Latest Instagrams
Sunday, October 13, 2019

BERALIH ANGIN KEPADA HERV

Hi~ Assalamualaikum | Beralih angin kepada Herv. 

Hujung minggu ni, pulang dari window shopping drugstore makes me want to write something about skincare. 

Actually, I'm not the expert one, yet I'm still searching some skincare that suitable for my skin. As people do read my oldest post, I have some skin problem either it's eczema or roscea, yet I still not make an appointment with some skin expert. Mahal laaa~ Nak pergi hospital tu, kalau bukan sebab bersalin je, malas nak pergi. Haha 

Produk sebelumnya Aien try almost banyak skincare yang mampu milik la kan. Since 13 years old, my dad always asked Aien nak beli skin care apa. Muka masih mulus cuba la safi. Masa Aien teenage dulu, skincare bukan la suatu yang penting dalam hidup. Sampai umur 18 tahun pun me is still tak guna mana² skincare yang proper rutin dan iyanya bukan satu kewajipan.  

Since Aien kerja, baru nak belajar erti cantik-cantik ni. Produk pertama yang Aien try adalah Ah,, takkan ingat laa. 

Aien start consume produk skincare ni sejak muka dah macam zombie,, kena hot shock sejak kerja kilang. It's Kilang Printing dan masa kerja situ cumalah seminggu je. Selebihnya demam dan terus muka macam apa entah. Mungkin sebelum tu Aien asyik kerja dalam aircond, jadi kulit mudah kering dan tak ada guna apa-apa skincare, and that's make the worst happen. 

Lepas tu la,, mengelabah cari skincare yang boleh cover balik. Mana la tau kena repair skin barrier dulu ke ape. Terus anggap bahawa aku ni sensitive skin rupanya. Tak selidik dulu tang mana sensitive nye apa. 

Actually,, kalau ikut gen family, kami adik beradik susah nak naik jerawat. Kecuali adik no 3 tu, jerawat almost full face. Ntah apa tak kena tak tahu la. Mungkin zaman gila asyik kejar muka nak flawless without kaji produk tu sebenarnya selamat ke tak. 

Pernah la cuba produk kunyit tu,, bagus result dia. haha Itu masa zaman kolej Aien cuba, sebab terpengaruh dengan testimoni dia. 

Okay, back after I resign dari kerja kilang tu,, Aien try la Hada Labo since orang kata dia hydrating and toink toink gitu. Tepengaruh dengan iklan juganya serupa bagus. Tapi tak cek yang mana satu Hada Labo yang bagus. Kah! Asal tulis  for sensitive skin, itu la Aien grab. Sampaikan fikir teori,, kalau kulit kita sebenarnya tak sensitive tapi kita pakai yang sensitif, makin la dia jadi sensitif. It's logic ke? Haha Mana la nak tahu~ 

Hada Labo 

Hada Labo Goku jyun ni kalau tak silap Aien try memula masa skin break out. Skin tengah teruk masa tu, ,terus try pakai Hada Labo ni. Pada mulanya segala skin peeling, yang pedih² tu okay di bulan yang pertama. After awhile Aien guna Goku Jyun ni,, muka jadi berminyak sangat. Dalam bilik yang ada air cond seem like okay la. Worth to try. Tapi, bila berjumpa dengan matahari. Oh my God, muka jadi berminyak yang amat dan Aien sejenis yang tak selesa betul kalau muka rasa berminyak. Terus rasa nak basuh. Jenis yang tak suka nak tepek apa-apa la. Senang cakap.

After that, I was stop using anything produk in properly term. Sebab risau nanti makin teruk. Tak fikir pun, bila langsung tak guna itu lah yang makin teruk. Haha

Masa kerja jadi Sales assistant kat Sendayu Tinggi lagi la malu sebabnya kita ni jenis skincare tak jaga, alih² boss suruh mekap-mekap la pulak. Makin la janggal terserlah di situ. Nasib la tak lama kerja situ. 

Till, I met Good Virtues Co. dan produk dorang macam sesuai dengan kulit Aien.


Good Virtues co. merupakan produk local yang kira best la jugak. Aien cuba ni masa dia belom dikenali ramai lagi. Satu set Aien cuba. Nampak okay. Cuma day cream dan night cream rutin Aien tak buat. Sebab rasa muka berminyak sangat. Hampir 4 tahun Aien guna produk ni. Sampai dibuatkan hantaran masa kahwin dulu. Over all sebenarnya mampu bertahan lama dengan produk ni adalah kerana ianya murah jika dibandingkan dengan produk drugstore yang lain. Poket yang tak berapa nak tebal ni, mampu yang ini saja.

Masa pakai pun, produk ni tak memberi apa-apa kesan pada skin Aien. Dia cuma ada pada syarat saja la. Al-maklum la, Basic skincare pun failed tang sunscreen, apatah la dengan double cleansing bagai. Janji muka tak ada jerawat pun dah cukup baik, fikir diri masa tu.

