Latest Instagrams
Wednesday, March 20, 2019

GIVEAWAY ROAD TO 8 MILLION PAGEVIEW

GIVEAWAY ROAD TO 8 MILLION PAGEVIEW
Wednesday, March 20, 2019
Read post

Tahniah! Hampir 8 million pageview. Jom meriahkan lagi yer kawan-kawan. 
Tuesday, March 19, 2019

MAKAN SOTONG JUMBO DI WARUNG HIJAU

MAKAN SOTONG JUMBO DI WARUNG HIJAU
Tuesday, March 19, 2019
Read post


Hi~ Assalamualaikum 

Wah~ dah masuk minggu ketiga untuk bulan tiga nih. Cepatnya masa berlalu. Makanya demi menghindari terasa masa itu cepat, jom kita cerita pasal makan. 

Bila masuk bab makan viral, mesti kena laju untuk mencuba. Apatah lagi benda itu sedap dan agak berbaloi dengan harga yang ditawarkan. 

Alhamdulillah, minggu ni tadi, Aien dan family kecik Aien ziarah Kak Long Aien yang dirisik dan dipinang orang dan dengan itu, mesti la Opah dan Atok Nayla pun hado. Di mana? Di Bumi Parameswara meletakkan jajahan selepas berhijrah. 

Di mana tu? Adooo.. Melaka bersejarah lo.. dan bila sebut Melaka, of course terlalu banyak benda viral yang rajin dibuat oleh orang Melaka yang sangat kreatif lagi bijaksana ni. Haha 

Di kesempatan ini, Aien mencuba la Sotong Jumbo di Durian Daun, Melaka. Senang je nak cari warung ni. Bukak waze/gps, taip je WARUNG HIJAU ROJAK SOTONG. Maka akan keluar la destinasi anda. Tapi nak kena cepat, sebab tempat duduk adalah terhad. Peak hours around 6pm until 9pm. Tapi, semalam kitaorang sampai usai dia dibuka pun jam 4 petang ke 5 petang pun dah penuh. Fuh, biasa la. Hujung minggu. 

Makanan dia, sedap-sedap belaka! Wa cakap lu. Berbaloi sangat-sangat. TAPI! Order tu jimat-jimat sikit, kerana bimbang takkan terhabis punya. Fuh. Aien pun tak dapat habiskan. 

Apa yang viralnya di sini, mesti la rojak sotong jumbo dia. 


Sedap dipandang, nyaman dimakan. Marvelous wa cakap lu! Dengan sotong besar tu. Phew~ kenyang beb untuk dua orang. 

Antara menu lain yang kitaorang order is: 


This one is~ Char kuey Teow Sotong Jumbo. Okay, yang ni yang tak habis. Huwaa~ habiskan segala seafood yang hado je la sebab itu yang penting. Haha 


Char Kuey Teow Kerang. Banjir gilos! Dan smokey gitu rasa dia. 


And this one mee goreng kerang and marvelous! syiok wei. Kalau rasa perut tu tanknya kecik, usahla berangan order lain. Sebab sepinggan ni aje dah mencukupi. Sekian. Menu sedap² datang lain kali. haha



Friday, March 15, 2019

VIVO V15 PRE-ORDER AVAILABLE 16 MARCH 2019 AND LAUNCHING NATIONWIDE 23 MARCH 2019 ONWARDS AT ITS SUPERDAY SALE IN ONE UTAMA SHOPPING CENTRE

VIVO V15 PRE-ORDER AVAILABLE 16 MARCH 2019 AND LAUNCHING NATIONWIDE 23 MARCH 2019 ONWARDS AT ITS SUPERDAY SALE IN ONE UTAMA SHOPPING CENTRE
Friday, March 15, 2019
Read post

Kuala Lumpur, 14 March 2019 – The AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 is available for pre-order starting today and will officially be available for sale on 23 March 2019 onwards at its Superday Sale which will be held at One Utama Shopping Centre.

Vivo invites the public to embark on an extraordinary visual journey with the AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 as its Ultra FullViewTM Display makes a bigger impact all round, with a 90.95% screen-to-body ratio, 6.53-inch display, 1080×2340 resolution and fifth-generation Corning Gorilla Glass. This creates a vivid and life-like viewing experience that makes games and videos more immersive and exciting.

The world’s first Front Elevating Camera boasts 32 megapixels to capture the user’s face in the most beautiful and clear manner. Powerful easy to use features such as AI Face Beauty helps slim the users’ face and smoothen their skin, while a range of portrait lighting effects adds an alluringly artistic touch, doing away the need for post-editing.

The AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 features a choice of stylish colour gradients between sophisticated blue/black hues and luxurious black/red tones on an embossed Spectrum Ripple Design. The combination of colours creates a dramatic effect, while sleek 3D curves ensures it feels great in the user’s hands as well as on the eyes. V15 is both chic and elegant, raising the bar in premium smartphone design.

AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 's main camera boasts 24 million photosensitive units. Add in its 1/2.8-inch sensor with an f/1.78 aperture, 1.28um×1.28um pixels and Dual Pixel Focusing, and the result is supremely clear photos. In addition, an 8MP AI Super Wide-Angle Camera and 5MP Depth Camera helps you capture every wonderful moment. V15’s processor is a 2.1GHz octa-core CPU, with 6GB RAM and 128GB storage. It allows users to enjoy a smooth gameplay and run multiple apps simultaneously. Plus, the latest Android 9.0 and Funtouch OS 9 is guaranteed to optimise energy management and deliver prolonged phone usage.

Mobile gaming will be more enjoyable with Game Mode 5.0 where users can play e-sports like a pro by entering Competition Mode, which allocates system resources that prioritises the user’s game performance. And when it comes to speed, Dual-Turbo is the lightning-fast feature gamers need ensuring smooth gameplay and reducing frame-drop by 300%, giving users the most enjoyable gaming adventure imaginable.

The V15 comes with a 4,000mAh battery and Vivo’s Dual-Engine Fast Charging, which re-juices the device quicker than ever. It’s safer too, with nine different safety technologies protecting both the battery and charging process.

Harnessing a close partnership with Google, the V15 has its own customised voice commands. For example, to quickly activate AI Face Beauty, clean up phone memory or search for food pictures within one’s album, the user would just need to say the command, and the smartphone will understand what the user needs and does it immediately.

Easily access your videos and edit them anyway you want - trim, add text, lay down music or add filters. It is a personal movie production studio in your palm that helps the user craft their most fun and popular video creations.

Be the first to own The AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 which will be available for pre-order from 16 March to 22 March 2019 exclusively on the Vivo Online Store: www.vivostore.com.my.

While the price is to be announced pre-order buyers will enjoy an exclusive gift box upon every pre-order worth RM299 and it consists of an Octopus Phone Holder, a Bluetooth Headphone and 6 Months Screen Protection.

V15 Key Specifications:
·         Ultra FullViewä Display
·         World’s First 32MP Elevating Front Camera
·         AI Triple Camera Shoot Iike a Pro
·         6GB RAM + 128GB ROM


Thursday, March 14, 2019

FIRST TIME NAYLA KE ZOO JOHOR

FIRST TIME NAYLA KE ZOO JOHOR
Thursday, March 14, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Haaaa... Meh Ibu nak abadikan kisah Nayla buat pertama kali ke zoo dan untuk Ibu kali pertama jugak ke zoo Johor nih. Ikutkan masa kecik-kecik dulu Atok engko bawak sekali je Ibu ngan acik-acik ko ke zoo. Itu pun bukan proper zoo. Haha So, bersyukur ada ayah ko yang rajin nau ke zoo gini. Dengan panas yang bukan kepalang, nasib baik baru lepas makan nasi minyak. 

Let's go! 

Ah~ lupa nak ambik gambar kat gerbang dia. Biar la kita tayang gambar haiwan je tau, untuk gambar Nayla dan selebihnya di IG. hehe


Ini namanya Hornbill a.k.a Burung Enggang. Dapat tengok dalam zoo je. Burung Enggang dengan Kenyalang tu sama ke hee? Hahaha Rasa macam sama je sebab rupa dia.


Siannya Aien tengok Orang Utan ni. Duduk tepi macam kelelahan je. Musim panas, di tengah petang gitu semua binatang tidur dan berehat je. Tak syiok jugak tengok.


Ular sawa berlingkar tidur di samping makanan dia. Konfius jugak kami ayam-ayam tu makanan dia ke hape, sebab Aien nampak ada telur ayam sekali. Ular ni tidur kekenyangan je. Haha Agaknya dah makan kot masa kitaorang sampai.


Ini namanya kijang. kot. Sian dia sekor je dalam kandang besar tu. Makan pun berseekoran. Kalau diperhatikan betul, macam bermata dua saja binatang ni. Tuan Izwan la tegur. Aien pun mengiyakan. Aduhh, eden kepenatan. Kah, sedangkan anak suami yang usung. Aien usung diri dan beg Nayla je. Kata Tuan Izwan. Habis dalam perut ni bukan orang? =='


Ostrich atau dalam bahasa Melayunya Burung Unta. Besar giler wa cakap lu. Aien pun naik heran, dengan dua jari saja di kaki, dia tegap berdiri siap boleh bawak orang. Hurm.. Subhaa Naallah.


Yang ni anak Korea yang sangat berani! Aien amused with myself cause boleh faham la apa yang budak ni cakap dengan parents dia. Waaa~ Itu la bahana selalu tengok drama Korea, dengar lagu deme. Faham itu faham. If Hangul itu bahasanya dialek Seoul. Kalau dah masuk Dialek Jeju, apakan lagi tu.. Jenuh jugak la nak dengar.


Oh, Harimau! dengan baby dia. Comel betul. Aien cakap dengan Tuan Izwan, macam bantal tau tengok dari atas ni. Haha Boleh dia kabo, turun bawah la nak tengok bantal tak bantal. Fluffy je nampak bulu dia. Nampak kemas la sikit jika nak bandingkan dengan kandang singa. Nampak comfy jugak kandang harimau ni berbanding dengan singa.


