Latest Instagrams
Tuesday, February 05, 2019

HAPPY CHINESE NEW YEAR

Hi~ Assalamualaikum 

Xi nin Kua le! Happy new year all my chinese fellow. So, happy holiday buat semua ya~ ramai dah balik kampung dah ke? Dorang chinese majoriti dah closed store awal untuk balik makan besar bersama keluarga. Maka, untuk dua hari ni, kebanyakan kedai runcit dan kecil tutup berbanding dengan shopping mall yang lain. 

Do you know zodiac of chinese calendar? 2019 is the year of oink-oink and for some say it's will bring the fortune for many things. Biasa chinese have a lot about kepercayaan. And tak salah kita tahu untuk negara yang berbilang kaum ni kan? Teringat masa kerja shopping mall di Miri dulu, whenever CNY, we are open half day. So pagi tu tak bukak la kan, dalam tengahari macam tu baru bukak. For whole kedai la kan kecuali shopping mall yang bukan Sarawakian punya. 

Sini Aien sertakan link untuk 21 things you don't know about CNY. Enjoy read! Like Aien say before, tengok macam di Miri macam lagi meriah la kalau chinese new year ni, macam kita sambut sekali padahal tidak. haha 

Ada satu adat bila CNY ni, dorang akan baling limau cina tu dari tingkat atas. Like tempat Aien kerja dulu, dia ada waterfall kat tengah-tengah. And everytime CNY dorang akan buat la baling limau tu ke bawah waterfall tu katanya membuang sial. Banyak la kena kemas nanti. Itu yang paling tak suka. Yang favorite part is malam before chinee new year, every vhinee fellow semangat nak balik untuk makan besar bersama keluarga. Macam kita malam raya la kan. Dorang kumpul untuk story mory bagai. Seronok kan? 

Jom kita balik kampung untuk jumpa keluarga. 😘

6 comments:

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~

Latest pins

Subscribe