Thursday, April 07, 2016

97/366: One Rainy Day



Sometimes is not easy to let go your pain or people expectation over you, 
Sometimes, you wish that you could live with it without doubt,
But that feeling never gone away even though you want to. 
Because you living among humans, 
Not puppet.


Tergerak hati nak buat entry malam ni, kerana hati bernyanyi sedih, seiring dengan hujan di luar yang tak berapa nak lebat, but thanks God, alhamdulillah sebab basahkan bumi Kuala Sungai Baru ni. 

Let me, ask one thing? 
Do you guys pernah tertanya, ada ke orang berani nak confront dengan korang dan menyatakan yang dia tak suka korang? Maaf la bertanya luar alam, sebab kebiasaan orang akan menanti someone will confess with you about how much they love you, but do you really wish, that someone will do the 
same thing but not to say how much they love you. 

Ah~ apa aien mengarut memalam ni? 

Well.. 
Tahun ni merupakan tahun terakhir aien di alam diploma ni. Terbayang masa memula aien jejak kaki ke mari. Kenangan tu sentiasa hidup dalam diri ni. 
How I want to be like allahu~ people.. yeah~ you know what I mean. If you don't, dulu masa sem satu, even aien paling tua, tapi aien bersyukur dapat masuk kolej Islam. Pastu kawan2 yang aien rapat dulu geng2 senior yang saban minggu spending masa ke majlis ilmu, pantang dengar ada qasidah berdekatan, mula la nak curi2 keluar, sebab kitaorg yang dok asrama xdibenarkan keluar selepas jam 7. So, faham2 la. Mula2 rasa macam tak salah sebab kita kejar majlis ilmu, program cinta Rasul. Boleh kot. Tapi, naik semester dua, senior pun masing2 dah busy dengan praktikal dan sebagainya, aien macam tak tahu nak pergi dengan siapa. Kadang2 ada ja senior lelaki ajak sama. Janggal rasanya walaupun kita nak pergi majlis ilmu. 
Aien bukan nak fokus pasal tu, cuma agak awkward sekarang, bila aien dah sem 5 ni, senior yang aien biasa dulu yang sekarang ni dah sem 6, dah tak bertegur. 
Memang aien ni bukan jenis ramah la, tapi kalo aien nampak dorang, aien senyum. Tapi dorang susah nak senyum. Mungkin sibuk kot sebab majoriti dorang ahli MPP. Faham la kesibukan dorang. 

sekarang aien fikir, how far I aplikasikan Islam dalam gaya hidup? How far I be muslim as Muhammad people? 

Nak jadi seorang muslimah istiqamah memang susah. Aien tak berminat nak jadi hijabist yang pakai niqab or purdah but upload everything dalam laman sosial. 

pendapat aien, if I really want to back that kind of me once again, no more laman sosial, no more entertainment or anything. Jumud kah itu? 

Naa. Sebab itu salah satu, nak istiqamah diri dengan segala benda. You know I mean? Like if you want to hafal Quran, you need to away from entertainment. Segala benda lagha. Yang lalai. Yeah~ orang selalu cakap, tak   salah kalau kita amek benda tu semua untuk dijadikan jalan kebaikan tapi sejauh mana hati kita kuat dengan godaan dunia? 

Aien tak kuat nak jadi malaikat, ataupun sering orang ingatkan bidadari dunia, atau ustazah di alam maya, biar la kita jujur dengan diri sendiri. Aku buat semua ni untuk siapa? Banyak sekarang ni, tarbiah sentap, ustaz ustazah laman social. Ye, tak salah nak berdakwah.. tapi sejauh mana dakwah itu selari dengan akhlak peribadi kita? Kadang2 terasa diri hipokrit bila orang sangka kita baik, hakikatnya jauh panggang dari api. Sangkaan manusia memang kita tak boleh elak, apatah lagi manusia yang ada hasad dengki. 

hurm... jenuh nak berfikir. Aien cuma rindu, zaman aien pernah masuk sekolah agama, hafal Quran. Tapi aien memberontak sebab pergi sana dengan hati tak rela. Fitrah manusia inginkan kebaikan. Kembali ke jalan yang benar. 

Moga, hari ini lebih baik dari hari esok. 
Moga diri ini dan yang membaca mampu membimbing diri ke arah kebenaran. 

-SEGALA YANG DITULIS, ADALAH APA YANG BERMAIN DI MINDA- 




2 comments:

  1. salam kak,
    yana setuju a few point dalam entri kat atas ,
    moga istiqamah kak

    ReplyDelete
  2. May Allah ease everything.. Just strive for the best sis

    ReplyDelete

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~