Dan the last foto, Singa betina tu tidur terbongkang gais! Terlantang gitu. Macam Nayla, Ibu ketawa. Haha

Singa dia ada 4 ekor betina, seekor saja jantan. As binatang yang lain, mereka juga turut membongak tidur. Adeh, tengok je la mampu.

Ada banyak lagi binatang yang Aien tak amek gambar cause I'm not a profesional photografer and I didn't find a good angle to take their foto. So, Mana yang lighting cantek menawan macam yang ditayangkan, adalah di sini. Haha

Oh ya, by the way tiket masuk ke zoo Johor ni cuma RM2 untuk dewasa dan RM1 untuk kanak-kanak bawah 12 tahun. Baby bawah 2 tahun tak kena cas. Murah kan? Kalau nak dibandingkan dengan zoo kat Miri. Kata adik guwe. Aien tak pernah lagi pergi. Haha sebab terasa jauh. Alasan je semua tu.

And... jika anda nak pergi masa musim panas gini, pastikan bawa bekalan air secukupnya atau beli je kat kedai yang ada dalam zoo tu. hehe Pastikan dah guna sunblock siap-siap untuk cegah kanser kulit, dan sediakan perlindungan yang lain seperti topi ataupun payung. Jika tak ada, beli saja di dalam zoo tu.

Setelah hampir dua jam pusing satu zoo Johor, Nayla pun tertidur kepenatan. Haha Susah tau nak tengok dak kecik ni 'Tertidur'. Selalunya dia akan tahan mata dia till you give her proper sleep. Macam cuci kaki, cuci tangan, cuci muka, kasi susu and buai. Haa... dalam kereta yang kebanyakan budak selalu tidur pun dia boleh tahan tau. Kecuali macam keadaan di atas, baru dia tertidur.

Pape pun anak, awak dah sampai ke zoo Johor. Ada rezeki minta ayah lanje zoo Miri pulak yek..


Wednesday, March 13, 2019

H-MOVIE: INSTANT FAMILY (2018)

H-MOVIE: INSTANT FAMILY (2018)
Wednesday, March 13, 2019
Read post


Hi~ Assalamualaikum

Akhirnya dapat jugak Aien tengok movie ni. Okay let's keep going for the review. Ajah! 

Title: Instant Family
Genre: Comedy, Drama, Family
Duration: 2 hours
Cast: Mark Wahlberg, Isabel Moner, Rose Byrne
Sinopsis: A couple find them in over their heads when they foster three children. 

Kind of simple sinopsis dia, but bring a momento when you watching this. Just realize menjadi ibu bapa angkat untuk kanak-kanak apatah lagi remaja bukan satu tugasan yang mudah. Eventhough menjadi ibu bapa kepada anak sendiri juga bukan seperti mengeja ABC. 

Sempat juga Aien sobbing bila tengok cerita ni. Touching sangat. Bila pasangan yang berangan menjadi ibu bapa, kemudiannya belajar menjaga tiga anak angkat sekaligus. Phew~ sangat memenatkan. Mental exhausted la kalau dapat kat Aien ni. 

Dalam pada masa yang sama, Pete dan Elly belajar benda baru. Mula memang la janggal, tapi bila timbul rasa sayang, semuanya akan menjadi mudah. 

Learn something new here. Find your time to manage your time. Haa, maksudnya kita kena pandai curi-curi dalam mengendalikan namanya budak. Atau memang tugas seorang Ibu itu mencerna otak dan minda untuk lebih cekap, pantas dan mudah dalam melakukan urusan rumah tangga beliau. Fuh, wonder woman! capitan Marvel! 

Moga dapat kita menjadi sedemikian yaa. Parenting adalah satu tugasan yang mencabar mental dan fizikal. Be happy cause time will leave us with a memories. It's never come back. Apperciate your moment now, before you regret it.

Tu je nak pesan setelah tengok cerita ni. Pesan buat diri juga yang asyik rasa nak tension tengok rumah sepah, tengok Nayla rajin mengekori ke hulu ke hilir dan akhirnya menjadi anak itik yang baru belajar berenang. Haha 

Adoo~ lawak la. Ibu ingat sampai bila-bila Ella. Ibu ♥ Nayla sampai hujung nyawa Ibu even Ibu ni kadang rasa macam tak dapat je jadi Ibu yang terbaik buat Ella. Lagi-lagi bila sekarang ni, lagi berapa bulan je adik Ella nak keluar, in shaa Allah. Ibu harap Ella tak marah Ibu. Help me dear, cause you are my nyawa. 

Bagus jugak la tagline cerita ni. We learn from chaos, some awkwardness plus some love and yet we are family. ♡ 

Till I watch next movie. 
Tuesday, March 12, 2019

SALAHKAH SEKADAR BERPUAS HATI?

SALAHKAH SEKADAR BERPUAS HATI?
Tuesday, March 12, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Kebelakangan ni ada sesuatu yang menganggu fikiran Aien. Actually banyak sebenarnya. Antara salah satunya adalah salahkah kalau kita cepat berpuas hati dengan sesuatu benda? 

