Latest Instagrams
Sunday, October 20, 2019

SALAM HUJUNG MINGGU!


Hi~ Assalamualaikum | Salam Hujung Minggu


Uolls buat apa tu?? Rehat-rehat ke? 
Buat warga Johor, yang telah kembali bertugas, selamat bertugas ya. 

Aien pun dah mula bertugas la as home manager ni. Hari Ahad is almost my busiest day, because I need to do everything. 

Every home manager, love to see their home is clean, and kemas tiap masa. But, since we have two tiny monster, so ignore the sepah². Tarik nafas panjang and, lepaskan! 

Satu kunci untuk home manager ni jangan tambah stress untuk diri sendiri adalah, let it go. Alaa~ masa Anna selalu nyanyi dalam Frozen tu. 

Let it go, let it go.. let it go.. 

Bukan bermaksud kita biar je rumah sepah. It's a big no - no juga tu. Apa yang penting, kita tahu apa yang kita nak ye anak-anak. 

As many time I told, I is always feel stress bila tengok rumah sepah. Dengan berhabuk nye, dengan baju tak berbasuhnya, dengan aahhh~ semuanya laaa.. 

Sebelum ni selalu rasa Sunday is my misery day. Soon, I realise it's me that a big problem. CauseI always want to rushing those unnessecary thing. If you can't do it all, don't leave it all. Umderstood? 

So, conclusion dari benda stress ni semua, Aien belajar untuk lepaskan satu-satu benda yang Aien rasa buat Aien tertekan tiap hari. 

Contohnya la kan. Manage your morninv routine. Haa, as my alarm these kids or Nami selalu bangun susu around 5am, so me take my me time kat situ. Selesaikan urusan kita dengan Allah dulu. Baru settle semua benda. 

Kalau rasa macam kita ni bukan jenis pengingat, mohon la buat check list. Di Pinterest banyak jenis check list ikut citarasa kita. Either kita nak buat by a day, by a week, by a month. Semuanya ada. Kalau nak lagi proper, by every season pun ada. Haa~ 

Aien sekarang ni, follow by a day and a week je dulu. Mana yang tak dapat tu, jangan sedih~ cuba sampai boleh. Yang paling penting, if korang lost hope nak berkemas, pegi la bukak group #kemasrumahwithani, confirm semangat akan melonjak naik. Guarentee punya laa~ 

Kalau bukan hari ni, esok lusa konfem punya. Korang akan kemas sikit demi sedikit bila mampu. Lagi-lagi berhadapan cabaran bersama anak kecil. 

Tips yang terbaik adalah, knowing your limit and your house. Kalau korang asyik sibuk nak push diri aku nak rumah macam orang tu,, sampai bila² pun takkan boleh. 

#bersyukurdanhargai

Selamat berhujung minggu.  

8 comments:

  1. Selamat berhujung minggu! Mcm ain pulak, bila stress mmg nak mengemas hahaha hari lain busy kerja. Sabtu je cuti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kemas mana yang perlu je masa hari busy. Kalau sabtu je cuti, mesti Ain nak jalan keluar kan? hehe

      Delete
  2. Happy weekend. On weekend memang mood untuk mengemas. betul tu, mengemas ikut kemampuan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Bila dah cuti pulak, kita sibuk nak berjalan keluar. cuci mata. tengok wayang ke. aha~

      Delete
  3. Sama la kita Ain, mana yang tak mampu buat tu just let go je. Belajar untuk lepaskan task tu dekat orang lain. Dulu selalu tak percaya dekat orang pastu buat semua benda sudahnya diri sendiri yang penat & stress. Sekarang ni belajar lepaskan sikit then monitor. Planning memang wajib lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Buat penat sendiri je. End up marah orang tak tolong kita. hahaha

      Delete
  4. Ahad memang dah jadi routine untuk kemas rumah . Kebetulan adik saya dah duduk dengan saya . . So dengan ade nya adik lelaki , saya perah kederat dia . Hahahahha , while saya boleh la buat yang mudah-mudah dan terus masuk dapur untuk masak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagusnya adik sis rajin nolong walau dipaksa. Haha Upahnya akak lanje ko makanan~

      Delete

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~

Latest pins

Subscribe