Latest Instagrams
Wednesday, January 16, 2019

TOP 5 BEAUTY PRODUCT ALL THE TIME

TOP 5 BEAUTY PRODUCT ALL THE TIME
Wednesday, January 16, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum 

Perempuan dan kecantikan memang takkan dapat dipisahkan. Well, hakikatnya mana-mana orang yang konon tak menjaga rupa pun mesti akan pakai skincare atleast kan? 

Untuk Aien pulak, I do recognize my skin type yet I still not found my suitable skincare or make up for my face. Currently, I just something that I felt comfortable with and something that I did buy with a regret. Adoo...

Pilihan di luar sana terlalu banyak sampai kadang-kadang I hate promoter yang terlalu nak sales, sampai tipu customer. So girl like me always tertipu. Bwahaha ini nak gelak sendiri. I do jealous to my other sisters yang reti bergaya dan make up or they do know which the best skincare for their face. Masalahnya sekarang is, the more expensive is the better. Which I can't afford to buy that thing. Makanya, skincare yang digunakan sekarang adalah campur aduk disebabkan hormon yang sekarang ni berubah-ubah.

PS: I don't blame at other. I just get lazy with getting beautiful and lazy is the great enemy for women. Kan?


And this is my beauty product all the time. Yup, the most favorite sekarang la kan.

1. Vaseline Intensive Care
 The most favorite ever since I know her. Ceh~ Benda ni tak pernah tak ada dalam my beg mekap. Sentiasa ada even dia dah expired. haha Aien suka guna yang size besar sebab dia takkan pernah habis, dan tetiba rasa membazir beli besar macam tu. Why the because? Is takkan pernah habis sampai dia expired sedangkan Aien gunanya bila keluar saja. Sometimes bila bibir over dry baru calit sikit. So, dear myself esok lusa tahun depan, mohon beli yang kecik. Senang dan mudah bawak ke mana.

2. Lipstick 
Bila seorang wanita tu keluar dari rumah, calit lipstick sikit pun dah bagi confiden pada dia untuk berhadapan dengan mensia di luar sana. Pergh~ ayat. Jenis kulit Aien is kuning langsat or putih pucat? Haa itu tak pasti. Sometimes people kata kuning langsat. Kadang putih pucat sampaikan nak disamakan dengan Kak Lang. Tahu tak siapa tu Kak Lang? Haha

So, demi untuk tidak la disamatarafkan dengan Kak Lang, calit la sikit lipstik. Currently yang ada dalam beg is Silkygirl Lipstick no 07. Itu pun dah patah sebab cair kena panas. Masih simpan sebab adik ipar tegur In 2 It Lipstick 04 tu terlalu terang buat daku. Eleh, kalau ikut nombor pun jauh na beza kan? haha

3. Good Virtue Toner 
Ini salah satu favorite since dari kolej lagi. Sejak product GV ni sentiasa ada di Watson, and Aien berkenan sangat dengan bau dia. Jadi GV product jadi pilihan Aien untuk skincare. Sampai kawen pun, product GV jadi hantaran. Sekarang je tak pakai sebab konfius dengan hormon. Hormon aje disalahkan. Haha

Toner ni bagus la bagi Aien kan sebab dia macam repair kulit yang kering tu dengan cepat, which is bila Aien combinekan dengan Clinelle Moisturizer tu hurt sikit. Rasanya moisturizer ni tak ngam ke hape. Sebab muka pun macam teruk sekarang. Either sebab hormon atau produk.

4. Biore UV Sunblock 50spf
Yang ni sebenarnya Aien tak tahu dia untuk kulit berminyak. Haha Tapi, me pakai is okay je. Tak ada macam dry ke oily ke. Aien assume dia sesuai la dengan muka even review ada mengatakan dia untuk oily type. Aien kenal ni dari tahun lepas bila ada member kata sunblock is the most important in ur routine. Dan sejak Aien menggunakan sunblock ni, balckhead pun nampak kurang di wajah. eceh~ Ini bukan tipu yek. Still ada but , which is muka sekarang dah kering sangat sekitar hidung  makanya hurt la bila pakai and me is just stop use it. For awhile ni. Mungkin perubahan hormon la kan?