Contoh: Kan sejak akhir-akhir ni Aien ada cerita pasal mengemas, well..  Walaupun tak la mencapai kekemasan seperti yang diingini, but Aien berpuas hati sebab Aien berjaya mengemaskannya. You know what I mean? 

Dalam minda dan angan teringin nak macam rumah orang lain, kemas itu kunci utama. Aien sematkan dalam hati - You Can Do It, Nur!  apatah lagi bila diri berbadan dua ni, cepat sangat lelah. I try to manage how much as I can go, atleast.. walau tak seperti yang diidamkan sekurang-kurangnya berubah dari yang sebelum. Bak kata orang expectation bertemu dengan realiti. Haha 

Aien try not to depressed myself to do such a heavy duty job but otak ni tak reti nak senyap tau tak. Bising memarahi diri kerana terlalu cepat berpuas hati dengan sesuatu hasil yang tidak mencapai kemahuan. Fuh, Well.. Slowly I tried to make a move. Stop pushing yourself too hard. Kadang-kadang itulah kita mengharapkan sesuatu yang diluar kemampuan kita. Terlalu memandang tinggi tanpa melihat yang di bawah. 

Please dear myself. Enjoy the moment. May Allah help you to achieve your home sweet home. 😘
Monday, March 11, 2019

Grab your vivo V15Pro at DIGI from RM22 per month

Grab your vivo V15Pro at DIGI from RM22 per month
Monday, March 11, 2019
Read post
Enjoy PhoneFreedom 365 Plan when you sign up DIGI Postpaid Plan

image.png

Kuala Lumpur, 8th March 2019 – From today onwards, you may purchase a vivo V15Pro at DIGI with the lowest price of RM22 per month. Once you sign up DIGI Postpaid Plan, you may enjoy PhoneFreedom 365 Plan that comes with RM0 upfront payment and 0% Interest Rate all year long. Free protection of DIGI SHIELD is available too.
The details of DIGI Postpaid Plan are as below:
Digi Postpaid
Digi Postpaid 80™ Plan
Digi Postpaid 120™ Plan
Digi Postpaid 160™ Plan
Digi Postpaid 190™ Plan
Monthly Fees
RM64
RM47
RM34
RM22

V15Pro is the newest V series smartphone that launches in Malaysia. It is equipped with the World’s First 32MP Elevating Front Camera, Ultra FullViewTM Display, 48MP AI Triple Camera and In-Display Fingerprint Scanning Technology.
The Ultra FullViewTM Display of V15 pro comes at 6.39 inches, the 19.5:9 Super AMOLED display produces awe-inspiring visual design, utterly seamless from end-to end. With the earpiece, light and proximity sensors all concealed from view, the side and top bezels are reduced to just 1.75mm and 2.22mm respectively, resulting in a maximized screen-to-body ratio of 91.64%.
The Ultra FullViewTM  experience of vivo V15Pro comes courtesy of a radical breakthrough in technology - the Elevating Front Camera. The 32MP Elevating Front Camera captures selfies with unrivalled clarity. V15Pro’s AI Triple Camera brings you an upgraded experience of taking professional photography with just a click.
For more information, please visit official website of DIGI and Vivo Malaysia on FacebookInstagramTwitter and Youtube.

ENDLESS WISHES #1

ENDLESS WISHES #1

Read post


Hi~ Assalamualaikum

11 March 2019 genap dua tahun sebulan kita kahwin. May Allah bless our journey till jannah. Moga bahtera perkahwinan kekal buat selamanya. ♡ 

Begitu juga dengan rezeki anak-anak, moga kita dikurniakan kesihatan sehingga anak-anak besar dengan baik. 


Sunday, March 10, 2019

BERJAYA KEMAS BILIK PANTRY #MISIKEMASPARTTWO

BERJAYA KEMAS BILIK PANTRY #MISIKEMASPARTTWO
Sunday, March 10, 2019
Read post
Hi~ Assalamualaikum

Yeah! Good job Nur! Pat yourself for doing such a good job for this time. Setelah tertangguh yang katanya nak buat daripada minggu lepas selepas mengemas bilik pakaian, akhirnya semalam telah berjaya kemas bilik pantry yang tak la berapa kemas, atleast but not least I know what to usual thing that I always use everytime I cooked. And can find it, dengan mudahnya. 

Fuh, penat jugak. Siap dapat hadiah lebam sikit. Tapi tak mengapa. Atleast ruangan tu dah berkemas. Tinggal nak hias sikit² je la. Kalau bajet tak membenarkan, itu pun sudah memandai. 


Macam biasa, yang sebelah kiri sebelum dan sebelah kanan selepas. Di depan pintu masuk dah lapang. Fuh, tak ada lagi pemandangan yang semak tu. Cumanya plastik hitam tu nak dibuang sekalian dengan kotak-kotak yang bertingkat di gambar seterusnya. Wallpaper pun Aien tak tampal habis lagi, sebab tengok macam gelap pulak bilik ni ditampal dengan warna tu. Way to enter this room just fine bila dah lapang gitu. Senang hati bila tengok dari pintu dapur. Hehe



Kalau dari sini nampaknya barang-barang yang dari pindah berbulan yang lepas belom lagi dipunggah or di unpacked kan. Conclusionnya dah kemas tu terus la unpacked semua. 

