Rabu, Januari 26, 2022

Giveaway Awal Tahun 2022 Mamapipie


Yeay! First Giveaway on 2022. Heee saja nak meriahkan giveaway my friend ni. Syarat pun senang banget, makanyaaaaa.. here we are


Mama suh la letak entry apa yang favorite  kan, tapi serius Aien tak tahu sebab Mama ni variety benda dia tulis yang penting semestinya Aien suka kalau dia jalan-jalan sebab semua details sangat. 

One of my favorite is, Tempat menarik di Pulau Pangkor sebab teringin nak ke pulau di Malaysia ni. Belom ada rezeki lagi kan. 


Jadi apa pulak favorite korang? 


Boleh join giveaway yang baru saja bermula dan akan tamat bulan hadapan. All the best pada semua, sebab hadiah dia memang best! mama tau ada rezeki hadiah aniversary. eh. 





 

Wordless Wednesday

 

kredit: pinterest

Selasa, Januari 25, 2022

RESEPI: Ayam Goreng Pandan Gula Apong

 


Hi Hi, Happy Tuesday! 

Hari ini Aien nak share dengan korang semua resepi asal daripada KhairulAming yang diubah ikut bahan yang ada dan tekak sendiri. Haha Actually sebab bahan kurang je. Kita pakai je la apa yang ada ek. 


Bahan-bahan: 

1/2 kg Ayam (Aien guna bahagian kepak, peha, thigh dan isi sikit)

Bahan untuk dikisar: 
Bawang merah
Bawang putih
Halia 
Serai 

Campuran lain: 
Serbuk cili (Kalau nak pedas boleh letak cili kisar)
Sos tiram
Gula Apong (boleh ganti dengan gula melaka, kisar bersama bahan kisar di atas)
Serbuk kunyit 

-Daun pandan

Cara-cara: 

Ikutkan air tangan sendiri ni campak-campak je. Janji rakyat dalam rumah kenyang. Ayam tu dah dicuci bersama tepung gandum ataupun limau kasturi, perapkan bersama bahan kisar dan bahan lain kecuali daun pandan. Biarkan selama 1 jam ataupun nak sedap semalaman. 


Dah nak habis ikat baru nak ambil gambar. Nasib sempat. Biasa Aien check in dapur telefon tinggal ber-cas di bilik. 


Setelah sampai masa untuk digoreng, ikatkan ayam tu dengan daun pandan. Sebenarnya KhairulAming guna pencungkil gigi untuk tahan daun pandan tu bersama ayam. Malangnya benda tu tak wujud di rumah Aien. Maka kita ikatkan saja. Janji tak terlepas dari ayam tu. Nak bagi bau dan rasa pandan tu masuk ke dalam ayam goreng kita tadi. 

Sementara tu, panaskan minyak terlebih dahulu. Selesai sesi ikatan mesra daun pandan dan ayam, dah boleh digoreng. 


Blub blub blub ayam tu. Bau semerbak daun pandan bersama manisnya gula apong tadi. Goreng sehingga garing. 


Tara hasilnya. Tak sempat den nak snap molek-molek bagai. Ni pun tak sempat nak garing sangat berebut dengan Young Lady Nadhira melalak nak mandi. Aigguuu~ jadi sotong sejak anak tiga nih. Haha 

Selamat mencuba!