5. Aloe Vera
Yang ni boleh dikatakan dah lama cari di seluruh Watson akhirnya jumpa di Watson Miri. Haha Serius benda ni favorite baru sebab dia aloe vera. Currently Aien cuma guna ni je kat muka. Adeh, dia punya pedih tu tak terkata. Macam pakai aloe vera yang original. Quite nice actually. And this product pun share dengan Nayla dan Tuan Izwan. Masing-masing ada dry part of body. So, letak laa Nayla sejenis mensia yang tak tahan panas. Bila dia panas, part kering tu dia akan garu. Kalau Tuan Izwan biasalah, orang kerja dalam penghawa dingin. Cepat la kulit dorang kering.

Last but not least, this is not my favorite actually sebab sejak tukar ni muka jadi macam teruk sangat ditambah pulak dengan hormon tak menentu. Aien rasa benda ni menyesal jugak beli sebab satu mahal dan duanya Aien beli dua botol. Mesti korang wonder why beli dua kalau rasa nak mencuba? cause kena bodek dengan promoter dengan promo buy 1 free 1. Huwaaa.. Dia sebenarnya sedap dan okay pakai. Kenapa la pulak? Sebab Aien pakai kat tangan somehow tangan rasa soft and luka yang ada kat tangan cepat betul healed. Tapi, why kat muka tu teruk? Sedih la rasa sebab muka pun makin teruk sekarang ni. Tak tahu nak pakai produk apa. Dia punya kering tu, rasa macam tak pakai apa. Even Aien dah guna moisturizer kat muka masih terasa keringnya. Which lead me to another conclusion yang mana daku ni kurang air dalam badan. bwahaha. udah ler aok tu nyusukan anak, bela la sorang kat dalam tu. Air pulak tak dapat nak masuk. Masuk je, muntah. Phew~ cabaran jugak tu. Untuk itu, tembikai la solusinya. Hehe Makan tembikai boleh kenyang dan hilang haus dalam masa yang sama. Kan?

Any suggestion untuk kulit extra kering while u r preggy? heeee...

Tuesday, January 15, 2019

STEP UNTUK DAFTAR BUKU PINK UNTUK KALI KEDUA

STEP UNTUK DAFTAR BUKU PINK UNTUK KALI KEDUA
Tuesday, January 15, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum 

090119 | Rabu 

Hari ini, Aien decide nak pergi klinik kesihatan untuk daftar buku pink memandangkan it's almost 12 weeks daripada LMP. But, pergi tak sampai 10 minit dah balik semula sebabnya kita kena daftar appointment dulu baru boleh daftar buku. Bukan macam masa Nayla tahun lepas, datang bawak dokumen siap-siap. And terus daftar! Kali ini dia lain sikit. Al-maklum la dah tahun baru. Patut la hati ni berdetik nak suruh Tuan Izwan prrgi tanya dulu kat Klinik Kesihatan tu, in case benda macam ni la. Haha Never mind. Pengalaman. Tak cuba tak tahu kan? So, nurse kasi appointment untuk Aien next Monday which is, at 8am kena terpacak la. Tapi, kalau 7.30 pun dorang KK dah bukak, so Nayla.. We need to wake up early babeh! 

-this is lumpsum entry. Malas nak buat sikit-sikit. Di atas ini adalah draft sebelum Aien terlupa. hee~

140119 -DDay

Done check up. Step dia macam biasa, hantar buku sekali ngan document selepas dorang dah confirmed kan appointment kita. Tunggu la dia panggil. KKTU ni slow sikit sebab mesin no dorang always rosak, so dorang pakai manual kertas je untuk nombor giliran.