Kind of tak berapa nak teratur sangat sebab ikutkan Aien nk dia nampak sistematik dan more organize lagi daripada ni. Tujuan asal mengemas semua benda ni.


As you can see, nampak tak perbezaan sebelum dan selepas kemasnya? Haha Kalau tak nampak tu tak apa la, janji Aien nampak dan agak berpuas hati sebab bilik ni nampak agak lapang dan lebih teratur daripada sebelumnya. Ini Aien baru kemas seberapa yang mungkin dengan barang yang sedia ada. Tengah pujuk hati, tak mau tambah apa-apa kecuali meja dan bekas untuk nampak ruangan ni lebih teratur dan kemas lagi. In shaa Allah kita cuba la dari masa ke semasa. Tak janji sebab pada masa akan datang pun perlukan banyak bajet lagi dengan kehadiran orang baru. Well, kira ada rezeki lagi ada lah penambahannya. hehe

Till Aien rajin kemas ruangan lain kita tunggu yer. #misinurkemas2019 #misirumahimpian2020
Tuesday, March 05, 2019

SEGMEN BLOGLIST SIHIJO | 2019

SEGMEN BLOGLIST SIHIJO | 2019
Tuesday, March 05, 2019
Read post

Support member jom!

Monday, March 04, 2019

Segmen bloglist March to June 2019 by zzzyy.blogspot.com

Segmen bloglist March to June 2019 by zzzyy.blogspot.com
Monday, March 04, 2019
Read post

Bah~ ajum support member lok. hehe

Saturday, March 02, 2019

WORDLESS SATURDAY #1

WORDLESS SATURDAY #1
Saturday, March 02, 2019
Read post

Try to be positive for a new month. Happy weekend gais..  ^^
Friday, March 01, 2019

HELLO MARCH!

HELLO MARCH!
Friday, March 01, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Salam Jumaat pertama di bulan ketiga tahun dua puluh sembilan belas ini. 

Semoga bulan ketiga ini membawa rahmah dan berkah untuk kita semua walaupun terpaksa menghadapi cuaca yang agak panas sehingga mengancam kesabaran kita. 

Itu saja. Happy weekend guys! 


Thursday, February 28, 2019

SUMMARY FEBRUARI 2019

SUMMARY FEBRUARI 2019
Thursday, February 28, 2019
Read post

Hi~ Assalamualaikum

Here me again after awhile have nothing to story about, again. Actually ada je benda nak diceritakan cumanya Aien terlalu mencapai mim alif lam sin tahap yang abadi, so I guess I just do a summary for the thing happen to us in this month. 

Februari, month of our wedding aniversary, month of loving thing happen in our life. Of course orang ingat celebrate valentine, naa~ itu tak pernah wujud dalam kamus hidup seorang Khafisah. Kah! Ingat anniversary dapat sweet-sweet nak p repeat honeymoon yang tak pernah ada pun tak tercapai dek jangkauan sara hidup di zaman Tun Mahatir sangat mencekik darah. Really, kalau kita tak tengok berita tak baca surat khabar, orang akan categorize-kan kita as jumud dan mundur tak tahu perkembangan, but if we do watch and read those thing, it just make me more miserable. Ah! tips untuk orang bahagia pun jangan dok bukak media social, baca berita dan sebagainya. As human, we do suka compare our life to other. haha 

Okay, sebelum 5 jam kemudian Aien masih membebel benda yang sama, we should move further from this topic. 

Holiday CNY 

As Aien told you guys mungkin a past weeks ago, Tuan Izwan dan juga Nayla diserang demam yang mungkin disebabkan perubahan cuaca or perhaps pembawaan baby yang mana Aien terkecuali daripadanya. Ha! Segala perancangan untuk ke sana ke mari terbantut yang akhirnya menjadi penunggu setia di kediaman mak mertua Aien. Sia-sia katanya cuti dua hari tapi tak ada buat apa. Tak apa la yang oi, janji awak dan kakak sehat kembali, itu sudah memandai. 

11.02 - Our 2nd Anniversary 

Again, tak ke mana sebab jatuhnya pada hari Isnin dan kemurungan bertambah bila apa yang dirancang dari tahun lepas tak dapat dilaksanakan disebabkan kekangan. So, doa dan harapan saja yang mampu diberikan sebagai ganti moga Tuan Izwan sentiasa tetap bersama till I die. Or lebih indah sampai jannah.

Apa yang gembiranya, tetiba bukak Rin Ahmad punya blog, she is back with Miss Untouchable. Malangnya version pendek je. Ah~ lama benar tak baca novel. Last beli novel Love Lila dan Mr. Grey tu la. Lepas tu, biar expired kad rakan Popular dan MPH masih ada sampai June nanti. 

