Latest Instagrams
Monday, May 20, 2019

2 HARI LAGI FIRST BIRTHDAY NAYLA!

2 HARI LAGI FIRST BIRTHDAY NAYLA!
Monday, May 20, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum semua.. 

Baru balik dari bercuti ke tu? Kelupaan semalam is Hari Wesak for who's those celeberating the day. Biasa la jadi suri rumah, kadang alert dengan cuti-cuti ni. Kadang terlupa terus. Lagi-lagi bila dah ada anak yang sudah bersekolah, bertambah la alert dia. Kalau macam Aien ni, anak baru setahun jagung.. Mana kan nak alertnya. Cuma alert tarikh penting je cause it will me a memories. 

Well, like few days coming, my beautiful daughter will celebrating her first birthday in Ramadhan. Haha, dah namanya lahir masa bulan Ramadhan, memang la birthday dia akan bertemu dengan Ramadhan. Untuk first time after came into the world 4 Ramadhan last year, this year she will celebrate on Nuzul Quran day's. Bertuah rasanya kan? Disebabkan jatuh pada bulan seluruh umat Islam berpuasa di siang hari, makanya sambutan ditunda. haha 

Untuk first birthday ni, dia bakal sambut di klinik je, sebab nak kena cucuk bagai. Hope dia tak demam la because kalau dia demam, apak dia kena extra work and the because she is daddy's girl. 

Sangat la clingy dengan ayah dia since nak dapat adik ni. Aien dia buat pandang sebelah mata ja. Menyakat tu kerja nombor satu dia. 

Pejam celik kan, dah setahun berlalu. Masih terngiang since giving birth dia. Ish, tahun ni bakal mengalaminya lagi. Walau dah berpengalaman, masih jugak rasa seram nak menghadapi detik melahirkan tu. Fuh, moga dipermudahkan la semuanya. 

Setelah hampir setahun my baby girl living ni, beberapa lepas baru dapat kaki hasil usaha keras ayahnya. Amboi, itu pun kena peras ugut suh dapat kaki cepat. Nanti Raya boleh beli kasut. haha Nampaknya Nayla pun tak menyabar nak dapat her first shoe ever. But, no worries. Her teeth not coming yet. Biar la lambat sikit, orang tua kata lambat rosaknya. 

So, demi her first birthday.. Me as her mom want try write a love letter for her. So that her and us as her parent will remember how we waiting for her, and met her. Longing for her exist, yet we still make a mistake while taking care of her. 

Dear daughter, 

My first born child that always be my love. After six month of our marriage, you came to us. Bring a joy and happiness after awhile waiting. Thanks for giving me a chance to being a mother and take care of you. Forgive me for any mistake I did to you cause I am just a normal human that always make a mistake yet not to admit it. 

Uri ttal, remember till you die, that Ibu always love you for what matter and reason in the world. Kadang-kadang seorang Ibu takkan menyedari yang dia menyayangi anaknya kadang jelas berbeza. But, I tried my best for loving all my children fair and square. 

Doa Ibu untuk kakak, since this is your first birthday, semiga membesar dengan sihat dan afiat, diberikan senyuman terindah untuk penghibur hati ayah dan Ibu, menjadi anak yang solehah teladan untuk adik-adikmu, soon you will be a sister but I pray I will not burden you with such a heavy duty. 

Selalunya orang berkata, anak sulung perempuan memegang tanggungjawab yang berat di samping menjadi anak contoh buat adik-adiknya. 

Ibu cuma harap kakak enjoy masa kakak dan ingat Ibu always love you. Thanks for being my daughter. <3

And happy birthday to you, Nayla iNsyirah. 

Saturday, May 18, 2019

PERSEDIAAN UNTUK NEW COMING BABY!

PERSEDIAAN UNTUK NEW COMING BABY!
Saturday, May 18, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum 

Who's getting excited with a newborn?? Yeay! The nervous and excited getting near with 31 weeks pregnancy. Nervous sebab takut nak bersalin lahi. Excited sebab dapat cium bau baby lagi and beli baju dan barangan baby. Haha Yet, Aien tak buat apa-apa persediaan pun. Masa first pregnancy dulu, time cenggini alhamdulillah 80% barangan berpantang dan baby dah standby. Beg baju untuk emergency pun dah standby. Ini, jangankan semua tu, buku pink pun kadang-kadang lupa nak usung bersama. Yadoi, la anak.. 

Well, setelah pemeriksaan lanjutan pada Selasa yang lepas, misi dah noted la kan, make sure barangan baby dah standby apa semua. So, Aien amek insiatif kemas segala barangan baby yang lepas. Normally when you get a second born, you don't get so excited like the first one. Lucky you kakak~ Second born ni dia recycle la apa adanya demi kekangan bajet nak raya dan sebagainya. Harap la rezeki dia ada di tempat lain. Pray I will love you both fair and square sayangku. 

Kemas punya kemas, hampir sebakul penuh jugak baju yang terdiri daripada romper, jumpsuit and sleepsuit sahaja. Wow, sakannya Ibu kau berbelanja masa kakak yer. Ye la, dulu bekerja. Ada duit tambahan pe semua. Sekarang ni, huhu je la kita ye. Nak sakan sangat dah tak boleh. Janji apa adanya. So, padan la second born ni calm and cool je. Kah~ Just because Ibu is the second born, I'll proud the pronounce I'm getting excited to get know you baby~ 

Kain bedung, mittens and booties, topi, handkerchief, dan barut semua dah ada. So no worries. La ni, dapat duit BSH untuk raya boleh la spend untuk pampers, tuala mandi, ubat-ubatan untuk confinement. Harap la tak membazir macam dulu. So many thing yang end up tak makan dan tak guna pun. Sedih jugak bila difikirkan. But, who knows kan. Anak sulung always make a new parent excited to. 

So, hoping this time Ibu boleh manage emosi dan mental dengan lebih baik la sebabnya kemungkinan Ibu akan berpantang lagi di rumah nenek. Opah jauh. Kekangan dari segi selesa tu nak kena jaga lebih sikit supaya emosi tu lebih terkawal. 

Moga diriku lebih selesa dari dulu dan mesti rindu rumah tu lebih, sebab rumah sendiri is more comfy dari mana-mana tempat, ye dok ? 

Agaknya acaner la jadi mak anak dua yer.. huhu 






Thursday, May 16, 2019

DENGAN SEKALI LAFAZ, KAKAKKU MENJADI MILIK ORANG

DENGAN SEKALI LAFAZ, KAKAKKU MENJADI MILIK ORANG
Thursday, May 16, 2019
Read post
Wonder kan, kenapa balik kampung awal sangat? Kenapa tak tunggu raya nanti? Ish ish..  salam pembukanya di mana wahai Nur?


Hi~ Assalamualaikum semua~ it's me? Remember? Haha Lama sangat menghilang, dah setengah bulan baru ada mood nak update semua ni. Nampaknya kelelahan pulang dari tanah air masih tak reda lagi. So, malam ni Aien amek la mood sikit update mana yang teringat dek akal.