Bla, bla jawab soalan yang sama which is Aien almost don't remember at all. Haha And yang penting siap la kena bebel dengan nurse sebab anak baru 8 bulan, dah sangkut lagi. Siap perli next year nak beranak lagi ke? haha No no no. Ini pun terlekat misi ui~ nak buang sayang. Rezeki Allah jangan ditolak. Lepas ni, in shaa Allah kita usahakan macamana yaa.

Lepas tu, check air kencing di Triage Kawasan. Sian Nayla dah ngantok. Haha Kena bangun awal gamaknya. Nak tinggal, kesian. Lepas tu, check berat, check hb, dan apa tu, blood pressure semua, alhamdulillah okay semua. Terus kena p amek darah pulak check HIV. Seram shiak tengok jarum. Siap ada budak India tu kena bebel ngan nurse sebab dia takut. haha  Aien pandang tempat lain je masa dia cucuk tu. Tak sanggup den nak tengok. Part paling tak best bila kena check up is kena amek darah je. Harap la mengandung kali ni pun tak kena minum air gula. haha


Kali ni dapat buku warna pink gilos~… nipis je sebab rasanya dorang nanti main topup je la tiap kali datang check up. Actually, next week appointment dengan doctor pulak. Maybe scan perut pulak kot.

The unhappy part is, nurse suruh waen off Nayla dari breastfeed. Huwaa~ Target nak sampai 2 tahun ntah dapat ntah tak. Dia cuma risau kita tak dapat co-op nutrisi untuk breastfeeding, baby dan kita. Lagipun my morning sickness kind a teruk jugak. Better lepaskan Nayla dulu, sepanjang preggy ni, bila dah kuar baby nanti, boleh share. That's all nak bebeal pasal step kali kedua ni. Sama je cuma sometimes bila macam Aien bawah 2 tahun ni takut tu lebih. haha Alhamdulillah nurse semua okay je la.

Kalau mampu nak kejar sebelum usia 35 tahun, tapi dengan sara hidup tinggi. In shaa Allah dapat sepasang nanti, stop dulu. Mental pun tak cukup kuat jugak kalau handle dorang ni tecik-tecik. haha 
Friday, January 11, 2019

SALAM JUMAAT KEDUA 2019

SALAM JUMAAT KEDUA 2019
Friday, January 11, 2019
Read post


Janganlah kamu mati melainkan kamu dalam keadaan Islam. Na 'uzubillah min zalik. Minta kita semua dijauhkan dari kematian selain dalam keadaan Islam. 

Tazkirah ini dikreditkan daripada telegram Dakwah Tanpa Henti. 




Thursday, January 10, 2019

Giveaway SemakanOnline.com Di Mialiana.com

Giveaway SemakanOnline.com Di Mialiana.com
Thursday, January 10, 2019
Read post

Pembayaran Bantuan Sara Hidup 2019 atau BSH 2019 fasa pertama akan dibuat pada 28 Januari nanti. Bantuan tersebut dijangka memanfaatkan lebih 4.1 juta penerima di seluruh Malaysia. Terdapat lima jenis kategori bantuan untuk pembayaran BSH kali ini. (rujuk gambar di bawah)


Pembayaran pertama akan dibuat sebanyak RM300 untuk setiap isi rumah. Baki bayaran BSH yang akan disalurkan pada fasa kedua dan ketiga akan menggunakan kaedah baharu seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2019. Urusan kemaskini BSH 2019 akan dibuka semula dalam tempoh terdekat. Setiap penerima wajib kemaskini permohonan masing-masing sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 3 tahun. 

Untuk maklumat lanjut layari portal Bantuan Sara Hidup di https://bsh.hasil.gov.my



Giveaway ini dianjurkan oleh SemakanOnline.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM350 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.


Tuesday, January 08, 2019

DAY EIGHT OF THREE HUNDRED SIXTY FIVE

DAY EIGHT OF THREE HUNDRED SIXTY FIVE
Tuesday, January 08, 2019
Read post


Hi~ Assalamualaikum | dear myself. 

PS: I just write this for my next me to read and don't become like me when she felt depress. Can I? 