Rancang Misi #kemashiasdecorumah2020

Okay, yang ni entah macamana Aien terjumpa #kemasrumahwithhani dan ianya menarik minat dan semangat nak kemas rumah. As usual, bila dah ada je kekangan makanya kemalasan pun datang. But, with Hani Mynis ni, Aien rasa it's okay nak kemas rumah without belanja besar sebab bersyukur apa adanya janji pandai kemas. Tertiba dia jadi idola untuk suri rumah sendu ni,  untuk pasang azam mengemas rumah dengan lebih efisien lagi. Jadi, misinya mungkin lepas beranak nanti la. Kumpul sikit-sikit dulu apa yang patut. Kalau tak patut, sampai sudah la macam tu je kan? In shaa Allah, niat dah ada. Tinggal nak usaha je lagi. Chiayok!

Morning Sickness dah kurang, asyik nak masak! 

Actually dari bulan lepas lagi mencuba dan terus mencuba masak. As you guys boleh tengok kat instagram Aien tu, ada la mencuba buat karipap, sardin la, karipap kentang la. Itu yang dimuatnaik. Yang tak which is Tart Telor yang hangin srbab terlupa kerana tidurkan Nayla, tapi seronok bawa balik kampung kasi adik ipar makan, dia suka. Mee goreng basah untuk trial ke berapa kali masih failed untuk penuhi tekak sang suami. Actually dia suka mee goreng mamak which me is no. haha

Apa lagi yang cuba masak, bergedil daging is winner sebab dari dia Aien tahu macamana style makan Aien untuk mengandung kali ni. Minggu lepas cuba masak daging masak itam, yang mana passed, akan tetapi failed dalam potong dagingnya. Pergh, liat juga walau direneh lama. Walau dah direbus. Sebabnya salah potong urat.Orang tua kata potong menyilang, ekau potong menegak siapa suruh? Memang la ekau gagal ajo. Apa-apa pun kita belajo yek. Satu lagi mende failed yang buat Aien trauma terus is, corn dog cheese yang selalu tengok berlegar resepinya di Instgram dan muka buku. Pergh, tengok macam senang resepi. Sekali den cuba~ mangai! Muak namati. Sayang cheese terpaksa dicuci dan buang saja. baik goreng gitu je sosejnya. haha Another trial which is Popia Carbonara yang boleh jugak la tahan rasanya sebab resepi dia senang dan sedap la jugak.

Untuk minggu ni, tercatat dalam note nak buat Roti Sosej telor, bihun soto, dan mee goreng. Tapi tak bestnya tempat beli barang dapur tu, serai tak dop, sawi tak dop, nyilek! Namun, setelah menelaah #FJBihunsoto dan #FJSambalKicap, berkobar Aien nak masak. Puhlish! Adakan serai pulak teda.

End up, semua Aien tak buat sebab, 1. Sosej yang nak dibuat roti sosej tu, direbus kembang namati. Which habis terus dingap begitu saja. Kah! 2.Tuan Izwan ada gotong royong dan membuatkan beliau makan tengahari di tempat kerja, so wat gapo nak bazir masak bebanyak.

Satu mende je jadi, adalah #fjsambalkicap. Fuh, syiok dia jadi even pedas gak. Minggu depan buleh la beli tempe, goreng, dan cicah! Yum!

Lawatan Klinik Ibu dan Nayla

19-02-19 Ibu dulu pergi check up. End up timbang tak naik-naik lagi. Sabar je la. HB okay, and ada catit Edema dalam buku pink, misi letak -1-. Apa maksudnya? Belum google lagi ni. And lepas tu, Misi suggest jumpa Dentist memandangkan Doc dia dah turun ke Klinik Ibu dan Anak. So, ambil la kesempatan mengadu gigi "tumbok" sebelah kanan sakit bila nak kunyah. Kesudahannya, check ada lubang and dentist suggest suruh cuci sekali. Owh,tidak! Sepanjang usia besar Aien tak pernah lagi scaling gigi walau dah diajak oleh adik beradik untuk scaling. Hurm, takutnya. Setelah sejam juga menunggu selepas ditanya nak tampal ke cuci dulu, Aien pilih cuci je untuk minggu ni. Next week, check up Nayla, kita tampal pulak. 

Ngilunya amat dentist cuci tu, urgh! Assistant dentist tu pulak laki. Ado~ segannya. Lantak la, demi gigiku yang terlalu parah karangnya. Lepas cuci terasa rongak depan. Sebelum dentist cuci tu, dia check one by one which gigi is probs. Alhamdulillah 92% la gigi masih kukuh. Uhu~ cumanya berlubang di beberapa gigi sebelah bawah. Memang itu dari kecil lagi. huhu

Sudahnya tak pergi tampal gigi pun sebab Tuan Izwan ada program pada hari Nayla check up tu, berhuhu kami berdua Nayla dari jam 7.30 pagi di KK. Sedangkan appointment jam 10. Apak dia la tunggu lama. Nayla pulak kengantukan. Tapi sebab tengok orang ramai, seronok dia nak bermain. Lepas jam 10, pung pang pung pang, tak sampai setengah jam tunggu dah siap check up a.k.a timbang berat dia dan cucuk 9 bulan. Sekejap kan? Haha

Itu la yang berlaku untuk bulan ni. Tak ada yang menariknya pun. Harap next month ada yang menarik la kan. Oh ya, by the way Happy birthday untuk anak buah Mak long a.k.a Muhammad Fatih Mardzuqi Mohd Hamdan. Happy 3rd year! Sangat lincah dan semoga menjadi anak yang soleh, abang long yang baik dan penghibur hati ummi dan abi awak.

