Sabtu, April 08, 2023

Salam Nuzul Quran 1444H

 


Wordless Saturday~ 


Bulan puasa ni kurang sikit update, Tamau ngajak buat benda lagha. Lepas puasa kita aktif balik. In shaa Allah ada saja di sini. Teruja buat persediaan raya, kerna sudah tahun 5 tak beraya di Miri. Nak balik, tapi kekangan harga tiket melambung naw. Kita redha la balik di musim lain. 


Apa ni, wordless jadi bebel pulak. Heee 

.

Okay salam Nuzul Quran. perbanyakan doa moga kita dipertemukan dengan malam lailatul Qadr. Semoga jua ramadan kali ini lebih bermakna buat kita semua. 


Khamis, Mac 30, 2023

Mee Basah Lejen Tak jadi

 

Mee Basah Lejen

Allahuma solli ala Sayyidina muhammad

🤣🤣 

Sebelum meneruskan menaip, meh aku ketawa dulu la ek. adehh~ Aku punya semangat nak buat Mee Basah Lejen resepi Hamdan Mubarak tu kan, pahtu boleh aku ni kan suka durhaka resepi, pahtu tak laku. 

Dia macam nak sedap, sedap, cuma tak kena tekak orang dalam rumah ni. Aku dah la memang ler tak berapa gemor dengan mee kuning ni, paling tidak pun dia kena basah betul atau begini la kan. Tapi, herannya dia jadi kembang dan kering lepas tu. Hurm..  
.

Resepi Mee Basah Lejen Hamdan Mubarak

Weh, aku tengok dia buat senang aje kan. Periksa bahan-bahan semua ada. Ajum kita masak. Tapi aku kan suka durhaka. Kalau korang nak tengok version Hamdan Mubarak punya < DI SINI >
.

Bahan-bahan Mee Basah Lejen: (hat aku punya) 

1 bungkus mee kuning
1 labu bawang merah
4 ulas bawang putih 
isi ayam 
sayur sawi 
2 sudu makan sos tiram 
2 sudu makan sos cili 
2 sudu makan lada kisar
3 biji telur 
bancuhan tepung jagung
garam dan cukup rasa 


Cara masak: ( tang ni yang aku durhaka) 🤣🤣

1. Tumis bawang sehingga naik bau. Pahtu masukkan lada kisar. Biarkan dia pecah minyak. 

2. masakkan isi ayam, biarkan goreng(masak) sampai separa masak. 

3. letak sos tiram dan sos cili. Tambahkan sedikit air panas dan biarkan rasa sebati. Aku biarkan dia mengelegak. 

4. Masukkan telur dan bancuhan telung jagung. (jujurnya aku nampak dia kata letak telur dan tepung jagung) 🤣🤣 agaknya tang ni mee tu serap semua air tu. 

5. kacau-kacau. 

6. Masakkan mee kuning yang telah dicuci dan sayur sawi. Jangan lupa garam dan cukup rasa. 


Ikutkan si hamdan ni dia buh air rebusan ayam, kiub ayam dan apa lagi ntah. Aku ni dok fikir kan dah letak sos tiram, bakpe isi kiub lagi. Tak masin ka? Pahtu dah berbuka tu, laki habaq kata tawar. Hahaha baru ler boh garam dan perasa. 
.

7. Gaul sebati. Haa kan dah siap! Excited ler hujan semalam boleh ler makan mee basah panas-panas an. Sekali. boleh pulak dia kering. Aiguu. rasanya silap part tepung jagung tu laa. 
.

Kemudian, aku makan berselera gak sebab lapar dan panas. Sedap. Malangnya guwe ini alergic. Gabungan protein dalam mee itu, telah membuat eczema  pada wajah trigger. Huwaaaa.. sebab tu la, tak berani makan lagi. Apa protein dalam mee tu? Ayam, telur, dan sos tiram. Haa aku kalah kalau tiga benda ni bergabung. Telur tidak. ayam kadang-kadang bergantung dengan cara masakan. Sos tiram, definetly yes. .