Huh, almost a week 2019 passed, still me at my comfort zone. Why? because I am too lazy doing anything and close my eyes when see my house so messy. 

With Nayla and her tantrum. Don't know why but still I know why. Haa~ Either because the little person in my belly or she want to grown her teeth or she want to do something new. Yeah~ Nayla almost 8 month in the end of January. Yet I can't see she doing something. Why me so blind? Nur, she tried to lifting her body. Either to merangkak or to stand up. Gigi belom lagi. Somehow tiap kali breastfeeding her, sakit tu mesti ada. Mrs. Umi keep telling me to buy a formula milk for her because my body can't make it for her anymore. Tunggu la esok result macamana. Esok baru nak pergi buat buku pink untuk adik pulak. 

Ibu pulak stress. Sebab Nayla asyik nangis. No! She bukan asyik nangis. Dia nangis bila nak tidur. Dan it will take time untuk dia nak tidur unless she really want to. You know what I mean? Yep! That make me more stressed! Dah tahu nak tidur tu, tidur je la. Apa masalah~ udah ler bete ni nyanyikan selawat, segala jenis selawat bete dendangkan idok ler jugak pejam mata. Makin nyaring sore tu ade laa. And the last method untuk me is not too stress, is bior aje dia nangis. Dalam 10 minit ke, haa datang la kat dia pujuk. She is a good girl. Bangun tidur (kalau cukup tidurnya) senyum. Siap main lagi dulu, sebelum bawak keluar. Mandi, makan. Atau makan baru mandi. Dah, kenyang. Layan dulu Omar Hana tu sebelum Ibu nak settlekan diri dengan segalanya. Include topup makan yang sering dilupakan sebab morning sickness yang tak tahu nak makan apa. Kind of terasa when your own mom said she never understand people yang ada morning sickness ni. Again~ Yep! Paham kan la. Lain orang lain aturannya. So, diamkan aje ler yer.. Tau, dia beranakkan kitaorang pun setahun sorang, dia pantang sendiri, tak ada orang take over her job which is she a housewife. Tapi, laki takkan pernah faham peritnya seorang isteri lepas melahirkan anak tu. Pfft~ 

Bila asyik kena negative aura tu, sejuta kali malaih la pulak nak pantang ke Sarawak nuu.. Haha Jap lagi dalam kita tengah pantang, kena bebel lagi. Makin meroyan aku! Yang sebelah sini, semua okay cumanya panaih je laa. Macam dok sauna kalau di siang hari. Nak pantang sendiri, mampu ke aku nak panjat tingkat tiga lepas bersalin? Unless my hero nak dukung. Bwahaha Mimpikan aje..

How to manage stress? Itu benda yang aku google tadi. Phew~ stress sampai sendiri nangis. Sendiri gelak. Actually, stress ni datang bila kita terlalu high expectation orang sekeliling kita have common sense. You know what I mean? I really need a gateaway!!! 

Itu la mak pesan dulu, kalau tak bersedia jangan kawen~ haa.. padan muka! bwahaha bukan masalah tak bersedia ke hape.. ini masalah mental seorang manusia yang dari dulunya dikelilingi negative aura dan cuba untuk bangkit sendiri akan tetapi tetap jua gagal. Kerana dia sendiri tahu dia tak cuba sebaik mungkin. 


Dah la, terapi dah hilang. Nak pergi menghilangkan diri sat. Bai~ 

moga esok kau tak stress lagi. 😘

Sunday, January 06, 2019

THE 10 THINGS I CAN'T LIVE WITHOUT

THE 10 THINGS I CAN'T LIVE WITHOUT
Sunday, January 06, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum | ^_^

After awhile going re-think what should I post, teringat pulak a post challenge yang Aien belum habiskan lagi dari tahun lepas. Let's us continue... 


