Thursday, March 17, 2016

MY 2ND CAMP: kejurulatihan siri VI KUSMA

Akhirnya, 

Aien ada kesempatan nak update tentang camp. Yuhuu~ today is officially dah cuti midsem even tak dibenarkan balik lagi, hari ni dah boleh start mereput di asrama. :D

Makannya, Aien amek la kesempatan untuk story mory dengan korang, pasal kem aien pegi minggu lpas. 

First of all, thanx Aien ucapkan pada bff Aien yang ajak Aien pegi kem tu. suka suka sangat~ 

kem ni dibuat di Kem Benteng Negara Sg. Rambai, Jasin, Melaka. Dua jam daripada kolej kami. 
Walaupun baru siri ke-6 tapi, serius kem ni masyuk habis tapi sayang Aien dah berada di tahun akhir, so tahun depan nak join tu.. macam, sedih pulak. 

Kem ini dihadiri seramai 45 peserta yang diiringi dengan lebih 20 orang exco dan ditambah pula dengan 7 orang fasilitator. Haa~ tambah tolak campur bahagi, lebih kurang dua bas jugak la kami pegi. 
Perjalanan di mulakan selepas solat Jumaat, lebih kurang jam 3 petang. Kami sampai di lokasi kem sekitar jam 5.45 macam tu. Tu pun siap sesat lagi. Haha sebab kem dia, betul-betul dalam kampung, berhadapan dengan sawah. 

Sampai je, terus solat asar dan usai solat asar kami dberikan taklimat sebelum dilepaskan untuk memasang khemah tempat rehat kami. Waa~ first time aien tido dalam khemah sepanjang aien hidup ni. Haha jangan cakap aien orang bandar, cumanya tak ada peluang nak join kem macam ni. :p

Satu lagi kelebihan kem ni, kami peserta diberi makan macam budak-budak PLKN pulak. Jam 8 sarapan, jam 10 makan pagi, jam 12 makan tengahari, jam 6 makan malam, jam 10 supper. Haa~ tu dia... penuh dengan makan ja. Haha tapi, tak kisah janji kenyang. Alhamdulillah. 

okay. Back to tentatif. 
Lepas dah siap pasang khemah, kami makan malam terlebih dahulu sebelum bersiap untuk solat maghrib. Ke maghrib dulu baru solat? ntah. Dah tak ingat dah. Lepas maghrib ada tazkirah maghrib yang diberikan oleh Exco Dakwah a.k.a Jijo. 

One more info, Kelab Urusetia Sumber Manusia a.k.a KUSMA ni comel sangat. Mereka tak ada pakai nama betul antara mereka. Memasing pakai nama timangan. Comel je kan? Dah macam adik beradik pulak kan. Rasa ukhwah antara diaorang tu rapat sangat. Tapi no no no ... batas2 still dalam syariat lagi. So, rapat-rapat macamana pun, ikhtilat tu masih lagi dijaga. 

Lepas isya', kami start dengan LDK pertama. Kem ni telah menjemput Cikgu Aidil a.k.a Encik Syahril selaku jurulatih. Best! Sporting! Haa~ sume yang positif tu la ada kat dia. :)

Masa LDk ni antara kitaorang diuji untuk mendengar arahan. memang macam anak itik dengan anak ayam la masa tu. Haha lagipun, ice breaking kan. Macam tu la dia. Awkward-awkward pun kena jugak bergerak. no more shy shy cat. 
Masa ni, rasa macam..  haa~ best modul ni. Secara tak langsung kita jadi peramah la pulak. Siap kena buat trademark lagi. And dari sini, Aien realize satu kelebihan aien. :) 

Okay. Lebih kurang dua jam gitu ice breaking kami supper, sebelum rehat sekejap kot. Sebab tepat jam 12 tengah malam, aktiviti night walk bermula. Yang tak bestnye, kasut aien jadi buaya dulu sebelum tu. Tension petala kelapan. nasib si Sarah ni ada bawak kasut extra. I mean kasut getah tu. Dah la saiz dia besar, aien ni macam bebudak nyer saiz, masa night walk tu habis berterabur arahan yang patut disimpan elok-elok dalam kepala. Sudahnya, aien ending di salah check point masa night walk. 
Sedih, sebabkan satu masalah habis aien punya otak serabut. Masa tu marah kat diri sendiri pun ada jugak. Kenapa kenapa kenapa? Maka, bila mood pompuan yang kejap high, kejap low ni, jadi la queen of crying haha 
Lawak. Tapi amek sebagai pengajaran, kan ? Pengalaman ada cikgu yang terbaik. 

