Latest Instagrams
Friday, November 08, 2019

PUNCA NAYLA SEMBELIT


Hi~ Assalamualaikum | Punca Nayla Sembelit

Adoo~ risaunya hati tengok dia nangis-nangis nak berak. Kita orang tua pun kalau sembelit rasa macam nak terberanak. Masa beranak doktor sibuk je suruh teran macam kita sembelit, so I can imagine that. 

Some of you might found this entry is gross, but yes. This is info for new and dumb mother like me. hehe

Semalam she wasn't pooped, so I curious why the reason of it. For your information she is picky eater and it's hard to get she eat regularly. So, I fed her formula milk cause she refuse to drink breast milk. Walaupun Izz dah lahir, I tried a few times nak kasi bf pada baby girl Aien ni. Yet, failed. Haha

Apabila seorang Nayla picky eater, so many people suggest letak nestum dalam susu dia. So, I did.

Actually it's hard you know, cabaran nak kasi anak makan makanan without garam and gula dan bila orang sekeliling tak nak faham dan kind of you the lazy person. Indeed that the BIGGEST reason yang sebenarnya. Itulah penyumbang utama why Nayla sangat memilih dalam makanannya. But, I tried my best the fed her :'(

Okay, maybe cerita ni kind of terlebih detailsnya, but I hope you really enjoy to read this. ^^

Kerisauan Ibu ni bertambah apabila susu Nayla baru dinaiktaraf kepada Dupro 3. Bulan lepas masa nak top up stok susu dia, kitaorang wonder apa beza Dugro 2 and Dupro 3? Sebab Dugro 2 ni lingkungan umur 6-36 bulan which is lebih sampai 3 tahun la kan. Manakala Dupro 3 pulak 1 sampai 3 tahun. haa? Apa bezanya? Tilik punya tilik, kebetulan ada promoter dia sekali, kitaorang pun rajin bertanya. End up question, jawapan dia sama macam apa yang Aien fikir. Haha

Sama saja ma Dugro 2 and Dupro 3 ni. Beza dia cuma harga dia saja. 

Ceh! Kalau begitu, kitaorang pun amek la Dupro 3. Dan untuk itu, baru minggu ni dia try minum susu tu. Macam okay. Okay la kot. Tak ada reaction apa-apa.

Tapi why dia tak poop?

Cari punya cari, it is the because she ate the Mr Pringles! O M G! No wonder, Ibu pun berhuhu

Yeah, I know. She shouldn't eat that, but Aien ni seorang Ibu yang can't say no. Sedihnya. Aku la penyebab anak aku sembelit. T^T

For yoir information, Nayla memang tak buleh makan potato. If she ate more that she should, itu la kesudahannya. Tambahan pulak, dia minum susu plus nestum beras. Itu antara penyumbang utama kids may got constipation.

Senarai makanan yang seelok dielakkan 

1. Kentang - phew! Dulu masa Nayla memula makan, she dah refuse to eat apa-apa yang Aie buatkan. Either bubur blend or puree. Datang pulak hamba Allah ni buatkan bubur untuk dia letak garam. Me is.. T^T mother is not strong enough to handle her.  Satu je puree dia suka, potato puree. Haa, sejak dari tu detected kentang is her favorite yet make her constipation. Haha

2. Beras cereal - Means kat sini, apa-apa jenis nestum especially could make any kids or babies yang dah boleh makan sembelit. Sebab kabo kan, kabo makes popo hard. Haha That's why ada orang kata, bubur nasi seeloknya diberikan pada usia 7 atau 8 bulan. Biarkan baby yang baru belajar makan tadi, dengan fruit or vegetables puree.

3. Lobak Merah - Haa, siapa tahu kan? favorite all the times can make baby sembelit. Kata orang seret gitu. Kalo kita blend buat jus carrot pun, dewasa ini buangkan dia punya serdak kan? apatah lagi baby yang baru nak digest makanan selain susu Ibu or formula milk. Hadeh!

4. Labu - Sama the reason at above.

5. Pisang - Bagi kita dewasa, pisang adalah sejenis buah yang boleh mudahkan untuk membuang, tapi tidak bagi kanak-kanak

Sebab itu la, bila anak dah start makan, jangan mudah excited nak kasi memacam kat dorang and paksa dorang makan as much yang kita nak, padahal perut dorang pun masih kecil lagi untuk hadam makanan selain susu Ibu. 6 bulan kot, minum susu je pahtu nak expect dia makan sepinggan puree or bubur blend tu. Hadeh! apa ni.

So, I learn from my lesson. Moga Izz tak macam kakak dia. We start from first, that may the rest will follow. Seronok tengok orang lain kasi baby dorang makan all health food without junk food. Teringinnya. But, Ibu pun kadang p kedai menyambar juga junk food. Mana tak, Ibu borek, anak rentik.

Till the next tips. jaa nee!


3 comments:

  1. kesiannya nayla. Dulu adik pun macam tu jugak bila makan coklat so kitorang tak makan coklat sampai la dia besar.

    p/s : Ain boleh tak blog archive tu buat dalam bentuk list? Senang nak baca entri lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooohhh gitu ye. susah la macam ni kan?

      Okay, Aien cuba. hehe

      Delete

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~

Latest pins

Subscribe