Berdasarkan tajuk di atas, Aien nak la bercerita dengan korang semua, apakah benda yang Aien tak buleh sangat hidup tanpa mereka? Disebabkan Aien not a thing person, makanya Aien akan pergi lebih kepada orang yang Aien tak buleh hidup tanpa mereka. Mungkin ada a few thing -benda- la yang Aien akan senarai hitamkan di antaranya.

Untuk top 3 yang Aien tak boleh hidup tanpa is my parents, my siblings and my little family. Itu yang penting kan? Because without them there is no Aien at all. Kerana mereka I'm still alive after going thru everything that always make me want to suicide. Alhamdulillah, because of them.. here I am. Thanks for everyone and everything.

Keempat is of course an item. Currently all people in this world can't live without it. Unless they never knew about this thing, never try it and never found any magic about it. Guess what? haha


Yehee~ That's right. A smartphone. But I never being an Apple user, don't worry. That thing is the last thing I want in this world perhaps. Haha

Benda ni keperluan. Satu kewajipan mesti ada seiiring dengan waktu sekarang. Somehow, benda ni boleh jadi keutamaan yang sangat melalaikan bila kita duapuluhempatjamtujuhhari mengadap dia ja. Sampai juling mata. Lagi-lagi sekarang teknologi yang semakin maju, every smartphone company want to do their best to attract consumer to buy their gadget, right? Haa, apa lagi manusia pun gigih trade in and doing everything untuk dapatkan yang latest. Teringat pulak hari Khamis lepas, dengar di Sinar.fm masa nak balik kampung. Seorang lelaki di China menjual sebelah buah pinggangnya demi satu telefon pintar yang femes masa tu. Dia mungkin dalam lingkungan umur 18-20 kot kalau tak silap masa dia jual tu. Selalu orang kita acah-acah je kan, tapi tak pernah pulak buat. Tapi, budak ni berani p buat dengan jaminan tiada kesan sampingan dari perbuatannya. Dapat telefon akan tetapi malang buatnya sehingga kini dia masih terlantar di hospital kerana buah pinggangnya yang tinggal itu gagal berfungsi. Dan ahli keluarganya pula terpaksa membiayainya. Eh~ tertulis dah suara Abang Adi pula. Haha So sad kan? 

Gais, ni kak Munah nak pesan, walaupun orang sekeliling kita telefonnya lagi canggih dari kita, it doesn't mean we need to catch up with them. Guna la apa yang termampu janji kau dapat telefon mak abah kat kampung. Apa la guna telefon berjuta rupiah tu kalau telefon mak abah pun tak pernah, ye dak?

Buat Aien, ciri-ciri telefon Aien boleh pakai is, tahan dibuat main game, dengar lagu, dan tengok drama. Itu je. Dulu la kan. Sekarang ni, mana yang laki aku mampu itu la aku pakai. Tapi, mesti menepati ciri-ciri di atas walaupun sebahagian. Janji bateri tahan la. Sekarang fast charging fast die. Susah!

Eh~ terbebel pulak bila buka hikayat telefon pintar ni. Kan dah lupa next item. Thank you, next!

Benda kelima, Aien can't live without is vaseline. Ala, vaseline is jenama. Apa kan tu, petroleum jelly tu. Yang 1001 macam kegunaan dia. Since I knew about being cantik, being a proper lady. Benda ni tak pernah miss daripada menghuni beg tangan atau beg mekap Aien. Tapi susah nau nak habis la guna. Biar sampai expired. Pahtu beli baru. Kadang-kadang suka beli besar terus. Sebab beli kecik nanti cepat hilang. Ghaib bin ajaib entah mana dia pergi. So, besar is lebih afdal la kan?

Keenam, dear earpiece. Tapi  dah kawen ni, ghaib ditelan dek barang lain. Dah ada anak, ada masa ke nak dengar by earpiece tu. So, dia bukan lagi benda yang Aien tak buleh nau hidup tanpa dia.