Untuk teman-teman semua, jaga diri di musim panas ni. Minum air banyak-banyak, kurangkan aktiviti luar. Mudah-mudahan kita dikuatkan antibodi untuk menghadapi panas yang melampau ini.

Sekian rumusan bulan dua untuk #littlemiinkafamily.. ♥


Wednesday, February 27, 2019

Vivo V15Pro Unveils Cutting-Edge Tech to Rev Up the Mobile Experience

Vivo V15Pro Unveils Cutting-Edge Tech to Rev Up the Mobile Experience
Wednesday, February 27, 2019
Read post
All-in-One Affordable Device Packs Game-changing Elevating Front Camera,
In-Display Fingerprint Scanning and Powerful AI Triple Camera


Kuala Lumpur, 26 February 2019 – Vivo today unveiled the all-new V15Pro smartphone in Malaysia. The V15Pro is Vivo’s first model after the NEX to incorporate the industry’s first Elevating Front Camera. It packs upgraded AI technology, bringing consumers a stunning full-screen smartphone with an intelligent personal assistant that understands and anticipates their needs.
Vivo once again is breaking new ground by elevating the mobile experience with this latest affordable V series addition that packs in many high-end technologies that usually feature in only the most premium phones.
“Innovation is one of our core values. Aside from the industry’s first Elevating Front Camera which gave us the ultimate bezel-less display, we are always looking to bring other game-changing features, such as higher-quality cameras and smarter AI services that transport the mobile experience to a new dimension.” Said Mike Xu, Chief Executive Officer of Vivo Malaysia. “The V15Pro is a clear example of our commitment to bringing advanced products to consumers from all around the world and from all walks of life.”
Elevating Front Camera Makes Possible Super AMOLED Ultra FullView™ Display
Taking inspiration from the groundbreaking NEX, V15Pro carries the same Elevating Front Camera, but better. V15Pro comes with a staggering 32MP Front Camera to capture even better selfies with unrivalled clarity. Vivo has further upgraded the mechanics of the Elevating Front Camera in V15Pro. Design enhancements also ensure the camera is sturdy enough to withstand daily wear-and-tear.
The innovative Elevating Front Camera which first debuted at MWC 2018 as a concept and was featured in the first NEX has effectively created the ideal full-screen display without compromising on photo quality or camera position. With the elimination of the notch, V15Pro now has a staggering 91.64% screen-to-body ratio, creating an unprecedented immersive viewing experience for gaming and video viewing. The Super AMOLED Ultra FullView™ Display on the V15Pro now has a 19.5:9 aspect ratio, and is 6.39 inches diagonally. Its side and top bezels have been reduced to a razor-thin 1.75mm and 2.2mm respectively.
Capture the Perfect Shot with a Stunning AI Triple Camera
V15Pro comes with AI-embedded solutions that take the mobile photography experience to the next level. With an AI Triple Camera, V15Pro allows consumers to take photos with stunning clarity and a wider perspective.
Users can easily capture professional-grade photos with a snap, thanks to the 48 Million Quad Pixel Sensor[1], 8MP AI Super Wide-Angle Camera, and 5MP Depth Camera. The “four-in-one pixel” technology in the main rear camera combines four pixels into one large pixel to deliver high-quality 12MP photos even in the dark. The AI Super Wide-Angle Camera can expand up to 120 degrees[2], capturing more people and fuller landscape shots.
This powerful hardware is complemented with AI to make professional photo-taking a breeze. Borrowing from V11, V15Pro is equipped with AI photography features including AI Face Beauty and AI Portrait Framing. The all-new AI Super Night Mode makes shaky night shots a thing of the past, as consumers can now capture amazing night scenery without a tripod or a DSLR camera.
AI Super Night Mode can instantly take multiple photos at different exposures. It then brilliantly combines them to greatly improve brightness and clarity, meaning night scenes can now be captured with a high level of detail and stability.
With the all-new AI Body Shaping feature, users can now look naturally perfect by adjusting every aspect of the body such as the waist and legs – users will no longer need to use photo-editing applications to look their best.
In-Display Fingerprint Scanning Technology Brings Out the Best in Sleek Design

V15Pro also incorporates Vivo’s popular In-Display Fingerprint Scanning Technology, which is now in its 5th generation with higher fingerprint pixel density and more sophisticated algorithms allowing consumers to unlock their phones in a more secure and intuitive manner.

Without a physical fingerprint pad, the sleek back cover adopts a unique Spectrum Ripple Design in Topaz Blue or Coral Red, that reflect different shades at different angles, complementing the futuristic innovations housed within V15Pro.
AI-Powered Performance for a Smoother and more Intuitive Experience

Vivo’s AI has made another leap forward, with a more powerful Jovi, the personal assistant that understands your needs and desires better than ever.