Rupa dia semasa aku berbuka. Weh, sedap.. Tapi apakan daya, dia takkan kembali. Haha 
.

Jom try resepi apa pulak esok? 

Rabu, Mac 29, 2023

Resepi Donut Susu Viral

 

Resepi Donut Susu Viral

Allahumma solli ala muhammad 

.

Hari ketujuh Ramadan, alhamdulillah masih setia disini mengolah resepi. Tahun ni, Ramadan dia lain maciam. Rasa makan tu tak sangat hype berbanding tahun sebelumnya. Ke sebab dah masuk 30-an ek? 


Alasan mu saja malas masak. Malas masak, duit yilek, kita skrol la hari-hari resepi yang boleh dibuat menu berbuka. As semalam, padahal puasa pertama dah buat donut kampung untuk anak-anak. Tetiba terbuka Khairul Aming punya resepi Donut Susu Viral. Senang banget! Bahan-bahan semua ada! Ajum repeat donut lagi. 🤣 

.


Resepi Donut Susu Viral by Khairul Aming

Macam biasa la video tutorial korang boleh tengok di Tiktok ek. Kita share resepi je. Ada cara-caranya dalam tulisan la ye..
.

Bahan-bahan: 

1 peket yis 
1 1/4 cawan air suam 
6 sudu susu manis 

(Gaulkan sebati dan biarkan kembang selama 5 minit) 

Aku derhaka, lepas tinggal sementara mandikan anak-anak tengok dah kembang aku masuk je bahan seterusnya. 

1 biji telur 
1 cubit garam 

Gaul bagi sebati. Kemudian gaulkan rata dengan 

4 cawan tepung gandum  

Khairul Aming ni dia pakai cawan specific cawan tu. Aku pakai cawan minum anak-anak. Jadi sukatannya menggunakan cawan yang sama supaya tak ada terlebih terkurang. 


Jangan lupa, 3 sudu majerin Seri Pelangi. sambil masak sambil endorsment. 

Gaul sebati. dia macam lembik sikit. But, no worries  Tutup je, biarkan dia kembang selama 45 minit. But, bagi aku terlalu lama sebab aku dah lambat nak berbuka, terpaksa minum air dan kurma je dulu sebab lambat mula, sebab.. —haaa, banyak sebab dia. Sebab termenung nak masak apa. Haha Nasib laki tak bising.

Jadi aku tunggu sampai 30 minit je macam tu tengok dia dah kembang aku bentukkan bulat. Hurm, macam biasa dah masak untuk anak-anak dah teruja nak makan, tak sempat snap. 
.

Ikutkan KA ni dia canaikan dan tekap dengan acu donut. Aku bentukkan bulat ikut suka aku gaya pro mak aku. Haaa~ panjang tak nama  Biar la dia ada yang besar kecik. Biar dia kembang sekejap. Haa, terus ler panaskan minyak sebab dia kembang dengan jayanya. 
.

Gerammm~ Kemudian goreng tu, jangan ler pakai api yang besar, nanti dia hangus luar dalam tak berapa nak masuk.  
.

Aku tekap bulatan tengah donut tu dengan penutup botol air dari @gulamanis beberapa hari lepas. . Ada juga function simpan benda ni kan.

.
Sekali aku leka, donut aku hangus. Haha tapi masih boleh makan ek. Krispy luar, dalam rangup. Jangan lupa salutkan dengan susu dutch lady Najmi dan gula ising sikit . Puas hati wei! Kenyang makan.  
.


Gambar sebenar tanpa filter. Geram dengan kegebuan dia. Masyuk la kan kalau gebu3 macam ni. Tapi takut org ada elergic telur tak leh makan. Hehe Tapi so far kami okay je. Paling direbutkan bebola kecik tu. Donut besar lambat anak-anak habiskan.

Good job Nor! Lain kali boleh buat lagi. okay resepi KA apa lagi kita nak try ni?