Eh, nak skema buleh tak? haha Next, next benda yang Aien tak buleh sangat hidup tanpanya adalah, udara! Yes. Udara yang kita guna untuk bernapas ni. Haa, skema tak? Tak ada idea la nak senarai hitamkan benda yang tak buleh dengan. Apa yang disenarai di atas itu je la. Aien mesti usang ke hulu ke hilir, siap buat spare part lagi. Satu kat rumah, satu kat kampung , satu dalam beg anak, satu dalam beg tangan sendiri? Kau rasa? Benda apa?

Baru teringat, minyak angin. Roller punya style by Freshcare.
credit image from google


Favorite Aien is Sandalwood. Ntah la, terberkenan yang tu, tu je la sokmo beli. Tuan Izwan dulu masa tunang, Aien belikan yang kotak merah tu, sebab dia jenis yang tak lut dengan minyak yang sedap bau. Haha Tapi sekarang bedal aje yang Aien pakai sebab sama je. Dia jarang migraine, sekali kena kita susah hati. This is the most important thing in everywhere sight for me. See, jumpa satu. 

Apa la lagi ni...  Jenuh dok pikiaq! Pa dia ntah. Tu ja la kan? Aci la kan tak sampai sepuloh? Nipu nau orang ni. Haha 

Jangan marah naa~ Itu cumaan tajuk. Nak buat kensel, ganti dengan several tak leh. cause me just keep this blog alive from a little smartphone. So, masih tak reti nak dash sana, dash sini. Haa, janji blog aku ada entri ya udah~ 

Tahniah baca sampai habis~… ♥ u olls.  

till I writw again~ ^^




BIRTHDAY GIVEAWAY BY MYA ROSLI

BIRTHDAY GIVEAWAY BY MYA ROSLI

Read post

Hi~ Assalamualaikum | 

Aien jalan-jalan tadi, tengok ramai yang join. Demi menyokong kawan blogger, moh ler kita meriahkan. 

Mardhiyyah Rosli atau lebih dikenali as Mya Rosli melaksanakan giveaway ni sempena birthday dia yang bakal menjelang sekaligus meraikan keterujaan dia untuk report diri di tempat kerja baru. Aien ucapkan good luck dan semoga maju jaya di tempat baru. 

For your birthday, moga ditambahkan iman seiring dengan umurnya. Diredhai dan dirahmati apa jua yang berlaku dalam kehidupan Mya akan datang. May Allah always be with you. Grant your wishes and keep your family safe and sound. 

Moga teman lain sudi-sudi la memeriahkan lagi giveaway contest dari Mya ni. Dun wori, she eat nasi. Tak makan orang punya. Kan Mya? 

All the best! 




Friday, January 04, 2019

MOVIE REVIEW: TULLY

MOVIE REVIEW: TULLY
Friday, January 04, 2019
Read post
credit: google image

Hi~ Assalamualaikum | 

Disebabkan Aien terlalu blur nak tulis entry untuk 2019 ni, moh ler kita tengok movie cari idea. For your information, Aien dari mula ngandong Nayla dulu, kata nak tengok cerita ni. Buat inspration gitu. Alih-alih terlupa. Nasib adik ada buat recommended movie list, wow~ terus cari dan tengok. Sangat sedih! 

Tajuk: Tully 
Genre: Keluarga
Durasi: 1 jam 40 minit
Rate: 8.5/10 
Cast: Charlize Theron, Mackenzie Davis
Sinopsis: Seorang Ibu kepada tiga orang anak mengupah seorang pengasuh tengah malam untuk anaknya. 

Macam simple kan sinopsis dia? Yep, It's just a family story that every young  mother need to watch. 