The brand-new AI-powered Jovi Image Recognizer has access to almost 100 mainstream e-commerce platforms such as Shopee and Zalora, so it can easily search through databases of over half a billion products for you. With a simple scan, you can now directly locate the product you need and enjoy futuristic AI shopping.
Simply use the new Smart Button on the side of V15Pro to release the power of AI. One press activates the Google Assistant, while two calls the Jovi Image Recognizer into action. It’s easy, intuitive, and fast. V15Pro also has its own customised voice commands developed in partnership with Google to answer to your needs. Whether you want to activate AI Face Beauty, clean up phone memory, or search for food pictures in your album, just utter the command and V15Pro will do it for you immediately.
Avid gamers will love the upgraded Game Mode 5.0. It comes with the new Competition Mode that allocates system resources to prioritise game performance, and Dual-Turbo, which reduces frame-drop by 300% and increases smooth gameplay.
V15Pro is powered by the Snapdragon 675AIE Octa-core processor with 6GB RAM + 128 ROM, ensuring ultra-smooth performance. Consumers can also have peace of mind that their phone will be up and running at all times thanks to Vivo’s latest Dual-Engine Fast Charging technology, which tops the V15Pro up to about a quarter of power in just 15 minutes.

[1] V15Pro’s main camera features 48 million physical pixels each 0.8μm large. To improve photosensitivity and picture quality, V15Pro uses professional “four-in-one pixel” technology to combine four adjacent pixels into a single 1.6μm large pixel, delivering high-quality 12MP photos.
[2] AI Super Wide-Angle Camera is able to capture 108-degree photos after accounting for distortion.

image.png

Availability
V15Pro in Topaz Blue and Coral Red will be available for pre-order, which comes with a complimentary gift box in Malaysia from 26 February to 1 March 2019 via its roadshows at select locations, Vivo Concept Stores, authorised dealers and collaboration partners.

image.png

Additionally, Vivo will also be holding a V15 Pro Superday Sale on 2 March 2019 at Sunway Pyramid (Blue Concourse) where early birds will received a complimentary DJI Spark selfie drone (on a first come first serve basis) and a Vivo gift box.


The public is also encouraged to take part in the exciting contest and giveaways that will be held on Vivo’s Facebook page (http://www.facebook.com/VivoMalaysia).

Stay tuned for more information on Vivo V15Pro Superday Sale on 2nd March 2019.


PUBG MOBILE Tournament in 2019

PUBG MOBILE Malaysia National Championship 2018 was first introduced to facilitate the PUBG MOBILE community in Malaysia which plays a large part as the root of the esports ecosystem due to its overwhelming registered players’ growth. PMNC 2018 is a PUBG MOBILE national championship sponsored by Vivo in Malaysia.
PUBG MOBILE Malaysia National Championship (PMNC) 2018 finale, which was held early this year, was broadcasted in English and Bahasa Malaysia. It garnered up to 2.2 million views on its live streams. At the same time, estimated 2,000 fans and supporters came down to Sunway Velocity Mall to witness the event live.
Following the success of Vivo’s PUBG MOBILE Malaysia National Championship (PMNC) in 2018, Vivo’s PUBG Mobile Tournament will return at a larger scale and more attractive prizes! This year, Vivo will be collaborating with Tencent in the PUBG MOBILE e-sport tournament. The tournament sets to commence in March 2019.


Basics
 Processor
Qualcomm Snapdragon 675 AIE Octa-core
RAM
6GB RAM
Storage
128GB ROM (Supports microSD Card up to 256GB)
Battery
3700mAh with Dual-Engine Fast Charging
Operating System
Funtouch OS 9.0 (based on Android 9.0)
Body
Dimensions
157.25mm x 74.71mm x 8.21mm
Weight
185g
Display
Screen
6.39” FHD+
Type
Super AMOLED
Touch Screen
2.5D (Glass)
Biometric recognition
5th Generation In-Display Fingerprint Scanning Technology
Camera
Camera
Front: 32MP
Rear: 48 Million Quad Pixel Sensor + 8MP AI Super Wide-Angle Camera + 5MP Depth Camera
Photography Modes
Ultra HD, PPT, Professional, Slow, Time-Lapse Photography, Camera Filter, Live, Bokeh, HDR, AI Face Beauty, Panorama, Palm Capture, Gender Detection, Retina Flash, AR Stickers, AI Face Shaping, Watermark, AI Portrait Lighting, AI Scene Recognition, AI Portrait Framing, AI Body Shaping, AI Super Wide-Angle, AI Super Night Mode
Pre-Installed Apps
Google Services
Play Store, Google, Chrome, Gmail, Map, YouTube, Drive, Play Music, Play Movie&TV, Duo, Photos, Google News (all countries)
Google Pay* (only in Hong Kong, Taiwan, Singapore and Russia)
Connectivity
USB (USB2.0), Wi-Fi, Bluetooth (Bluetooth 5.0), GPS, OTG, NFC* (only in Hong Kong, Taiwan, Singapore and Russia)
Sensors
Accelerometer, Ambient light Sensor, Proximity Sensor, E-compass, Gyroscope
Items in the box
V15Pro, Earphone, Documentation, USB Cable, USB Power Adapter, SIM Ejector, Protective Case, Protective Film (applied)

Latest pins

Subscribe