Bila diri semakin meninggalkan 20-an ni dan ada kawan yang baik hati masukkan Aien ke dalam group skincare di muka buku, Aien diberikan kesedaran dan hidayah tentang pentingnya penjagaan muka ni dan yang penting sekali adalah mengenal pasti produk mana yang betul dan baik untuk skin dan mana yang timbang kilo. Nasib la labu,  mak ni sempat sekali je terjebak produk kilo. Haha

Jalan punya jalan, terbaca satu produk local yang sedang mencanak naik sekarang ni. Macam nak cuba,, mampu milik la kalau jumpa set travel dia.

Herv

Haa, kecintaan Aien sekarang ni. 😍 Lucky me, dapat set yang worth RM250 ni dengan harga RM70. Siap ada free gift lagi. Beli preloved pada orang yang dia guna baru seminggu dan muka dia break out hasil dari penggunaan ni. Sian dia, but sis, Aien doakan moga muka sis pulih sepenuhnya.


Ini la set RM70 tu. Wow, kalau dikirakan sebenarnya set ni,, worth around RM300 tau. Huh, kalau nak beli sendiri mampu tak nak la kan. Tengok sebelah mana je mampu.

Okay, Herv ni terdiri daripada Brightening Oil Cleanser, Essence dan Deep Exfolitor. Oil cleanser tu untuk double cleansing la kan. Essence untuk pulihkan balik kulit wajah kita dan Deep Exfolitor tu untuk buang sel kulit mati yang menghalang daripada kulit kita serap apa jua produk yang kita guna.

Patut la Aien ni sentiasa miss somewhere je. Dead skin is too much. Yang tak best yang Set ni, Dia tak ada pencuci muka. Huwwwaaa~ Paksa Aien beli sendiri la selepas pakai Pencuci muka GVC tak berkesan, lagi nampak macam kering bebeno kulit.

Aien keep reading on that group, mana yang berpegalaman kan cuba Herv ni. Dorang kata bagus pakai satu set dengan pencuci muka dia, lagi kita boleh nampak kesannya.

And one more thing, rupanya if you ada sensitif type skin, you need to avoid foam type cleanser. Wow~ itu lah yang Aien tengah pakai. Masya Allah. So,, me need to stop using that. And pejam mata beli pencuci muka yang cenonet HERV tu dalam RM35.


Aien try Mixberry soothe Hydra Cleanser ni sebab katanya sesuai untuk dry skin type. So, me is now that type kot. Sebab rasa macam tak ada zat je kulit muka ni.

Now, almost 3 weeks Aien cuba Herv ni. Nampak kesan dia bagus. Cuma seakan slow sikit sebab ada sehari tu, Aien lupa nak buat double cleansing sebelom tido dan hari tu pulak Aien campuradukkan guna produk GVC toner dan Sunscreen Biore tu. dannya muka macam.. Okay,, I need to show some new thing such as JERAWAT!! 

Oh my god, it's been a long time jerawat tak ziarah muka I. Kusam-kusam pun jerawat tak pernah keluar. but,, haa ada tapinya.  Jerawat tu cuma macam say Hai je. Pahtu dah blah gitu tanpa muncul dengan lebih aggresif. Fuh,,

Ada salah pakai ke hee?

Currently trying those product and routine yang harap memberi kesan la kan. Kalau ikut niat hati teringin bebeno nak cuba Mary Kay. Tapi untuk rakyat marhaen dan poket yang tak berapa nak ada kat baju ni,, mampu tengok je la. Kalau ada sesiapa let go the preloved, I would like to try. After this Herv.

Okay, Let's say this my current routine and product that I'm using.

AM:
Cleanser - HERV Mixberry Soothe Cleanser
Toner - Clinelle Pure Swiss Hydra Lotion
Essence - Herv Luxe Essence Advance
Moisturizer - True Island Venom Multi Solution Cream
Day Cream - Senka White Beauty Glow UV Cream
Sunscreen - Biore UV Milk

PM
Oil Cleanser - Herv Brightening Oil Cleanser
Cleanser - Herv Mixberry Soothe Cleanser
Toner, essence, moisturizer same as AM.

And that's it. My skincare routine.

Bila nak keluar, tambah la CC Cream with Serum by Senka dan A little lipstick by Anastasia, hadiah dari adikku terchenta.

Okay that's all. Kalau nak tahu perubahannya sila la tengok di IG,, sebabnya malas nak upload kat sini.

Till the next product! 

4 comments:

  1. I heard about Herv and I think you scored yourself a nice set sebab murah.
    I switched between Hada Labo Premium (blue) and Kiehl's Calendula sebab dua2 okay for my skin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha mmg seronok la dpt cuba set besa dgn pricing gitu. lPas ni xtau la mcmana. 😅

      Hada labo mahai..

      Delete
  2. Herv sekarang tengah terlajak laris dalam pasaran. suka tengok packaging dia yang menarik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, packing dia salah satu tarikan juga tu. hehe

      Delete

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~

Latest pins

Subscribe