Thursday, February 25, 2016

56/366 - random though: Salahkah aku jujur?



Hai hai hai~ it's been long time right? hahaha minggu ni terlampau busy dengan perihal asrama, kolej dan sebagainya. Hailo~ nanti beta reveal to much pasai my life ada yang kecam kang. :p

Well. Tetiba terfikir pasal quote kat atas ni. 

Adakah naif, jujur, lurus bendul itu sama ertinya? 

Fikir lagi. 

Kenapa macam ni? 

Honesty. Semua orang suka dengan kejujuran. Apa pun sebab kita nak sesuatu perkara mesti kita nak orang honest dengan kita kan? Whatever situation sekalipun ke? 

Once, kawan beta pernah bertanya? 

"Akak, saya ni teruk ke orangnya?" 

If you all's dalam situasi ni what will you tell her? 

Kalau beta, randomly asking her back, 

"Do you want a truth or dare?" 

Macam main game truth and dare pulak kan? 

Well. Honest is someone can't tell lies. Like Pinocchio. He can't tell lies and when he tell lies, his nose will be grown. Kalau wujud semua orang jadi pinocchio memang heaven la kan. 

Ada setengah orang cakap, kadang-kadang kita perlu menipu untuk tidak sakitkan hati orang? Means? beta tak berapa nak faham kat sini la. Sebabnya?? 

Beta one of those Pinocchio. Hahaha Even my nose tak ada la grown like him, but I can't tell lies. Once I tell lies, I felt very bad. Macamnya, susah sangat ke nak terus terang? 

tak. Tak susah pun. tapi saya tak nak sakitkan hati awak. hahah

Idea nak bercakap pasal kejujuran ni perlukan open mindset. Sebab once you know me, you know me. hahaha

okay. meraban lagi. Inilah jadikan bilanurmembebel. Al-kisah sedang mencari bahan rujukan untuk subjek. krroooohhh~ ngantok disebabkan library yang begitu sejuk, and angin di luar pun sedap.. pergh~ nyenyak tido ni. 

Baik la kawan-kawan, beta mengundurkan diri. Kot-kot ada yang bosan saya ni macam see the thru mirror, haa~ pun tak nak la membosankan semua orang... 

Okay. bai.. 

jumpa hujung minggu. 

18 comments:

  1. better berterus terang coz truth hurts for once but lie hurt forever..peace

    ReplyDelete
  2. i like ur style.. zizie pun jenis berterus terang.. i wouldn't tell lies but i will avoid the question if i know the person cannot bear with my answers.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. taapi kalo org tu mendesak I jujur je cakap. hahah nak sangat jawapan kan? lulz~

      Delete
  3. kak ainie, tak salah pun kita jujur em lagipun lagipun baguslah haha btw kita naif jugak orang T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha naif2 kita pun sering di salah ertikan.. T^T

      Delete
  4. nce sharing btw lagu ape ye kt blog nih..best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah lagu love me so by stereo kicks. :D

      Delete
  5. hahaha kadang-kadang kita kena menipu untuk jaga hati seseorang tapi orang kata lebih baik berkata benar walau menyakitkan. ceh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi if menipu hati i pulak xsedap.. :'( btw thnx for dropped by.. :D

      Delete
  6. setuju tu.. tapi kalau nak cakap benar pun boleh cakap time mood org tu ok. bawak gelak2.. haha.. itu ok la...

    ReplyDelete
  7. ada masa elok kita diamkan tapi biasanya akan bawa kesan buruk pada jangka masa yang panjang.. susah nak jujur tapi ada juga kebaikannya :)

    ReplyDelete
  8. salam bagi akak memng jujur tu penting tapi kadang kadang ada yang tak terima kejujuran kita

    ReplyDelete
  9. Yup jujur tu penting eventho it hurts. Kena cakap dalam bahasa yang mudah difahami tapi tidak menyakiti hati sesiapa :)

    ReplyDelete

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~

Instagram

Pinterest