Sunday, October 09, 2016

Vacation

Assalamualaikum and hai hai hai

Wow~ happy semacam je kan.. hehe cuti midsem is coming!!! actually dah come and it passed a week. haa~

yeah~ alhamdulillah cuti kali ni Aien p bercuti dengan adik Aien. Thanks adik belanja kakakmu ini. muahciked~ :p

Selesai Program Hari Sukan Tahunan bersama SK Paroi, Seremban rabu lalu, Aien terus ke KLIA2 dengan bantuan kawan terchenta. Actually dia dropped us at TBS je sebab tak sama way, but it's okay.

Terus beli tiket ke KLIA2 jam 7 petang. Sementara tunggu jam 7 tu, nasib ada kawan yang lain nak balik JB, ada la jugak peneman. tak ada la loner sangat berjalan sorang-sorang.

Jam 7 gerak ke KLIA2, dengan menaiki bas. Price from TBS - KLIA2 is RM10. okay kan? Berbanding dengan KLIA Express yang sangat express. hehe

Sampai jam 8 jugak la di KLIA2, Aien spend time waiting for my sister yang touchdown jam 11.20 malam tu at surau berdepan dengan Capsule Hotel. Wow~ mengoda betul hotel tu. Comel je. Price pun mesti comel kan? :]

Bermula perjalanan kami, bila my sister selamat touchdown. Kesian dia. Dalam tak sehat tu la dia berjalan. Comel je adik aku sorang ni. Maka, untuk itu, dia mesti rehat secukupnya. Sebab tu la orang selalu cakap, bukan semua orang boleh travel selalu. Kadang-kadang badan kita refuse untuk cooperation dengan situasi yang kita mahukan.

Dengan lafaz bismillah, kami memulakan perjalanan dengan ke KL Sentral. Lama dah tak pergi KL sentral ni. KLIA2-KL Sentral RM 11/person. Tambah RM1 dari TBS tadi. hehe

Sampai KL Sentral yang Aien ingatkan penuh la jugak dengan orang tu, dalam jam 12 lebih jugak. mangai sunyinya. Mana KL Sentral yang busy tu? aha~ konfius jap. Jadi gelabah sebab dah lama dah tak jejak. Tanya la Tripadvisor mana hotel yang dekat dan murah. Dia bagi Metro Hotel yang terletak di belakang NU Sentral, price per night is RM 130 + deposit RM20 .. ehem? murah ke tu? tak apa la. Tengok Hotel lagi satu. MY Hotel yang agak menarik jugak la design dia. Tanya punya tanya kali ni RM100 + RM 30 deposit. hurm? Disebabkan dah lewat malam, just grab the one cheaper yang tak berapa nak cheaper sangat. Nasib bilik dia comfortable and sesuai dengan price dia. Service pun okay even tengah malam. Aien bagi 4 bintang kat review MY Hotel di Tripadvisor. hehe

Dapatkan rehat sebab memandangkan Aien jugak penat dari program, dan tak ada rehat langsung. So, malam pun berlalu.

Day one will continue after holiday. Bai bai~

Friday, October 07, 2016

Mission Accompolished!

Destinasi: Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan, Port Dickson

Alhamdulillah pada 31 Ogos ritu, Aien telah berjaya mendaki bukit Putih kat Tg. Tuan tu. Bukit kedua yang telah daku tawan. 

Perjalanan yang dimula pada 8 pagi, kami bergerak dari asrama  masing-masing. Berhenti breakfast sekejap, pahtu baru gerak balik. 

Sampai-sampai Tg. Tuan, pergh~ ramainya orang. Public holiday be like... 

Ada siap bawak anak-anak panjat lagi. Tabik la pada ibu bapa yang sado. 

Nak kata tinggi tu, tak ada lah tinggi mana, tapi jika dibandingkan dengan Bukit Broga, Bukit Putih ni much adventure. Sebab laluan untuk naik ke puncak tu, phew~ kancus jugak gamaknya. 

Tepat jam 12 tengahari, selamat tiba di puncak yang penuh dengan orang. Huwaaa~ tunggu la turn sebab Aien tak berapa gemar dengan orang ramai. Tapi, sebab friends tak sabar nak sampai puncak, memanjat la jugak. 

Serius, puncak dia, memang puncak. Sangat puncak. Kalau siapa dah pernah jejak Broga yang landai tu, mesti macam... aha~ Kind of scary la jugak.. 

Tapi puas hati  bila tengok lautan yang hijau dan biru di bawah sana.. Rasa macam nak buat terjunan ala Bryan Lomas ke bawah la pulak. 



See, memang tak dapat dibezakan mana satu langit, mana satu laut. Subhana Allah sangat. 

pahtu dalam menunggu orang ramai, kami sempat bergambar dengan stranger. haha entah pape je kan.. 

Budak-budak la katakan.


Hasil bergambar dengan stranger yang struggle untuk bergambar segala bagai. Bila tengok orang lain pergi, tak ada la sesemak macam kami pergi. hahaha

Tarikh dipilih sangat la tak sesuai. Sabo je la. 

Last sekali, ini je Aien dapat hadiahkan. Selfie berdua dengan dia, sebab yang lain masih tak nak berganjak daripada port hujung dunia. 

Okay, Sekian saja update dari Aien. Punya la na karang entry mission accomplished ni makan masa sebln. parah-parah.. 

Sampai ketemu lagi. 

:P


Tuesday, October 04, 2016

Tragedi Oktober

Salam Maal Hijrah semuanya..

Alhamdulillah dipanjangkan umo untuk hidup lagi pada hari ini, dalam rahmat dan nikmatnya. 

Amboi cik Aien, berjela ucapan... 

Hamba datang ke mari nak menceritakan betapa laranya hati.. 

Selepas kejadian, 29.09 yang dikejutkan dengan kejutan yang sangat terkejut, aien tak sangka perginya dia membuat aien berfikir sejuta kali. 

"Kalau betul dia kawan kamu, kenapa dia buat kamu macama tu?"

"Eh, kalau kawan dia sedar di mana tempat dia."

Macam-macam Aien dengar tiap kali aien bercerita tentang si kawan ini. Aien berkawan dengan dia, bergado dengan dia, over all semua penah la. Lumrah berkawan. Tiada siapa yang akan puaskan hati kita. Tapi, di sebabkan encik hati juga bercakap perkara yang sama, aien tergamam. Speechless. 

Macamana ni? apa nak buat? takkan la nak drop je friendship ni? 

Kelu sekejap tiap kali berhadapan dengan namanya kawan ni. hurm

Buntunya aien tu,  sampai aien rasa macam tak guna aku sebagai kawan.. 


Mohon pandangan please? 

Kisahnya begini, kawan ni muda dari aien, dalam kitaorang berkawan, adat la terkasar bahasa, termasam muka, terkecik hati.. Secara keseluruhannya, kalo nak berkawan hati kne kental. Tapi, orang sekeliling aien, terutamanya keluarga la macam tak bagi la aien kawan dengan dia. 

ah~ dah la malas nak fikir. 

lagi berapa bulan lagi nak habis semester, pahtu masing-masing bawak haluan masing-masing.. Masa tu decide, siapa nak stay siapa nak leave.. 

Maafkan daku kerana tak dapat buat pilihan yang terbaik. pape pun keluarga is first.