Latest Instagrams
Thursday, November 08, 2018

MISI BUAT VADAI, JADI KE TAK?

Hi~ Assalamualaikum

A few days ago, Aien blog-walking geng blogger Aien la kan.. Ternampak akak ni, super mom made a vadai for first time. Auch, Aien macam terpanggil la nak buat juga. Satu: Sebab kuih ni menjadi sebab why I need to go pasar malam. Dua: saja nak cuba. Haha 

Itu namanya boring dok rumah and I was like, nak asah skill memasak. •…•   

Bak kata rakan blogger juga, JANGAN RISAU ISTERI TAK PANDAI MASAK. So, jom la kita godek² resepi. Cik La, Aien pinjam plus share resepi Cik La ni. hee~ minta izin naaa.. 

Bila katanya first trial, of course macam-macam reaction akan kita dapat, well... Aien boleh la berpuas hati sebab nampak rupa vadai dia. ^^ excited gilos you olls~ Ko bayangkan Aien ni tak reti langsung masak, sampai adik aien kata kalau nak makan masakan hospital boleh suruh Aien masak. Hampeh kan? Sekarang, haa~ sejuta mende dah trial and error kita buat yang jadi mangsa makan is Tuan Izwan la. Dia makan sampai habis maknanya sedap or eatable la. Kena dengan selera dia. Kalau tak, tengok sebelah mata je laa. Al-maklum la Aien ni dari Sarawak, and Aien juga tak makan pedas. Emangnya kontra benaran ama dia. 

Haa~ dah bebel ape pulak ni. Tapi, tahniah la Aien ucap kat Cik La sebab first trial dia menjadi. And husband dia pun suka. Memang super mom la Cik La kita ni.. 

Sebekas ni, Aien boleh dapat sekitar 20 biji. Maaf yer Cik La, kita derhaka resepi sikit. Aien kurangkan kacang dhal dia sikit sebab rasa nak makan berdua je kot. Sekali buat tak sedap mampuih buang gitu ja.. 


Ini setelah dibentuk dan tengah tunggu minyak panas. Ai is teruja bila tengok dia agak menjadi. Udah la masa nak mula buat tu, ditemani Nyonya Nayla yang disuruh tido tak mau tido. Tapi bila diajak masak jerit-jerit macam esok dah tak ada. 


Yang ini pulak dah siap goreng. Haa~ kacak tak rupa dia. Sedap! Aien bangga dengan diri. *Tepuk bahu sendiri* Tapi sayang agak keras sikit. Haa~ siapa suruh derhaka resepi kan? T^T

Nak kasi jiran pun segan haa~ last kasi je la kat burung gagak belakang rumah makan. Itu pun kalau dia nak la kan. Nak resepi ke korang? Halluuu~ haha Aien post kat status wassep berdesup org minta resepi. Cik La, halalkan sejuta kalinya. #spreadresepivadai 

Nah~ 

Cara-cara buat dia, mohon klik pada gambar resepi supaya korang rajin singgah ke blog Cik La. Kasi aci kredit sejuta kali kat Cik La. Tak elok durhaka lebel dua dengan ticer. 

Till I write again~ 





6 comments:

  1. Wahhhh ada terselit entry kite laaaa. hihihi. Vadai ke nama dia, mai tau makan jeee, haha. Tp mmg favorite kuih ni sbb mai tak minat manis2 sgt terutama pagi2. nanti nak cubalahhhhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. mmg feveret tiap kali ke pasar malam. ^^

      Delete
  2. Dulu ada cuba jugak buat tapi hancur jadinya. Second time buat baru okay sikit. Hehe

    www.syazaraihanah.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia kata rajin cuba. tak semestinya jadi.

      ps: Aien punya pun xbpa jadi. :p

      Delete
  3. Sedapnya.. feveret nie.. lama tak buat..kena bagi kerajinan datang nie.. kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je kak.. bahan² pun selalu ada dalam dapo. tggal rajin ngan tak je la. haha

      Delete

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~

Latest pins

Subscribe