*REVIEW AIEN**

Well, Macam yang Aien cakap cerita ni such inspration buat diri yang rasa lost somewhere dalam menjadi suri rumah dan terpekung dalam rumah tanpa suami yang sibuk mencari rezeki untuk penghuni rumah. Banyak kata-kata dalam cerita ni Aien rasa deep menyucuk ke jiwa. It's just me and my feeling get emotional tengok cerita ni. Sob sob 

*Spoiler alert* 

Sedih, bila Marlo handle anak lelaki dia, Jonah yang di kategori sebagai 'special kid'. Tadika biasauntuk menyarankan Marlo untuk cari cikgu yang bersesuaian. Dia pulak tengah sarat mengandung. Dan bila dia dah bersalin, Adoo~ Like, damn! It's hurt. Penat bersalin tak habis, tengok suami dia pulak seronok tidur, dia lepas tu balik kena bangun malam breastfeed baby dia. Because lack of sleep, stress.. Stress kuasa keempat. Dengan kerja, dengan Jonah, dengan rumah. Boleh tengok la keadaan rumah dia bersepah. Anak-anak makan frozen pizza. Suami balik kerja, cakap "Itu je?" O M G . 

Sebelum tu, Abang Marlo ada suggestkan midnight nanny kat dia, konon hadiah untuk Marlo sempena baby baru. Abang Marlo berniat baik. Nak adik dia yang ceria balik, cuma bila keegoan suami terhadap abang Marlo yang kaya tu, Marlo end up macam tu. 

Suami mana tak suka tengok isteri happy kan, just dorang tak reti nak happykan isteri tu macamana. 

Drew, suami si Marlo ni suka bila Marlo ni dah pandai bermekap balik. Sampai anak dia pun tegur, mak dia nampak berbeza. Masak makan malam pun dah sedap. Haa~ happy wife happy family kan... 

Semua happy sampai satu peringkat, midnight nanny tu nak berhenti. Marlo lost herself again. Masa tu, baru Drew sedar yang isteri dia depression. 


Ini favorite quote Aien. Yes, indeed! so dear myself, please be happy for yourself disamping kau cuba nak jaga laki dan anak kau. Yes, I'm happy! Ada me- time sendiri. hehe




Yang ni pulak Aien saja nak share. Sebab nak kongsi how your mom be like after anak dah ramai. huhu It's a fact. Sebab tu tabil la pada mak-mak yang masih study, masih ingat majoriti benda selain isi kandung rumah dia. 

You gais should tengok cerita ni. Best! Then, you reliase kenapa la Allah cakap syurga tu di bawah telapak kaki Ibu. Pengorbanan seorang Ibu tu besar. Huhu bila teringat balik, adoo jahatnya aku dengan mak aku. Dah ada anak sendiri pun still tak boleh manage. Try hard learn satu-satu. Praktis segala teori yang diajarkan oleh Taufik Razif. I just want to be happy with myself. With my children. So, need to make a change. Kalau kita asyik nak stress. Sampai bila-bila kita tak pernah bahagia ,ye dok? 

Teringat dulu, masa dara, syiok tengok orang ngandung ada anak. Sekali dah sampai kat diri sendiri. It's fun Nur! I keep remind myself that so I never get lost with emosi. Bila dah berumah tangga, emosi seorang isteri dan Ibu menentukan keadaan rumah tersebut. Dear husband, if you nak rumah you cantek, happy kan wife you. lagi-lagi la wife you tu suri rumah. Kebosanan bila dok rumah seharian mengadap rutin yang sama tiap hari tu masya Allah. Tapi, kebahagian jugak sebab dorang memang goyang kaki je kat rumah. Pejam mata je tengok anak buat sepah, baju tak berbasuh. Haha Ado.. itu gunanya toleransi. 

Dah apa Aien bebel ni.. Nak share movie review dah membebel pulak. Tahun baru Nur, Tahun baru.. 

Tahniah la baca sampai habis Nur bebel yek. Haha Sometimes tengok cerita macam ni menceritakan isi hati kita, dalam senyap kita pun nangis sama. Sedih bila anak dia tanya, 
'Mom, what happen to your body?' 

Dah tak rasa seksi sana, cantek sini lagi. Pahtu suami mula cari lain. Sedangkan yang ada tak mau dihiaskan balik. Wow! 

