Khamis, Mac 30, 2023

Mee Basah Lejen Tak jadi

 

Mee Basah Lejen

Allahuma solli ala Sayyidina muhammad

🤣🤣 

Sebelum meneruskan menaip, meh aku ketawa dulu la ek. adehh~ Aku punya semangat nak buat Mee Basah Lejen resepi Hamdan Mubarak tu kan, pahtu boleh aku ni kan suka durhaka resepi, pahtu tak laku. 

Dia macam nak sedap, sedap, cuma tak kena tekak orang dalam rumah ni. Aku dah la memang ler tak berapa gemor dengan mee kuning ni, paling tidak pun dia kena basah betul atau begini la kan. Tapi, herannya dia jadi kembang dan kering lepas tu. Hurm..  
.

Resepi Mee Basah Lejen Hamdan Mubarak

Weh, aku tengok dia buat senang aje kan. Periksa bahan-bahan semua ada. Ajum kita masak. Tapi aku kan suka durhaka. Kalau korang nak tengok version Hamdan Mubarak punya < DI SINI >
.

Bahan-bahan Mee Basah Lejen: (hat aku punya) 

1 bungkus mee kuning
1 labu bawang merah
4 ulas bawang putih 
isi ayam 
sayur sawi 
2 sudu makan sos tiram 
2 sudu makan sos cili 
2 sudu makan lada kisar
3 biji telur 
bancuhan tepung jagung
garam dan cukup rasa 


Cara masak: ( tang ni yang aku durhaka) 🤣🤣

1. Tumis bawang sehingga naik bau. Pahtu masukkan lada kisar. Biarkan dia pecah minyak. 

2. masakkan isi ayam, biarkan goreng(masak) sampai separa masak. 

3. letak sos tiram dan sos cili. Tambahkan sedikit air panas dan biarkan rasa sebati. Aku biarkan dia mengelegak. 

4. Masukkan telur dan bancuhan telung jagung. (jujurnya aku nampak dia kata letak telur dan tepung jagung) 🤣🤣 agaknya tang ni mee tu serap semua air tu. 

5. kacau-kacau. 

6. Masakkan mee kuning yang telah dicuci dan sayur sawi. Jangan lupa garam dan cukup rasa. 


Ikutkan si hamdan ni dia buh air rebusan ayam, kiub ayam dan apa lagi ntah. Aku ni dok fikir kan dah letak sos tiram, bakpe isi kiub lagi. Tak masin ka? Pahtu dah berbuka tu, laki habaq kata tawar. Hahaha baru ler boh garam dan perasa. 
.

7. Gaul sebati. Haa kan dah siap! Excited ler hujan semalam boleh ler makan mee basah panas-panas an. Sekali. boleh pulak dia kering. Aiguu. rasanya silap part tepung jagung tu laa. 
.

Kemudian, aku makan berselera gak sebab lapar dan panas. Sedap. Malangnya guwe ini alergic. Gabungan protein dalam mee itu, telah membuat eczema  pada wajah trigger. Huwaaaa.. sebab tu la, tak berani makan lagi. Apa protein dalam mee tu? Ayam, telur, dan sos tiram. Haa aku kalah kalau tiga benda ni bergabung. Telur tidak. ayam kadang-kadang bergantung dengan cara masakan. Sos tiram, definetly yes. .


Rupa dia semasa aku berbuka. Weh, sedap.. Tapi apakan daya, dia takkan kembali. Haha 
.

Jom try resepi apa pulak esok? 

Rabu, Mac 29, 2023

Resepi Donut Susu Viral

 

Resepi Donut Susu Viral

Allahumma solli ala muhammad 

.

Hari ketujuh Ramadan, alhamdulillah masih setia disini mengolah resepi. Tahun ni, Ramadan dia lain maciam. Rasa makan tu tak sangat hype berbanding tahun sebelumnya. Ke sebab dah masuk 30-an ek? 


Alasan mu saja malas masak. Malas masak, duit yilek, kita skrol la hari-hari resepi yang boleh dibuat menu berbuka. As semalam, padahal puasa pertama dah buat donut kampung untuk anak-anak. Tetiba terbuka Khairul Aming punya resepi Donut Susu Viral. Senang banget! Bahan-bahan semua ada! Ajum repeat donut lagi. 🤣 

.


Resepi Donut Susu Viral by Khairul Aming

Macam biasa la video tutorial korang boleh tengok di Tiktok ek. Kita share resepi je. Ada cara-caranya dalam tulisan la ye..
.

Bahan-bahan: 

1 peket yis 
1 1/4 cawan air suam 
6 sudu susu manis 

(Gaulkan sebati dan biarkan kembang selama 5 minit) 

Aku derhaka, lepas tinggal sementara mandikan anak-anak tengok dah kembang aku masuk je bahan seterusnya. 

1 biji telur 
1 cubit garam 

Gaul bagi sebati. Kemudian gaulkan rata dengan 

4 cawan tepung gandum  

Khairul Aming ni dia pakai cawan specific cawan tu. Aku pakai cawan minum anak-anak. Jadi sukatannya menggunakan cawan yang sama supaya tak ada terlebih terkurang. 