Bah, Aien pulang ke Miri hari tu, because my elder sister getting married! Yuhuu. Congratulation!! Welcome our Abang Long. Actually this weds a bit rushing event but we managed to reunion each other. Soon, on Hari Raya ke-empat majlis mengundur kata orang Johor di Johor ler. Haha Oh ya, she also married with Johorean. A bit cliche cause her husband is her bestfriend brother. Ouww~ so sweet..  May Allah bless you two with happiness and blessful wedding till jannah. ♥


Jom kita lanje sikit gambar mereka berdua. hehe


Nak spam sudah ritu di Instagram. Di status whatsapp jugak suda. haha Nak gambar official belum ada. Kita share mana yang ada saja. Moga ini boleh dijadikan memori terindah buat kami sekeluarga. 😉

Tahun depan siapa lagi ye... 
Tuesday, May 14, 2019

PENGALAMAN NAIK FLIGHT MASA NGANDUNG

PENGALAMAN NAIK FLIGHT MASA NGANDUNG
Tuesday, May 14, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Selamat sudah landing di tanah air terchenta. Allahu~ Rindunya hanya Allah yang tahu walau sebenarnya hati berkecamuk. Tapi, kali ni rasa lain sebab first time fly masa tengah mengandung. Lainnya sebab kena perlu dokumen bagai sebagai pengesahan kita ni mengandung berapa bulan atau lebih tepat berapa minggu. 

As my experience it's so bad. Sebabkan masa 30hb April memang dah minta dengan doctor untuk surat pengesahan ke apa, but the doctor said they just gave a memo for information. Yet, the memo doesn't have exactly date bila memo tu di issue kan sehingga kan Aien pun sebenarnya tak perasan.

Sudahnya terpaksa membongak mengatakan kandungan baru 27 weeks sebab dah last minute nak terbang kan. Dengan syarat sampai di Miri, nak terbang balik Johor kena dapatkan pengesahan baru. Benda senang, kenapa la nak susahkan?


Setelah bersusah tawaf Hospital Miri mencari di manakan aku nak dapatkan pengesahan tu semua. Alhamdulillah semua senang. Dan ground offficer Airasia di Airport Miri pun tak banyak songeh sebab bulan Puasa kan? Sampai di atas, Flight Attendant tu macam ada yang tak puas hati, tapi sebab ground officer dah lepaskan, so go on. Alhamdulillah journey untuk balik pun selamat. Cuma balik tu sangat la kurang selesa sebab baby asyik mengeras je.


***

Setelah hampir seminggu balik dari Miri, baru ada mood nk update entry ni. Nampak teruk sangat bahana puasa tu yek? Alhamdulillah, hampir sepuluh hari berpuasa, Aien dapat puasa dengan bahagia. Baby pun bagi kerjasama dengan baik. I love you~ baby! Cuma puasa yang lepas je la, tak sempat nak digantikan. T^T


Friday, May 03, 2019

HELLO MAY!

HELLO MAY!
Friday, May 03, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Yeay! Mid of the year. Ish pejam celik je kan. Lagi 5 hari nak masuk Ramadhan. Bersedia dah ke kita? By the way, sebelum tu Selamat bercuti pada mereka yang bercuti dan Selamat hari pekerja buat semua warga bekerja. 

Well, ke mana saja cuti-cuti ni? Bawak family gateaway before Ramadhan? Atau dah shopping baju raya? Haa, buat warga Johor Bahru, boleh la singgah ke Festival Konvo UTM yang ke - 63 untuk cuci mata tengok baju raya yang dijual dengan harga yang berpatutan dan menikmati pelbagai makanan Thai yang tengah viral sekarang nih. 

Eh, terpromo pulak. Benda baik kena promo, supaya sama-sama dapat keistimewaannya. 

Itu je la nak kabo. Sekadar nak bagi status blog ni cantek sikit. Hehe 

Doa-doa la entry untuk May ni cantek sikit sebab positif vibes is coming back! hehe

Till we meet again! Jaa ne!
Thursday, May 02, 2019

MARVEL AVENGERS: ENDGAME IS THE END?

MARVEL AVENGERS: ENDGAME IS THE END?
Thursday, May 02, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum


Dua puluh empat April hari tu, semua kecoh pasal endgame, iaitu movie terbaru daripada siri Marvel Avengers. So, banyak la spoiler alert kot situ kan. Disebabkan kita ni ada anak kecil, mampu tunggu dia keluar di mana-mana website free je la. Sungguh menakjubkan cepat pulak dorang buat kerja kasi dia HD eventhough still cam. Haha Nak tunggu Captain Marvel punya HD ke main berbulan lamanya. End Game ni tak sampai dua minggu rasanya, dh available. 

Aien bukan la nak mengajak orang tak support yang original, still kita ada anak kecil gitu la gamaknya. Nak tengok Upin Ipin pun belom la lagi. 

Ha, mesti ramai dah tau apa kesudahan dia kan? dan korang juga mesti dah tengok sebab movie ni dia keluar cun cantik minggu orang dapat sara hidup bulanan. Haha Walau belom approved sara hidup by goverment, atleast yang bekerja ada la poket money sendiri unless yang dah bekeluarga terus direct fikir untuk bajet raya, kan? 

So, Iron Man a.k.a Tony Stark mati. Sebab dia la, snap the end of game. Thanos lost! Avengers win! Yet, kenapa orang tak sebut Natasya a.k.a Black Widow yang mati masa Hawkeye dan dia cuba nak dapatkan Soul Stone? Sedih, dalam nak kembalikan berjuta orang mereka korbankan diri mereka. Masa tu, the others Avenger baru terfikir ada family ke dia ape ke semua tu. Haa, terkilan kan? Sedangkan dia berusaha untuk kembalikan kesepian yang melanda mereka semua. 

Ha,, tak apa la. dah jalan cerita dia macam tu. Kita nak jadi pengkritik pun tak buleh jugak sebab people do enjoy the 3 hours movie. haha So damn long! Lama giler. 

Mula dia such a boring movie, sebab dorang lost hope kan? Ant Man datang baru dorang boleh thinking. 

Conclusion Aien tengok cerita siri Marvel Avengers ni, tiap kali tengok tiap kali tu la Aien tanya kat Cik Shuben siapa tu, kenapa gini. Sampai dia boring nak layan. haha 

Cerita dengan adik-adik pun dorang kata Aien kata boring sebab Aien tak paham cerita tu. Haha Such a noob kan? 

Dah la, dah tengok tu dah la kan. Dah tau ending dia dah la. Sekarang tengah tunggu Five Feet apakan tu. Orang kata sedih. Haa, sis tunggu yang HD ni.. Bila lagi? 
Tuesday, April 30, 2019

SUMMARY OF APRIL 2019

SUMMARY OF APRIL 2019
Tuesday, April 30, 2019
Read post

Lihat lah langit, di sore hari, 
berwarna biru, sebiru hatiku.. 

Eh.. Ternyanyi pulak. Hi~ Assalamualaikum uolls.  Haa, penatnya nak kumpul positif vibes setelah hampir sebulan dilanda negatif vibes. Huh! Shush! Go away. I don't want to play with you anymore. Lagi seminggu nak masuk Ramadhan, lagi sebulan nak Raya. So, I need a good feeling one to feel great for those month. Yeah or nay?!

Hope uolls sehat-sehat belaka ye.. 

