monday, November 19, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum


Salallahu alaihi wassalam. Sollun alannabi.. Moga hari kita dilimpahi barokah pada hari yang penuh rahmat ini. Well, ikutkan kalendar Islam, maghrib tadi kita telah pun masuk hari baru. That's mean, hari ni la kita menyambut Maulud nabi. Banyak-banyakkan selawat, moga hari kita dipenuhi dengan cahaya dari Nur nabi Muhammad Salallahu alaihi wassalam. 

Aien kalau program-program Islamic gini mesti rindu zaman belajar dulu. Masa tu, stressnya rasa dengan membuat aktiviti macam tu. Siapa tahu kan, Aien merindui masa tu. Start dari masuknya bulan Rabiul Awal, selepas maghrib pasti kena maulid. Bercerita tentang nabi. Mengingat akan diri baginda yang mana kelahirannya saja suda ajaib, apatah lagi saat beliau dibelah hati dan dibersihkan. Uniknya detik baginda diangkat menjadi Rasul, semua masih terbayang dan terngiang di telinga. Mampukah aku mengajar si kecil untuk cinta dan kasih akan Nabi akhir zaman itu? 

Sekarang ni pun, allahu.. Apa yang dikejar tak dapat, yang digendong berciciran. Pesan guru dulu, jika tak dapat buat semua, jangan tinggal semua. Allahu... 

Mari lah kita bermuhasabah diri, menggenang nasib adakah kita layak mendapat syafaat dari Baginda nabi Muhammad Salallahu alaihi wassalam kelak di akhirat? Adakah kita ini dipandang oleh baginda? Menjadi umatnya saja kita sudah cukup bertuah, apa lagi nikmat Allah yang kita dustakan? 


Sunday, November 18, 2018

SEGMEN BLOG REVIEW 2018

SEGMEN BLOG REVIEW 2018
Sunday, November 18, 2018
Read post
Hi~ Assalamualaikum 

Di hari minggu yang agak kelapangan ni, Aien nak la turut serta dalam segmen yang dianjurkan akak blogger kita ni. 

Kak Shuhaida ni rajin buat review novel dan rajin bercerita personal gitu. Blog yang simple ni, buat orang senang nak baca atau cari entry yang pernah Kak Shu tulis sebelum ni. 

Ha~ apa baca je.. jom la join sekali.. ^^


:: POST CHALLENGE :: WHAT MY FAMILIA LOOK ALIKE??

:: POST CHALLENGE :: WHAT MY FAMILIA LOOK ALIKE??

Read post
Hi~ Assalamualaikum

Selamat berhujung minggu semua~ Adooo, kelupaan betol nak tinggalkan entry. Itu la orang kata benda kebiasaan pun bila tinggal sekali jadi lupa. Mari la kita teruskan post challenge ni.. 

Bila sebut family? Rindu benaran sama mereka. Yela, masing-masing dah sibuk dengan kehidupan masing-masing kan. Dah besar la katakan. Aien pun dah ada keluarga kecik. So, sekarang Aien nak bawak warga blogger kenal la sikit keluarga besar dan keluarga kecil Aien yang tak seberapa ni.


Gambar di atas ni my whole family. I mean, like kteorang adik beradik la kan. Gambar family yang diambil masa Aien kawen tahun lepas, dan rasanya ini je la latest family foto. Lepas tu, huru hara. haha Entah mana-mana family foto kitaorang. As you can see, our family di dominan oleh perempuan. uhuk~ Dengan 6 perempuan dan hanya sorang little dongsaeng lelaki, life kat rumah most like macam asrama perempuan. Haha dah la semua comel-comel. I would like say my family ni macam minions. Piiiuddooooo~ Piiidooo .. banana!

Siapa-siapa yang jumpa mesti akan tanya, kembar ke? eh, kawan yek korang semua? Aha~ itu mampu senyum je la. Orang pun cakap, untungnya ada anak perempuan ramai. Maknya goyang kaki je. uhu~ seronok seronok, tapi dukanya Mr.Umi je la tahu. Dia la jaga kami dari kecik, berenti kerja yang orang kata masyuk pendapatan dia. Jaga kami 6 ketul. Bila kami dah besar (sekolah rendah) baru la adik laki tu lahir. Like 10 tahun beza yang sulung dan bongsu. Adeh, Aien terbayang zaman kecik-kecik la pulak. Siapa sangka Aien masih berpeluang hidup di zaman Tun Mahathir tapi kali ni jadi mak ayah pulak. haha Struggle beb! 


Ini pulak keluarga kecil yang korang biasa dengar la tiap kali Aien membebel pasal dak kecik tu. Tuan Izwan boss besar Aien, Nyonya Nayla boss kecik. Haaa~ haha currently of course Aien living with them la. Keluarga besa jauh. Tak jauh la. sebab masing-masing merantau, ade la 3 ketul kat tanah Malaya ni tengah belajar. Dua ketul kat Kuching, Sarawak. Sorang dah kawen jugak sedang melayan seketul Beng beng yang galak testing untuk berjalan. Dan yang setia menemani Mr. Ayahumi di kampung, adik bongsu Aien. Haa, nampak busy berbeno family ni. Nak jumpa, mampu dalam video call je la. In shaa Allah, panjang umur ada rezeki dapat la jumpa. Nyonya Nayla entah masa tu dah pandai jalan agaknya. haha

Family like my heartbeat. Because of them, I existed. Because of them, make me what I am today. Saranghae familia~ 



Latest pins

Subscribe