Jangan lupa, 3 sudu majerin Seri Pelangi. sambil masak sambil endorsment. 

Gaul sebati. dia macam lembik sikit. But, no worries  Tutup je, biarkan dia kembang selama 45 minit. But, bagi aku terlalu lama sebab aku dah lambat nak berbuka, terpaksa minum air dan kurma je dulu sebab lambat mula, sebab.. —haaa, banyak sebab dia. Sebab termenung nak masak apa. Haha Nasib laki tak bising.

Jadi aku tunggu sampai 30 minit je macam tu tengok dia dah kembang aku bentukkan bulat. Hurm, macam biasa dah masak untuk anak-anak dah teruja nak makan, tak sempat snap. 
.

Ikutkan KA ni dia canaikan dan tekap dengan acu donut. Aku bentukkan bulat ikut suka aku gaya pro mak aku. Haaa~ panjang tak nama  Biar la dia ada yang besar kecik. Biar dia kembang sekejap. Haa, terus ler panaskan minyak sebab dia kembang dengan jayanya. 
.

Gerammm~ Kemudian goreng tu, jangan ler pakai api yang besar, nanti dia hangus luar dalam tak berapa nak masuk.  
.

Aku tekap bulatan tengah donut tu dengan penutup botol air dari @gulamanis beberapa hari lepas. . Ada juga function simpan benda ni kan.

.
Sekali aku leka, donut aku hangus. Haha tapi masih boleh makan ek. Krispy luar, dalam rangup. Jangan lupa salutkan dengan susu dutch lady Najmi dan gula ising sikit . Puas hati wei! Kenyang makan.  
.


Gambar sebenar tanpa filter. Geram dengan kegebuan dia. Masyuk la kan kalau gebu3 macam ni. Tapi takut org ada elergic telur tak leh makan. Hehe Tapi so far kami okay je. Paling direbutkan bebola kecik tu. Donut besar lambat anak-anak habiskan.

Good job Nor! Lain kali boleh buat lagi. okay resepi KA apa lagi kita nak try ni? 

Sabtu, Mac 25, 2023

Taste of Johor — pilihan berbuka gaya masakan ibunda

 


Tabarakallah, allahumma solli ala muhammad


Edisi Buffet Ramadan ni memang meriah bila tiba bulan keberkatan ni. Kali ni Aien nak kongsi dengan korang pula one of my favorite port bila tiba bulan puasa which is BUFFET RAMADAN BY TASTE OF JOHOR. 


Buffet Ramadan by Taste Of Johor 

Jika korang ingat tahun lalu Aien ada kongsi berbuka puasa dengan The Sand Village, namun sejak mereka ada kedai sendiri dinamakan Taste of Johor — tahun ni mereka bergerak dengan nama itu. 




Tahun ini Buffet Ramadan mereka berlangsung selama sebulan di Dewan Anjung Pekaka, Taman Perling (sederet dengan Hotel Amerin) dengan decoration yang sangat cantik. Open hall yang sangat menenangkan. Pheww~ Aien jatuh suka dengan dekorasi dia. Tahniah team TOJ. 
.

Selain daripada itu juga, Taste of Johor masih mengekalkan harga Rahmah dan berpatutan sesuai dengan beramal di bulan Berkah. Aien suka ini tau, walaupun dengan harga yang murah, mereka masak sedap-sedap dan A class. 
.

Menu di Buffet Ramadan Taste of Johor 


Aien memang pencinta makanan kenduri dan homey begini memang sesuai sangat ke buffet ni. Lebih 30 jenis pilihan lauk yang bertukar setiap hari. Ada juga ulaman, kerabu, dan paling terkenal sekali semestinya selera Johor. Nama pun Taste of Johor kan. Asam Pedas Tetel, Daging Masak Hitam, Laksa Johor, pelbagai jenis sambal. Korang yang tak makan pedas macam Aien, I approved masakan dia as Spaghetti Carbonara, Kuey Teow goreng, dan Ayam Bakar. Ayam Kari juga kurang pedas. 
.

Nak gambar lauk pauk? Boleh jengah di page FB Aien tau. 


Nak jugak Aien kongsi apa yang kami anak beranak makan. 

dari atas kiri rojak, kuey teow dan daging masak itam, sup gearbox, spagetti carbonara, kuih dan brownies. 

Ada lagi beberapa menu tak dan snap dan settled. Anak-anak kelaparan naw. Macam deme yang berpuasa. Haha sebab gerak dari rumah mereka bangun tidur petang, terus mandi dan jalan ke buffet. 

Satay dan nugget semestinya habuan anak-anak. Pantang lahai. makanan senang makan dan mengenyangkan. 


Korang jangan lupa cuba tau selera Johor bersama Taste of Johor ni berlangsung di: 

DEWAN ANJUNG PEKAKA, TAMAN PERLING
(Sederet dengan Hotel Amerin) 

bermula pada: 25 Mac sehingga 20 April 2023 dari jam 6.30 petang sehingga jam 9.30 malam.


RUANG SOLAT DAN TANDAS JUGA ADA DISEDIAKAN. 
.

selamat menjamu selera!