Okay as usual untuk year 2019 ni, Aien buat summary by monthly so that I keep a track in my monthly activity. Disebabkan April such a pasif month, Aien malas la nak summary benda yang negatif ni. Tak best pun. Apa-apa pun we need to grown up to be matured so people would not piss off with us anymore. Bagi mereka yang suka sangat jadi batu api ke, tikam belakang ke, tak kira la dalam berkawan ke atau beradik's -hey, jangan ingat dalam beradik's tak ada okay?- stop la being childish. Tak penat ke nak jadi attention seeker ni? Ko kalo nak orang pandang ko je, jangan la sampai orang sekeliling ko semua nampak jahat. Damn you! 

Eh, tabuleh tabuleh.  Baby sorry! Hahaha dah! malas nak bebel. Biar dia la. Aku tak kacau hidup kau, dan aku cuma nak tengok je jauh mana ko boleh pergi. Jealous sangat tengok life orang, jangan la dengki sampai membusuk kat situ. Sampai bila-bila kau takkan senang, get it? 

Ha, bebel lagi! *face palm* 

Dok bebel-bebel kan dah lupa nak cerita apa tadi. Adoyai! So, starting this week, Aien dan mula check up dua minggu sekali. Macam sekejap je rasa sebulan sekali. Doakan ye kawan-kawan, (kot ade la yang membaca kan) Baby tadi scan, doc kata kepala dia kat atas. Harap next scanning kepala dia dah turun la yek. Semoga dipermudahkan sehingga dia keluar nanti. 

Kalau dah start dua minggu sekali, means next month, tiga kali kitaorang akan jenguk KK tu. Haha Banyaknyaa.. Rasanya mcm tiap minggu je pergi. Haha Sebabnya next month baby Nayla, eh... Kakak Nayla kena check up satu tahun! Yeay! Alhamdulillah, besar dah dia. Tak berasa kan? Ikutkan kalendar Islam, 9 May ni dia dah setahun sebab lahir 4 Ramadhan. 

Akal pun makin panjang. Bijak main memek muka, pandai express diri dia. Paham apa kita cakap dengan dia. So, Ibu dan Ayah kena la makin aware setiap gerak geri dia yang semakin lincah. Geram je tengok dia buat muka comel tiap kali kena jerit dengan Ibu. Haha 

Nanti macamana gaya dia dah jadi kakak ye.. Kadang-kadang pandai dia, bila tanya adik mana? Laju je mata dia dilirik ke perut Ibu ni haa.. mOga jadi kakak yang penyayang ye sayang. 

Ha, 4 May ni pulak, satu-satunya kakak Aien akan melangsungkan majlis pernikahannya di Miri. Sebab itu, kami nak balik Khamis ni! Yey! Excited ke? Haha, naaa.. Hati cuma tak sabar nak balik makan makanan Sarawak je. Untung adik berkesempatan Ibu menjamah sebelum dia keluar. Kalau Nayla dulu, jenuh jugak. Sampai dah tak ada hati nak makan. So, sempat la berpuasa dengan Mak pak kat sana. Nanti Raya dah tak payah balik. Raya sini lagi.. 

So, over all untuk April is bulan yang depressed sampai Aien rasa macam hopeless sangat life ni. Sedangkan negatif vibes tu dah lama dah tau tak singgah, alih-alih dia nak singgah.. Sebulan jugak nak pulih. Dah la, pegi main jauh-jauh. Buruk prasangka semua tu dah tak mau. Aku nak hidup keep positif and be happy. Kan? 

That's a wrap for April. Till we meet again!
Sunday, April 21, 2019

WARKAH BUAT KELUARGA

WARKAH BUAT KELUARGA
Sunday, April 21, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

April, dalam senyap-senyap bulan ini berlalu, terbuka satu kisah yang sekian lama sering kali berulang. Keluarga, orang yang paling rapat di hati yang selalu dirindui, menjadi duri dalam daging pertumbuhbesaran seorang manusia. Ibu bapa, pencorak anak-anak. Namun, ianya bukan tugas yang mudah. 

Aien, anak kedua daripada tujuh adik beradik membesar dalam keadaan yang serba negatif. Lumrah Ibu bapa asian, terutama di Malaysia selalu membandingkan anak mereka dengan orang lain. Penderaan mental bukan lagi benda yang asing di kalangan institusi keluarga bangsa kita ini. Mungkin kita tak tahu apa rahsia di sebalik tembok sesebuah rumah. Akan tetapi, kita menjadi manusia yang menilai orang melalui luaran. Nama juga manusia, tetap tak belajar daripada kesilapan. Mengulang kesalahan yang sama, walau telah meminta maaf. Maaf itu tiada ertinya jika hati masih juga ego dan taksub dengan tiket keibubapaan. 

Seawal usia 13 tahun, sebaik saja tamat Ujian Penilaian Sekolah Rendah kami di hantar ke bumi semenanjung membesar di luar pantuan yang bernamanya Ibu dan Ayah. Ya, memang bagus hantar anak belajar di asrama, tapi kalau jauhnya seribu batu, telefonnya sebulan sekali pulangnya setahun sekali, sama saja dibuang keluarga, kan? Fikir si anak yang biasa diherdik, dimaki sedari kecil. Hanya kerana permasalahan kewangan, disamping kerapatan kelahiran anak-anak, mereka menjadi mangsa. 

Saat ini, anak-anak sudah menjauh kalian cuba merapati dengan menuntut hak sebagai Ibu bapa, betapa berkecainya hati sang anak. Terikat antara perasaan sendiri dan taatnya seorang anak. Dibuat baik tidak disebut, kejahatannya dicanang seluruh kampung. Mengalir lagi air mata si anak, mencari apa dosanya lahir ke dunia ini? 

Pintanya dari kecil, "Allah, matikan la aku sekiranya aku menyusahkan Ibu bapaku.." tapi masih juga Allah panjangkan umur menahan rasa hati sehingga kini, ditanya oleh si Bapa, "Apa lagi yang kalian mahukan?". 

Sebak lagi di dada sang kakak mendengar kisah si adik. Sang kakak, bersyukur dikurniakan memori wiper. Saat dia mencipta memori baru, kenangan lama hilang dari ingatan. Cukup saja pengalaman hidup dalam aura negatif. Kini, dia mahu bebas dari aura itu. Salahkah kita menasihati si Ibu dan Bapa untuk mendengar luahan si anak? Katanya si anak berbicara kasar dengan diri. 

Kami, sudah jauh wahai Umi dan Ayah. Jauh memendam rasa dan pintanya cuma satu. Berhenti menilai kami seorang demi seorang. Kami bukan peserta yang ingin dinilai oleh kalian. Kami cuman anak-anak yang inginkan belaian kasih dan sayang. 

Sedih melihat keluarga yang semakin jauh. Iri yang hati melihat orang lain tersenyum dipeluk Ibu dan bapa mereka. Adakah mereka juga hidup dalam kepura-puraan?

Detik ini, sang kakak cuma mahukan adik-adik terbuka hati memaafkan kedua orang tua mereka. Namun, hati mereka sudah tawar. Katanya, jahat-jahat mereka orang tua kita. Maafksn mereka atas kesilapan lalu mereka. Lepaskan beban hatimu agar kamu boleh tersenyum seikhlas hatimu. Dunia semakin parah, redha mereka kita perlukan. Walau hati kita terluka teruk, mereka la syurga buat kita. Jika tiada hati untuk memaafkan mereka, letakkan dirimu di tempat mereka. Kerana satu hari nanti kita pasti melaluinya. Apa yang kita lalui sekarang, mungkin saja bakal dilalui anak-anak kita dan kita pula merasa apa yang dirasa oleh kedua orang tua kita. Sebaik mana pun usaha kita untuk mengelak, Allah takkan menguji hambaNya di luar kemampuannya. 