Selesai night walk.. dalam jam 2 macam tu, kami pun diberi masa berehat. Alhamdulillah tido dalam khemah lagi enak tidonya dari dalam hutan. Haha 

-DAY 2-

hari kedua kami banyak menghabiskan masa dengan ceramah kepimpinan dan juga latihan dalam kumpulan a.k.a LDK . Macam-macam benda baru aien belajar. Seronok sangat~
Dalam hati, alhamdulillah dapat lagi ilmu baru. tapi  yang tak bestnye.. disebabkan satu LDK ni, aien menangis macam nak rak. Sampai bengkak mata dikerjakan oleh ada seorang exco tu. Dah nama pun mood swing, adoyai~ sabar je la kan.

Selepas asar baru macam up sikit. Yeay~ explore race. Ada 4 check point. Pertama sekali mengayuh basikal, kedua  water confident, ketiga berkayak, keempat tangkap ikan keli. Best kan? Senang? Senang la jugak. memang pengalaman habis la.

Lagi-lagi water confident dengan tangkap ikan keli. Sebabnya, water confident inside paya a.k.a tasik ikan keli pulak of course lumpur. Masa tu rasa elok je skin sebab main lumpur. Haha

Kalo kayak, aien dah puas main dalam Kem Survival tahun lepas, kiranya refresh balik la kan.
basikal pulak, dalam group aien, aien je tak naik sebab basikal dia tinggi. Tahun lepas jugak, aien pernah jatuh basikal sampai lebam+koyak lutut ni. Adeh~ manja kan? Thnx la pada ahli kumpulan aien, diaorang yang bersungguh kayuh basikal selama 20 minit. Haa~ actually, semua check point ni 20 minit. tapi, yang rasa sengsara gila kat kayuh ni sebab satu pusing baru berapa saat. Aien je la jadi tukang sorak kat mike yang dah kayuh sampai cabut kaki.

Dah habis semua, kami diberikan masa sekejap je untuk bersihkan diri. Ado~  masa ni yang xbrapa bestnye sebab kena kerah jugak siap dalam beberape minit sedangkan lumpur+daki-daki paya kat baju ngan kat badan tu payah nak hilang. masa ni panas jugak la.  tapi, siapa la kita nak bangkak exco.redha wa pasrah je la.

Lepas maghrib makan malam, lepas tu rehat kejap sambil menanti isya'. Memang collapse habis semua. Yela. Sebab water confident kan. Main air memang cepat ngantuk.
 Malam tu program kami refleksi hidup. Haa~ masa tu la.. sambung lagi nangis. aien memang dah xdapat nak nangis sebab nangis sampai tertdo kang kat situ. sebelum masuk tdo, kami diagihkan baju kem untuk sesi pengambaran waktu majlis penutupan tu.
Semua pakat tido lena, aien la terutamanya tak sedar langsung sampai jam 3.45 pagi bangun untuk qiamullail.

-DAY 3-

hari terakhir ni,semua dah ingat nak balik. Haha lepas subuh, senaman aerobik, lepas tu makan. Lepas makan ada sukaneka sikit. Sukaneka menguji kesabaran seorang pemimpin. haa~ tu dia. Sukaneka sampai jam 11. Ngantok la kena jemur tengah panas. Tapi, bertabah sebab tak lagi habis.haha

Pahtu  sementara tunggu tetamu kehormat, kami buat latihan untuk lagu tema. Waa~ masih terbayang lagi dalam kepala aien ni suasana tu.
Lepas majlis penutupan, makan tengahari terakhir sebelum balik. Waa~ sedih dah. Lepas ni even satu kolej, susah nak move on dari geng kem ni. lepas zohor sementara lak tunggu bas kolej sampai, kami kemas-kemas la apa yang patut..  :D

Jam 3 jugak kami gerak balik. Sepanjang perjalanan balik semua peserta pingsan kepenatan. Satu pengalaman yang menarik dan gembira. maka, tamat sudah kem kejurulatihan siri keVI KUsMa.

nah, aien lanje sikit gambo..


Gambar keseluruhan peserta, exco, fasi bersama dengan TNC kolej sebagai perasmi majlis penutupan. 


Si dia ni, satu group dari kem survival ritu, jumpa lagi kem ni pun satu group. jodoh ke ni? 


Bila group nak bergambar, ade je yang nak mencelah. Haha


selesai je majlis penutupan, yeah~ selfie, welfie~


last gambar group bila dah sampai KUIM. T^T nanti  jumpa tu tegur la. 


Bff saya~ kami tiga serangkai paling comel masa kem. Mohon jeles yer.. 


Gambo masa sukaneka terakhir. 


Team mate khemah. Ni kem kedua kami berlima sama. :)

Tu je la entry aien pasal kem ni. Sekian. 
PS: gambo ni je yang ada dalam handphone aien. :( 


Okay. Sampai ketemu lagi. Haa~ by the way, awal April nanti aien , in syaa Allah akan join lagi satu kem survival kerjasama KUSMA,PSTD & JPAM KUIM. Yeah~ mohon sedia mental fizikal semua ya~ 







No comments:

Post a Comment

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~