Dah! stop Nur. Such a negative aura betol la. Tapi, itu apa yang ada dalam hati. kan? Perempuan ni dia sendiri tak pernah faham diri dia. So, meh la sama-sama fahamkan diri masing-masing supaya rumah tangga anda harmoni. Sakinah wal mawaddah! Menjadi keluarga yang membawanya ahlinya ke syurga. Kan nak kiamat dah? 

Peace, no war. 

Tahniah lagi sekali baca sampai habis. Aien masih tak punya goal untuk this year. Just nak sambung goal last year. Mudah-mudahan dapat jujur dengan diri sendiri sebab tak ada siapa yang boleh ubah diri awak tu, melainkan diri sendiri. Yep! 

K, this for awhile. 


Tuesday, January 01, 2019

HELLO 2019

HELLO 2019
Tuesday, January 01, 2019
Read post
Hi~ Assalamualaikum | 

2019 bermula. First page of a blank book. Have nothing to write actually. Nak bebel pun otak blur. Dalam kepala mahu makan dan terus makan. Sementara umur masih ada kan, mari la kita makan. Too much food that Aien craving right now. Sushi, steamboat yang actually terbayang sup tom yam yang panas dihirup bersama daging bakar dibalut dengan daun salad. Wow! Marvelous gitu feeling. Sayangnya, che abe Aien yakni Tuan Izwan tak mahu masuk Seoul Garden. Nak makan kat Meletop, takut membazir. Sama je fungsi dia dengan Seoul Garden. Bwahaha Meletop sedap makan ramai-ramai dan dengan mereka yang suka makan. Masa kerja dengan Taska dulu, dorang pernah buat majlis makan-makan kat Meletop, Taman Teratai. Masa tu Aien dah 6 bulan kot. Mengah kau nak makan! Ikut kan nafsu nak sumbat lagi. Tapi daya ibu mengandung ni sikit-sikit isi tapi cepat lapar. haha 

Hari tu, try beli daging. Unfortunely, daging dia sangat tak empuk bila dah disangai. Nak kata salah potong, Aien potong sikit ja. Dan betol tentang urat dah pun. Beli daun salad, sejambak tu, boleh habis sorang. Wow, marvelous! Nampak tak cravingnya masih tersangkut di situ. 

I miss my sista~ dorang sangat support member suka makan, janji kena chia. Haa~ laju deme makan. Buku pink pun belom buat lagi. Takut kena bebel dengan nurse sebab jarak dekat la sangat. This is unplanned the plan. Haa~ actually bila dah breastfeed, Aien ingat it's okay la tak datang period, sekali.. Selera makan terabur. Nasi campur (nasi berlauk) tak nak masuk, air masak minum muntah. Haa~ simptom yang sama dengan Nayla dulu. Tapi dia, craving makan dulu dan sensitif yang amat. Bab, tak lalu semua ni, after dah buat buku pink sampai berat badan turun kau. Ni pun turun jugak berat badan. Dapat la balik berat Aien masa sebelom ngandung Nayla. Tapi, tapi tapi.. Den lapo.. struggle is real now. Breastfeed and pregnancy. Double triple. Wow! 

I'm not to bebel about this thing  because I know some other people yang nak merasa mengandung, ada anak sendiri sejak mula kahwin sampai ntah dah lama mereka mendirikan rumah tangga still tak ada rezeki anak, Aien doakan moga 2019 ni tahun kalian. In shaa Allah mana tau. Aien sampaikan kenan pantas wa subur ni pada kalian. Aien ni dah ngikut baka Mrs. Umi Aien. Subur sangat. 😌 The unplanned plan ni, sangat sangat sangat make me shocked dan unspeak thought. Pray me well. Semoga tabah menghadapi tantrum Nayla yang telahpun bermula. Manja dia, ngada-ngada dia and struggle bawak seorang lagi insan dalam perut ni. 

Esok lusa ke minggu depan la nak p buat buku pink sebelum kena bebel dengan nurse sebab lambat pulak. 😣 Haha 

Itu je la cerita untuk 1/1/19 ni. Tahniah pada siapa yang baca sampai habis~ 




Latest pins

Subscribe