Pedih hati, tak dapat berbuat apa-apa. Doaku buat kalian, semoga diperlembutkan hati untuk memahami dan memaafkan mereka. Giliran mereka pulak inginkan perhatian kita. Membayangkan suatu hari tanpa mereka, saat itu kerinduan kita tiada ubatnya. Kerana mereka, kita hadir ke dunia walaupun tidak diingini. Kerana mereka juga dalam diam kita membesar dengan luka penuh di hati. Kerana mereka juga, kita belajar erti kehidupan. Mereka asal usul kita. Tanpa mereka siapa lah kita. Maafkan mereka kerana culas dalam membesarkan kita. Maafkan mereka kerana masih ego atas tiket orang tua kita. Tapi, kita berhak memilih untuk lepaskan mereka pergi dengan atau tanpa penyesalan. 

Dan aku, sejak bergelar seorang Ibu, aku belajar perlahan-lahan perasaan Umi. Ditambah memegang title anak yang juga agak rapat ini, membuatkan aku terkenang perasaan Umi saat ayah kerja jauh, memikirkan keluarga dan dirinya. Kita manusia takkan pernah dapat membaca hati dan minda orang lain melainkan si anu berbicara dengan kita. 

Perasaannya tak jauh beza cuma aku beruntung dikurniakan suami yang boleh membantu serba sedikit. Jika mahu ditolong, cakap. Jika tak mahu tolong, juga kasi tau. Supaya tidak membuat andaian sendiri antara sama lain. 

Tika ini, aku mengerti yang mana kesilapan orang tua kita dan mereka menjadikan kita mangsa keadaan. Percaya la adik-adikku, tiada Ibu bapa yang tak sayang anak mereka. Cumanya sikap mereka itu membuatkan kita kecil hati. Sikap di luar sedar mereka itu, membuatkan kita rasa tidak dihargai yang kebanyakan masa mereka tidak nampak. 

Stop blame on us, fix your marriage away. Kami dah penat. Benda begini seharusnya berakhir sebelum kami ditinggalkan dalam penyesalan. 

Maafkan mereka dan doakan mereka supaya dilembutkan hati dan diturunkan ego untuk berbicara dengan kita heart to heart. 





Thursday, April 18, 2019

TANDA NAK TUMBUH GIGI KE??

TANDA NAK TUMBUH GIGI KE??
Thursday, April 18, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

April is the worst month of my entry. Haha Forgive me because not be cosistent on my entries. Cause heating shocked us earlier of this month, semua jadi kucar kacir jap. Al-maklum la tak ada benda jugak nak cerita. Cuma tak sihat sana, tak sihat sini. Benda normal. 

Termasuk la kali ni. Malam tadi, Nayla dedar lagi badan dia. Demam sekejap, still pagi ni dia cirit birit. Mungkin sebab panas dalam kot. Bibir dia pun merah je Aien tengok. Risau pulak. Dalam kepala dok fikir, anak aku ni nak tumbuh gigi ke? Atau nak dapat kaki (untuk berjalan) ke? Adoyai anak, apa la kamu nak pandai ni. For your information, untuk this coming 22 of April, she will be 11 month. A month before a year. Yet, gigi belom tumbuh, nak berjalan pun belum ada tanda. Tapi, nak berdiri sendiri tu dah ada. Cumannya dia kemalasan. Suka nak nyandar kat kaki Ayah dia jaa.

Apapun, janji awak sehat la ye. Ibu susah hati naa tengok awak asyik nak demam je. As I told you last week, kat rumah ala dedar gitu badan dia. Kang balik rumah nenek dia, suhu badan terus melonjak naik. Al-maklum la dia ni tak tahan panas. Tahan tu tahan, tapi badan dia tak leh nak co-op gitu. Lagi-lagi suhu sekarang nih. Masya Allah. 

Ni baru Nayla, nanti journey adik dia pulak ken repeat. Haha itu la dia. Sampai la deme dah besar nanti ye Nur... 

So cerita minggu ni as usual tak ada gempak sangat. Oh ya, selasa hari tu monthly check up for me and baby selepas batuk teruk. Risau berat badan makin menurun. Dalam masa seminggu Aien pulun makan je, alhamdulillah dah boleh kembali ke berat sebelum batuk ritu. Semu going as well as usual kecuali sakit kena cucuk ubat kancing gigi. Bengkak dowh tangan! Jammed untuk dua hari. Nayla pulak suka nak mapah kat Aien. Sabar je la Ibu. Tengok misi tu main cucuk je janji ubat masuk. *face palm* 

Gigi pun belum bertampal sebab kekangan masa dengan Tuan Izwan yang semakin busy dek tugasan dia. Tak apa, nanti kat Miri kita relax-relax boleh buat. haha 

Oh ya, lagi seminggu nak balik Miri. Guess who yang excited?? Haha Nak pulun semua makanan Sarawak sebelum bersalin. Itu la dia jadi orang jauh, bila ngidam, ngidam makanan tempat sendiri. Susah nak cari. Haa, rezeki si kecik dalam perut la peluang dia dapat. Nayla dulu, dia dah keluar baru dapat. Haha 

So thats it. serba sedikit untuk jurnal April 2019. 30hb check up lagi, tapi kali ni appointment dengan doctor pulak. Scan baby kot. Boleh la sekali nak dapatkan surat pelepasan untuk penerbangan. Hehe I'm is so excited!! 

Miri, I'm coming home!!
Monday, April 08, 2019

ONE WEEK LATER...

ONE WEEK LATER...
Monday, April 08, 2019
Read post


Hi~ Assalamualaikum

After a week of April huh Nur~ What a good blogger. Gone by sickness that melanda our little family starting by Nayla got demam on 3rd April. Ingatkan demam nak tumbuh gigi ke hape. Tak jugak. Rasanya disebabkan heating yang terlampau panas, yang kita dewasa pun tak boleh nak co-op and later she just doing fine.. And somehow balik rumah nenek dia boleh pulak suhu hit 40°c. Wow! Malam tu jugk bawak p klinik, sumbat ubat bontot. And alhamdulillah she is okay. Cuma sekarang tinggal flu, batuk dengan sisa kahak degil yang masih sangkut di sistem pernafasan dia. Suara pun jadi besar. Comel je. Alih-alih lepas dia dah okay, Ibu pulak kembali dengan batuk yang sangat berbahaya untuk ibu mengandung. Sampai terkencing-kencing, lagi. Cuma kali ni disertakan dengan flu sikit. Actually hidung tersumbat dek kahak degil tu jugak. Geram je nak bernafas bila nak tido. Adeehhh~ sakit itu penghapus dosa Nur. Usah kau membebel di sini. 

Well, everything just doing fine. Suhu yang semakin panas, dengan kadang-kadang jerebunya. Allah~ dok rumah pun terasa bahang apatah lagi kalau di luar. Sampai adik ipar suh mak mentua pasang aircond. Haha Sebab panas sangat. Nak lepak kat pondok belakang rumah, angin pun tarak. Aduhh~ dugaan akhir zaman ni Ya Allah. 

