Latest Instagrams
Sunday, January 06, 2019

THE 10 THINGS I CAN'T LIVE WITHOUT


Hi~ Assalamualaikum | ^_^

After awhile going re-think what should I post, teringat pulak a post challenge yang Aien belum habiskan lagi dari tahun lepas. Let's us continue... 


Berdasarkan tajuk di atas, Aien nak la bercerita dengan korang semua, apakah benda yang Aien tak buleh sangat hidup tanpa mereka? Disebabkan Aien not a thing person, makanya Aien akan pergi lebih kepada orang yang Aien tak buleh hidup tanpa mereka. Mungkin ada a few thing -benda- la yang Aien akan senarai hitamkan di antaranya.

Untuk top 3 yang Aien tak boleh hidup tanpa is my parents, my siblings and my little family. Itu yang penting kan? Because without them there is no Aien at all. Kerana mereka I'm still alive after going thru everything that always make me want to suicide. Alhamdulillah, because of them.. here I am. Thanks for everyone and everything.

Keempat is of course an item. Currently all people in this world can't live without it. Unless they never knew about this thing, never try it and never found any magic about it. Guess what? haha


Yehee~ That's right. A smartphone. But I never being an Apple user, don't worry. That thing is the last thing I want in this world perhaps. Haha

Benda ni keperluan. Satu kewajipan mesti ada seiiring dengan waktu sekarang. Somehow, benda ni boleh jadi keutamaan yang sangat melalaikan bila kita duapuluhempatjamtujuhhari mengadap dia ja. Sampai juling mata. Lagi-lagi sekarang teknologi yang semakin maju, every smartphone company want to do their best to attract consumer to buy their gadget, right? Haa, apa lagi manusia pun gigih trade in and doing everything untuk dapatkan yang latest. Teringat pulak hari Khamis lepas, dengar di Sinar.fm masa nak balik kampung. Seorang lelaki di China menjual sebelah buah pinggangnya demi satu telefon pintar yang femes masa tu. Dia mungkin dalam lingkungan umur 18-20 kot kalau tak silap masa dia jual tu. Selalu orang kita acah-acah je kan, tapi tak pernah pulak buat. Tapi, budak ni berani p buat dengan jaminan tiada kesan sampingan dari perbuatannya. Dapat telefon akan tetapi malang buatnya sehingga kini dia masih terlantar di hospital kerana buah pinggangnya yang tinggal itu gagal berfungsi. Dan ahli keluarganya pula terpaksa membiayainya. Eh~ tertulis dah suara Abang Adi pula. Haha So sad kan? 

Gais, ni kak Munah nak pesan, walaupun orang sekeliling kita telefonnya lagi canggih dari kita, it doesn't mean we need to catch up with them. Guna la apa yang termampu janji kau dapat telefon mak abah kat kampung. Apa la guna telefon berjuta rupiah tu kalau telefon mak abah pun tak pernah, ye dak?

Buat Aien, ciri-ciri telefon Aien boleh pakai is, tahan dibuat main game, dengar lagu, dan tengok drama. Itu je. Dulu la kan. Sekarang ni, mana yang laki aku mampu itu la aku pakai. Tapi, mesti menepati ciri-ciri di atas walaupun sebahagian. Janji bateri tahan la. Sekarang fast charging fast die. Susah!

Eh~ terbebel pulak bila buka hikayat telefon pintar ni. Kan dah lupa next item. Thank you, next!

Benda kelima, Aien can't live without is vaseline. Ala, vaseline is jenama. Apa kan tu, petroleum jelly tu. Yang 1001 macam kegunaan dia. Since I knew about being cantik, being a proper lady. Benda ni tak pernah miss daripada menghuni beg tangan atau beg mekap Aien. Tapi susah nau nak habis la guna. Biar sampai expired. Pahtu beli baru. Kadang-kadang suka beli besar terus. Sebab beli kecik nanti cepat hilang. Ghaib bin ajaib entah mana dia pergi. So, besar is lebih afdal la kan?

Keenam, dear earpiece. Tapi  dah kawen ni, ghaib ditelan dek barang lain. Dah ada anak, ada masa ke nak dengar by earpiece tu. So, dia bukan lagi benda yang Aien tak buleh nau hidup tanpa dia.

Eh, nak skema buleh tak? haha Next, next benda yang Aien tak buleh sangat hidup tanpanya adalah, udara! Yes. Udara yang kita guna untuk bernapas ni. Haa, skema tak? Tak ada idea la nak senarai hitamkan benda yang tak buleh dengan. Apa yang disenarai di atas itu je la. Aien mesti usang ke hulu ke hilir, siap buat spare part lagi. Satu kat rumah, satu kat kampung , satu dalam beg anak, satu dalam beg tangan sendiri? Kau rasa? Benda apa?

Baru teringat, minyak angin. Roller punya style by Freshcare.
credit image from google


Favorite Aien is Sandalwood. Ntah la, terberkenan yang tu, tu je la sokmo beli. Tuan Izwan dulu masa tunang, Aien belikan yang kotak merah tu, sebab dia jenis yang tak lut dengan minyak yang sedap bau. Haha Tapi sekarang bedal aje yang Aien pakai sebab sama je. Dia jarang migraine, sekali kena kita susah hati. This is the most important thing in everywhere sight for me. See, jumpa satu. 

Apa la lagi ni...  Jenuh dok pikiaq! Pa dia ntah. Tu ja la kan? Aci la kan tak sampai sepuloh? Nipu nau orang ni. Haha 

Jangan marah naa~ Itu cumaan tajuk. Nak buat kensel, ganti dengan several tak leh. cause me just keep this blog alive from a little smartphone. So, masih tak reti nak dash sana, dash sini. Haa, janji blog aku ada entri ya udah~ 

Tahniah baca sampai habis~… ♥ u olls.  

till I writw again~ ^^




16 comments:

  1. Untuk top 3 tu....SOKONG SANGAT-SANGAT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Their inspire a life to grown better.. 🎈

      Delete
  2. Wah, mesti minyak angin sangat bagus kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi Aien okay dan best sebab dia roller kan. senang nak bawak ke mana. ^^

      Delete
  3. After top 3, smartphone is a big yes sekarang ni. Udara pun. hahaha.

    ReplyDelete
  4. Top 3 tu Sha setuju.. HP tu dha jadi satu keperluan.. bukan kehendak lagi dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. dia kehendaknya nak telefon yang camera yang cntek.

      Delete
  5. Of course phone. Tapi bukan untuk main whatsapp ke apa, tapi untuk dengar lagu XD sekali skala tu memang scroll le je. mmm bahaya scrolling lama2 kat phone. Jadi addicted..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul².. sampai kalau tak ada data sehari rasa macam miss something je. haha

      Delete
  6. Mama pun x reti guna iPhone hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan mama? gambar je la cantek dari iphone ni. haha

      Delete
  7. tiga teratas paling penting no.matter what. nanti sambung balik kak ain

    ReplyDelete
  8. Yup, family is also the most important for me - I hope everyone is always happy & healthy. I'd love to always have either a smartphone/novel/sudoku/knitting items with me bcos if not, I may feel a bit deprived. I really am getting old, obviously. 😉

    ReplyDelete
  9. Whatever they do, families is our top priorities. They always there when you're up and down.
    I always need my phone to listen music. By listening music, I can release my stress away.

    ReplyDelete

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~

Latest pins

Subscribe