Punya tak tahan batuk tu, ajak Tuan Izwan p klinik. Nak tengok kat tekak tu luka ke tak, sebab peritnya terasa. Sampai longlai rasa badan. Makan pun tak ada selera. Sian naa anak Ibu sorang dalam ni. Last, doc cuma kasi ubat batuk (makan bila rasa perlu ja) ubat kumur untuk cuci tekak tu dan gula-gula untuk legakan tekak tu. Fuh, faham la kan tekak tu yang kurang dapat air. Musim panas Nur. Minum air banyak-banyak. 

Uolls.. jaga diri tau. Semoga kita semua sentiasa sehat ye. K la nak cek out. Tak terdaya rasanya dengan batul tak henti ni. Pray for me k...


Monday, April 01, 2019

HELLO, APRIL!

HELLO, APRIL!
Monday, April 01, 2019
Read post


Hi~ Assalamualaikum 

Bulan keempat untuk tahun dua ribu sembilan belas. Apa yang dah berlaku? Pada Aien ianya hanya berlalu seperti biasa la kan. Penuh rasa yang eh, dah April? Haa, gitu. Pejam celik tup tup dah dekat dua puluh sembilan tahun. Mak ai..  Hampir tiga puluh series? Are ready dear myself? Nope. I just felt young and childish. Mwahaha 

Tak sedar diri dah anak bakal dua. Ish ish ish.. Wahai diri, sedar la sikit. Dunia pun dah makin hujung. 

Hari ni menaip entry dengan penuh kebahagian sebab dapat keluar jalan-jalan cuci mata sambil bila stok untuk anak dan dapur. Bahagianya seorng suri rumah tu, bila dapat jalan-jalan walaupun tak ada la beli apa sangat. Janji keluar rumah dan jalan. Lepas tu, balik dan tengok rumah sendiri ibarat suatu telah diangkat dari bahu. Alhamdulillah. Terima kasih cik suami. :3

Untuk April, nothing really in planning. Cumanya menjalani kehidupan seperti biasa la. Weekdays di rumah sendiri. Hujung minggu di rumah mentua. Impian nak deco tu sendu je sentiasa, sebab kita ni bukan la bekerja. Kena la belajar slow-slow kumpul duit yang laki kasi. Janji rumah kemas dan bersih pun dah lapang hati. Pandai-pandai la kau mengusahakan yang lain. Ye dok? 

One month till we going back to Miri. Haa, nervous pulak nak kabo kat doctor atau misi yang kami ni nak jalan jauh. Hehe Takut tak dapat walau diri ni tak ada masalah lagi untuk kali ni. hehe 

Doakan kami ni tak ada kena minum air gula lagi yek. Huhu 

Dah hilang idea nak bercerita bila tengok ruang tamu  bersepah dengan abjad yang dimain oleh Nayla. 

Itu saja kot nak bebel. Moga bulan April ini bawa kebaikan untuk kita sebelum Ramadhan menjelang. Psst~ dah ganti puasa belum? 😂 Daku je la belom ni. Adeh....  
Sunday, March 31, 2019

SUMMARY OF MARCH 2019

SUMMARY OF MARCH 2019
Sunday, March 31, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum 

Lama menyepi yer Nur.... 

Actually mentally I'm tired. That's why I didn't post anything because takut memberi impak yang negatif pada diri di masa akan datang. Sendiri baca post lama-lama yang negatif pun jadi depress. Kan? 

So, kita avoid la dari memberi kesan yang tak baik tu pada diri dan orang lain. Lagipun kami sibuk pegi bercuti. And kepenatan itu berganda. I need my rest. 

Makanya, kita akan membuat summary keseluruhan what did happen with my little family this March. Esok dah bulan ke empat untuk tahun 2019. Sebulan lagi nak puasa. Dan aku masih di sini meratapi bahawa puasaku tidak berganti. T^T Tried to ganti, dah niat. Somehow sendiri takut kuat sebab tak bangun sahur and bimbang di penghujung hari akan longlai macam jelly. Haa, Islam itu tidak memudaratkan. Tak apa Nur, slowly cuba untuk esok yaa. Niat dapat ganti separuh bulan pun jadi la. 

Eh, ni dah jadi ratapan aku takdapatgantipuasa je. Ahahaha

Early March, nothing happened to us. Just planning second week nak pergi Melaka sebab Umi dan Ayah Aien turun dari Bumi Kenyalang. Adik bongsu perempuan telahpun selamat berkonvo pada 13 March ritu, sebagai graduan Archicture. Moga terus maju dalam usaha mencari kerja pulak ye. Semoga juga dipermudahkan usaha kau nak bayar duit pinjaman pembelajaran. Haha You knoe what I mean. Kah~ 

Second things happen, my older sister, the only sister atas Aien telahpun dipinang orang dan in shaa Allah bakal melangsungkan majlis pernikahan sebelum puasa ni. Juga Aien doakan moga dipermudahkan urusan ya sis. Jangan stress-stress. Pasni boleh la tarik napas sekejap.

Itu cerita bab keluarga besar. Bila musim cuti sekolah, Tuan Izwan ngajak p mandi pantai. Eh, baru teringat hari tu nak update Nayla mandi pantai. Haha

Jauh nun ke Mersing kami pergi, menyewa bilik di Kg Sri Pantai. Best! Sunyi. Haha Sayangnya kami tak ada bawak dapur kecik untuk bakar-bakar malam tu. Sudahnya pergi makan sekitar kawasan kampung yang sendu macam tak ada orang sangat. Mungkin ramai ke Pantai Air Papan sana kot. Sempat jugak jenguk Istana Flinstone Diraja yang separa siap. Lawa! Macam betul-betul dalam kartun tu. Sayang, Aien tak buleh turun sebab Nayla dah tidur kepenatan mandi pantai.

Sebelum balik, konon nak la merasa Asam Pedas warga Mersing, juga sendu sebab tak kena layan. Geram pulak rasa hati kita datang nak makan, pekerja boleh buat don't know dengan meja bersepah tak dilapkannya. Maka, bai bai la untuk mereka. Pengajaran buat Aien, tapi tak tahu la untuk orang lain. Mersing lagi susah nak cari makan daripada Miri. Haha

Pahtu, sampai Pekan Nenas baru melantak makan lagi sebelum sampai rumah mak mertua. Lagipun tak berapa syiuk jalan sebab masing-masing kurang sehat. Dengan batuk pe semua. Leceh pulak rasa.

Tu je la kan. Untuk March ni. We'll see what happen in April. Perancangan tu tak ada apa la. Cuma yang di remark dalam kalendar istiqamah setiap bulan adalah my monthly check up. Kah~ Kali ni nak kena standby tanya how to travel balik Miri ni. Tak shabar rasanya. hehe

Till we meet next month. haha dalam setengah jam lagi. K bai. 
Tuesday, March 26, 2019

MINGGU YANG SIBUK??

MINGGU YANG SIBUK??
Tuesday, March 26, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Haa, nampak macam ada je update since last wishes Nayla 10 month, kan? Actually kalau dah just wish je tu. Tak ada benda la nak diupdate dan kadang-kadang idea tak ada atau kadang-kadang busy yang teramat. 

Since jalan p melaka hari tu, Aien batuk-batuk teruk sampai peed in my pants (sorry my pregnancy) nak update blog tu terasa mim alif lam sin. Wishes untuk Nayla pun diauto-updatekan. Lelah bah kamek mala jak terkemeh-kemeh! T^T

Take care uolls, dengan haba yang menyengat bak hang, dengan udara tak berapa nak bersih. Fuh, cabaran untuk seorang ibu yang ada anak kecil dan mengandung. Memang jadi malasnya nak keluar rumah. 

19/3, pergi check up buat kali ketiga. Tanya dengan misi okay tak batuk-batuk ni, sebab tertarik rasanya dalam sana. Takut effecting baby kan. Dia kata okay je. Sabar je la tahan batuk-batuk ni. Nak amek ubat sebarang pun tak buleh. End up gitu je laa. Menahan dan terus menahan. 

Yang paling sebel sekali, buku den kat klinik ghaib misi buleh pergi tanya aku. Like what the heck? buku tu korang yang simpan kot. Sokmo gitu. Masa Nayla dulu pun pernah sekali. Punya kita berjam tunggu tak kena panggil, rupanya sebab dorang tak jumpa buku simpanan dorang tu. Geram tak geram? 

Alih-alih hari ni dia telefon kabo kat kita yang kita tak datang check up. O M G! Just because you found my book kat box buku orang tak datang, and you nak blame I laa? Pissed off betul la. nasib dia telefon laki Aien sebab handphone masa tu tengah cas, so kita tak dengar la. haha 

next month kalau tak ada memang laa.. Kena buat aduan ni. haha

Dah la. Malas nak bebel. Batuk-batuk Aien dibuatnya. 

Itu je nak bebel malam ni. Esok lusa kita buat entry p bawak Nayla mandi pantai buat kali pertama. So cute la diaaa. haha

Tunggu ye... 


Friday, March 22, 2019

HAPPY 10 MONTH ANAK!

HAPPY 10 MONTH ANAK!
Friday, March 22, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Pejam celik je kan. Alhamdulillah Nayla telah berjaya hidup dengan girang dan tawa selama 10 bulan. Ibu pun rasa pejam celik je kakak dah nak pandai jalan. Ibu rindu sungguh masa kakak kecik lagi, tido je kerja. haha 

Itu lah dia mak-mak be like yer kawan-kawan. Anak kecik, mengharap bila anak aku nak besa. Bila dah besar rindu. 

Moga jadi kakak yang solehah, dengar kata, rajin dan berakhlak baik. 


Thursday, March 21, 2019

KAKAKKU DIRISIK ORANG

KAKAKKU DIRISIK ORANG
Thursday, March 21, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Alhamdulillah Jumaat yang lalu, kakak sulong Aien telahpun dipinang orang. Seronom tengok bakal biras dia sangat meriah. Datang untuk merisik dan menyarungkan cincin tunang pun hampir keseluruhan keluarga datang. 

Moga Kakak dipermudahkan urusan perkahwinannya yang in shaa Allah akan dilangsungkan di Miri, Sarawak sebelum Ramadhan nanti. 

Moga kami juga dimurahkan rezeki untuk pulang ke sana nanti. 

Teringat masa diri sendiri tunang. Such a simple majlis sebab diri sendiri tengah lasts day praktikal. Keluarga Tuan Izwan datang lepas maghrib. Aien pulak dengan tak mandi, duduk termangu dengar keluarga bincang pung pang pung pang. 

Orang duduk dengan penuh kesopanan depan bakal mak mertua, Aien duduk kengantukan. Lawak tol. 

Apa pun sis, May Allah ease your way to bina masjid yang halal lagi toyyibah. 

Oh ya, by the way..  Semalam jugak 20 March merangkap anniversary parents Aien yang ke 31. Wow, road to 50. Moga kekal bahagia selamanya dan kita terus gembira hingga hujung nyawa. 😘 ♡ umi ayah! 
Wednesday, March 20, 2019

GIVEAWAY ROAD TO 8 MILLION PAGEVIEW

GIVEAWAY ROAD TO 8 MILLION PAGEVIEW
Wednesday, March 20, 2019
Read post

Tahniah! Hampir 8 million pageview. Jom meriahkan lagi yer kawan-kawan. 
Tuesday, March 19, 2019

MAKAN SOTONG JUMBO DI WARUNG HIJAU

MAKAN SOTONG JUMBO DI WARUNG HIJAU
Tuesday, March 19, 2019
Read post


Hi~ Assalamualaikum 

Wah~ dah masuk minggu ketiga untuk bulan tiga nih. Cepatnya masa berlalu. Makanya demi menghindari terasa masa itu cepat, jom kita cerita pasal makan. 

Bila masuk bab makan viral, mesti kena laju untuk mencuba. Apatah lagi benda itu sedap dan agak berbaloi dengan harga yang ditawarkan. 

Alhamdulillah, minggu ni tadi, Aien dan family kecik Aien ziarah Kak Long Aien yang dirisik dan dipinang orang dan dengan itu, mesti la Opah dan Atok Nayla pun hado. Di mana? Di Bumi Parameswara meletakkan jajahan selepas berhijrah. 

Di mana tu? Adooo.. Melaka bersejarah lo.. dan bila sebut Melaka, of course terlalu banyak benda viral yang rajin dibuat oleh orang Melaka yang sangat kreatif lagi bijaksana ni. Haha 

Di kesempatan ini, Aien mencuba la Sotong Jumbo di Durian Daun, Melaka. Senang je nak cari warung ni. Bukak waze/gps, taip je WARUNG HIJAU ROJAK SOTONG. Maka akan keluar la destinasi anda. Tapi nak kena cepat, sebab tempat duduk adalah terhad. Peak hours around 6pm until 9pm. Tapi, semalam kitaorang sampai usai dia dibuka pun jam 4 petang ke 5 petang pun dah penuh. Fuh, biasa la. Hujung minggu. 

Makanan dia, sedap-sedap belaka! Wa cakap lu. Berbaloi sangat-sangat. TAPI! Order tu jimat-jimat sikit, kerana bimbang takkan terhabis punya. Fuh. Aien pun tak dapat habiskan. 

Apa yang viralnya di sini, mesti la rojak sotong jumbo dia. 


Sedap dipandang, nyaman dimakan. Marvelous wa cakap lu! Dengan sotong besar tu. Phew~ kenyang beb untuk dua orang. 

Antara menu lain yang kitaorang order is: 


This one is~ Char kuey Teow Sotong Jumbo. Okay, yang ni yang tak habis. Huwaa~ habiskan segala seafood yang hado je la sebab itu yang penting. Haha 


Char Kuey Teow Kerang. Banjir gilos! Dan smokey gitu rasa dia. 


And this one mee goreng kerang and marvelous! syiok wei. Kalau rasa perut tu tanknya kecik, usahla berangan order lain. Sebab sepinggan ni aje dah mencukupi. Sekian. Menu sedap² datang lain kali. haha



Friday, March 15, 2019

VIVO V15 PRE-ORDER AVAILABLE 16 MARCH 2019 AND LAUNCHING NATIONWIDE 23 MARCH 2019 ONWARDS AT ITS SUPERDAY SALE IN ONE UTAMA SHOPPING CENTRE

VIVO V15 PRE-ORDER AVAILABLE 16 MARCH 2019 AND LAUNCHING NATIONWIDE 23 MARCH 2019 ONWARDS AT ITS SUPERDAY SALE IN ONE UTAMA SHOPPING CENTRE
Friday, March 15, 2019
Read post

Kuala Lumpur, 14 March 2019 – The AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 is available for pre-order starting today and will officially be available for sale on 23 March 2019 onwards at its Superday Sale which will be held at One Utama Shopping Centre.

Vivo invites the public to embark on an extraordinary visual journey with the AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 as its Ultra FullViewTM Display makes a bigger impact all round, with a 90.95% screen-to-body ratio, 6.53-inch display, 1080×2340 resolution and fifth-generation Corning Gorilla Glass. This creates a vivid and life-like viewing experience that makes games and videos more immersive and exciting.

The world’s first Front Elevating Camera boasts 32 megapixels to capture the user’s face in the most beautiful and clear manner. Powerful easy to use features such as AI Face Beauty helps slim the users’ face and smoothen their skin, while a range of portrait lighting effects adds an alluringly artistic touch, doing away the need for post-editing.

The AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 features a choice of stylish colour gradients between sophisticated blue/black hues and luxurious black/red tones on an embossed Spectrum Ripple Design. The combination of colours creates a dramatic effect, while sleek 3D curves ensures it feels great in the user’s hands as well as on the eyes. V15 is both chic and elegant, raising the bar in premium smartphone design.

AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 's main camera boasts 24 million photosensitive units. Add in its 1/2.8-inch sensor with an f/1.78 aperture, 1.28um×1.28um pixels and Dual Pixel Focusing, and the result is supremely clear photos. In addition, an 8MP AI Super Wide-Angle Camera and 5MP Depth Camera helps you capture every wonderful moment. V15’s processor is a 2.1GHz octa-core CPU, with 6GB RAM and 128GB storage. It allows users to enjoy a smooth gameplay and run multiple apps simultaneously. Plus, the latest Android 9.0 and Funtouch OS 9 is guaranteed to optimise energy management and deliver prolonged phone usage.

Mobile gaming will be more enjoyable with Game Mode 5.0 where users can play e-sports like a pro by entering Competition Mode, which allocates system resources that prioritises the user’s game performance. And when it comes to speed, Dual-Turbo is the lightning-fast feature gamers need ensuring smooth gameplay and reducing frame-drop by 300%, giving users the most enjoyable gaming adventure imaginable.

The V15 comes with a 4,000mAh battery and Vivo’s Dual-Engine Fast Charging, which re-juices the device quicker than ever. It’s safer too, with nine different safety technologies protecting both the battery and charging process.

Harnessing a close partnership with Google, the V15 has its own customised voice commands. For example, to quickly activate AI Face Beauty, clean up phone memory or search for food pictures within one’s album, the user would just need to say the command, and the smartphone will understand what the user needs and does it immediately.

Easily access your videos and edit them anyway you want - trim, add text, lay down music or add filters. It is a personal movie production studio in your palm that helps the user craft their most fun and popular video creations.

Be the first to own The AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 which will be available for pre-order from 16 March to 22 March 2019 exclusively on the Vivo Online Store: www.vivostore.com.my.

While the price is to be announced pre-order buyers will enjoy an exclusive gift box upon every pre-order worth RM299 and it consists of an Octopus Phone Holder, a Bluetooth Headphone and 6 Months Screen Protection.

V15 Key Specifications:
·         Ultra FullViewä Display
·         World’s First 32MP Elevating Front Camera
·         AI Triple Camera Shoot Iike a Pro
·         6GB RAM + 128GB ROM


Thursday, March 14, 2019

FIRST TIME NAYLA KE ZOO JOHOR

FIRST TIME NAYLA KE ZOO JOHOR
Thursday, March 14, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Haaaa... Meh Ibu nak abadikan kisah Nayla buat pertama kali ke zoo dan untuk Ibu kali pertama jugak ke zoo Johor nih. Ikutkan masa kecik-kecik dulu Atok engko bawak sekali je Ibu ngan acik-acik ko ke zoo. Itu pun bukan proper zoo. Haha So, bersyukur ada ayah ko yang rajin nau ke zoo gini. Dengan panas yang bukan kepalang, nasib baik baru lepas makan nasi minyak. 

Let's go! 

Ah~ lupa nak ambik gambar kat gerbang dia. Biar la kita tayang gambar haiwan je tau, untuk gambar Nayla dan selebihnya di IG. hehe


Ini namanya Hornbill a.k.a Burung Enggang. Dapat tengok dalam zoo je. Burung Enggang dengan Kenyalang tu sama ke hee? Hahaha Rasa macam sama je sebab rupa dia.


Siannya Aien tengok Orang Utan ni. Duduk tepi macam kelelahan je. Musim panas, di tengah petang gitu semua binatang tidur dan berehat je. Tak syiok jugak tengok.


Ular sawa berlingkar tidur di samping makanan dia. Konfius jugak kami ayam-ayam tu makanan dia ke hape, sebab Aien nampak ada telur ayam sekali. Ular ni tidur kekenyangan je. Haha Agaknya dah makan kot masa kitaorang sampai.


Ini namanya kijang. kot. Sian dia sekor je dalam kandang besar tu. Makan pun berseekoran. Kalau diperhatikan betul, macam bermata dua saja binatang ni. Tuan Izwan la tegur. Aien pun mengiyakan. Aduhh, eden kepenatan. Kah, sedangkan anak suami yang usung. Aien usung diri dan beg Nayla je. Kata Tuan Izwan. Habis dalam perut ni bukan orang? =='


Ostrich atau dalam bahasa Melayunya Burung Unta. Besar giler wa cakap lu. Aien pun naik heran, dengan dua jari saja di kaki, dia tegap berdiri siap boleh bawak orang. Hurm.. Subhaa Naallah.


Yang ni anak Korea yang sangat berani! Aien amused with myself cause boleh faham la apa yang budak ni cakap dengan parents dia. Waaa~ Itu la bahana selalu tengok drama Korea, dengar lagu deme. Faham itu faham. If Hangul itu bahasanya dialek Seoul. Kalau dah masuk Dialek Jeju, apakan lagi tu.. Jenuh jugak la nak dengar.


Oh, Harimau! dengan baby dia. Comel betul. Aien cakap dengan Tuan Izwan, macam bantal tau tengok dari atas ni. Haha Boleh dia kabo, turun bawah la nak tengok bantal tak bantal. Fluffy je nampak bulu dia. Nampak kemas la sikit jika nak bandingkan dengan kandang singa. Nampak comfy jugak kandang harimau ni berbanding dengan singa.


Dan the last foto, Singa betina tu tidur terbongkang gais! Terlantang gitu. Macam Nayla, Ibu ketawa. Haha

Singa dia ada 4 ekor betina, seekor saja jantan. As binatang yang lain, mereka juga turut membongak tidur. Adeh, tengok je la mampu.

Ada banyak lagi binatang yang Aien tak amek gambar cause I'm not a profesional photografer and I didn't find a good angle to take their foto. So, Mana yang lighting cantek menawan macam yang ditayangkan, adalah di sini. Haha

Oh ya, by the way tiket masuk ke zoo Johor ni cuma RM2 untuk dewasa dan RM1 untuk kanak-kanak bawah 12 tahun. Baby bawah 2 tahun tak kena cas. Murah kan? Kalau nak dibandingkan dengan zoo kat Miri. Kata adik guwe. Aien tak pernah lagi pergi. Haha sebab terasa jauh. Alasan je semua tu.

And... jika anda nak pergi masa musim panas gini, pastikan bawa bekalan air secukupnya atau beli je kat kedai yang ada dalam zoo tu. hehe Pastikan dah guna sunblock siap-siap untuk cegah kanser kulit, dan sediakan perlindungan yang lain seperti topi ataupun payung. Jika tak ada, beli saja di dalam zoo tu.

Setelah hampir dua jam pusing satu zoo Johor, Nayla pun tertidur kepenatan. Haha Susah tau nak tengok dak kecik ni 'Tertidur'. Selalunya dia akan tahan mata dia till you give her proper sleep. Macam cuci kaki, cuci tangan, cuci muka, kasi susu and buai. Haa... dalam kereta yang kebanyakan budak selalu tidur pun dia boleh tahan tau. Kecuali macam keadaan di atas, baru dia tertidur.

Pape pun anak, awak dah sampai ke zoo Johor. Ada rezeki minta ayah lanje zoo Miri pulak yek..


Wednesday, March 13, 2019

H-MOVIE: INSTANT FAMILY (2018)

H-MOVIE: INSTANT FAMILY (2018)
Wednesday, March 13, 2019
Read post


Hi~ Assalamualaikum

Akhirnya dapat jugak Aien tengok movie ni. Okay let's keep going for the review. Ajah! 

Title: Instant Family
Genre: Comedy, Drama, Family
Duration: 2 hours
Cast: Mark Wahlberg, Isabel Moner, Rose Byrne
Sinopsis: A couple find them in over their heads when they foster three children. 

Kind of simple sinopsis dia, but bring a momento when you watching this. Just realize menjadi ibu bapa angkat untuk kanak-kanak apatah lagi remaja bukan satu tugasan yang mudah. Eventhough menjadi ibu bapa kepada anak sendiri juga bukan seperti mengeja ABC. 

Sempat juga Aien sobbing bila tengok cerita ni. Touching sangat. Bila pasangan yang berangan menjadi ibu bapa, kemudiannya belajar menjaga tiga anak angkat sekaligus. Phew~ sangat memenatkan. Mental exhausted la kalau dapat kat Aien ni. 

Dalam pada masa yang sama, Pete dan Elly belajar benda baru. Mula memang la janggal, tapi bila timbul rasa sayang, semuanya akan menjadi mudah. 

Learn something new here. Find your time to manage your time. Haa, maksudnya kita kena pandai curi-curi dalam mengendalikan namanya budak. Atau memang tugas seorang Ibu itu mencerna otak dan minda untuk lebih cekap, pantas dan mudah dalam melakukan urusan rumah tangga beliau. Fuh, wonder woman! capitan Marvel! 

Moga dapat kita menjadi sedemikian yaa. Parenting adalah satu tugasan yang mencabar mental dan fizikal. Be happy cause time will leave us with a memories. It's never come back. Apperciate your moment now, before you regret it.

Tu je nak pesan setelah tengok cerita ni. Pesan buat diri juga yang asyik rasa nak tension tengok rumah sepah, tengok Nayla rajin mengekori ke hulu ke hilir dan akhirnya menjadi anak itik yang baru belajar berenang. Haha 

Adoo~ lawak la. Ibu ingat sampai bila-bila Ella. Ibu ♥ Nayla sampai hujung nyawa Ibu even Ibu ni kadang rasa macam tak dapat je jadi Ibu yang terbaik buat Ella. Lagi-lagi bila sekarang ni, lagi berapa bulan je adik Ella nak keluar, in shaa Allah. Ibu harap Ella tak marah Ibu. Help me dear, cause you are my nyawa. 

Bagus jugak la tagline cerita ni. We learn from chaos, some awkwardness plus some love and yet we are family. ♡ 

Till I watch next movie. 
Tuesday, March 12, 2019

SALAHKAH SEKADAR BERPUAS HATI?

SALAHKAH SEKADAR BERPUAS HATI?
Tuesday, March 12, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Kebelakangan ni ada sesuatu yang menganggu fikiran Aien. Actually banyak sebenarnya. Antara salah satunya adalah salahkah kalau kita cepat berpuas hati dengan sesuatu benda? 

Contoh: Kan sejak akhir-akhir ni Aien ada cerita pasal mengemas, well..  Walaupun tak la mencapai kekemasan seperti yang diingini, but Aien berpuas hati sebab Aien berjaya mengemaskannya. You know what I mean? 

Dalam minda dan angan teringin nak macam rumah orang lain, kemas itu kunci utama. Aien sematkan dalam hati - You Can Do It, Nur!  apatah lagi bila diri berbadan dua ni, cepat sangat lelah. I try to manage how much as I can go, atleast.. walau tak seperti yang diidamkan sekurang-kurangnya berubah dari yang sebelum. Bak kata orang expectation bertemu dengan realiti. Haha 

Aien try not to depressed myself to do such a heavy duty job but otak ni tak reti nak senyap tau tak. Bising memarahi diri kerana terlalu cepat berpuas hati dengan sesuatu hasil yang tidak mencapai kemahuan. Fuh, Well.. Slowly I tried to make a move. Stop pushing yourself too hard. Kadang-kadang itulah kita mengharapkan sesuatu yang diluar kemampuan kita. Terlalu memandang tinggi tanpa melihat yang di bawah. 

Please dear myself. Enjoy the moment. May Allah help you to achieve your home sweet home. 😘
Monday, March 11, 2019

Grab your vivo V15Pro at DIGI from RM22 per month

Grab your vivo V15Pro at DIGI from RM22 per month
Monday, March 11, 2019
Read post
Enjoy PhoneFreedom 365 Plan when you sign up DIGI Postpaid Plan

image.png

Kuala Lumpur, 8th March 2019 – From today onwards, you may purchase a vivo V15Pro at DIGI with the lowest price of RM22 per month. Once you sign up DIGI Postpaid Plan, you may enjoy PhoneFreedom 365 Plan that comes with RM0 upfront payment and 0% Interest Rate all year long. Free protection of DIGI SHIELD is available too.
The details of DIGI Postpaid Plan are as below:
Digi Postpaid
Digi Postpaid 80™ Plan
Digi Postpaid 120™ Plan
Digi Postpaid 160™ Plan
Digi Postpaid 190™ Plan
Monthly Fees
RM64
RM47
RM34
RM22

V15Pro is the newest V series smartphone that launches in Malaysia. It is equipped with the World’s First 32MP Elevating Front Camera, Ultra FullViewTM Display, 48MP AI Triple Camera and In-Display Fingerprint Scanning Technology.
The Ultra FullViewTM Display of V15 pro comes at 6.39 inches, the 19.5:9 Super AMOLED display produces awe-inspiring visual design, utterly seamless from end-to end. With the earpiece, light and proximity sensors all concealed from view, the side and top bezels are reduced to just 1.75mm and 2.22mm respectively, resulting in a maximized screen-to-body ratio of 91.64%.
The Ultra FullViewTM  experience of vivo V15Pro comes courtesy of a radical breakthrough in technology - the Elevating Front Camera. The 32MP Elevating Front Camera captures selfies with unrivalled clarity. V15Pro’s AI Triple Camera brings you an upgraded experience of taking professional photography with just a click.
For more information, please visit official website of DIGI and Vivo Malaysia on FacebookInstagramTwitter and Youtube.

Latest pins

Subscribe