Friday, February 12, 2016

43/366 - midnight of day twelve of february

yuhhu~ 

adeh~ tetiba idea datang melimpah ruah di kala beta cuba nak menghafal skrip untuk present esok. phew~ nervous tahap petala kelapan labu. 

Mangai sungguh nervous dia. Sudah la last semester langsung tak ada presentation disebabkan takwim yang kelam kabut,  semester ni... omai~ 

Tak leh na move on lagi dari tak present kat depan. 

Moh ler.. Beta sharing sikit tips-tips untuk gather all your courage untuk present. Kalau tak kumpul dari zaman universiti/kolej/sekolah or whatever, sampai bila u'olls takkan ada keberanian nak speech kat depan. EXCEPT u'olls pendebat tegar yang masyhur di sekolah, itu memang tak dapat nak dinafikan kefasihan tutur bicara anda. 



"There are two types of speaker. Those who get nervous and those who are liars."
-Mark Twain


haaa.. so anda yang mana satu?

Kalau beta, officially la yang nervous sebab beta langsung tak ada keyakinan nak buat public speech ni.. Kalu boleh pingsan atas pentas or in front people tu, memang tumbang dah. 

Tips-tips untuk be a great public speaker:

1. Don't expect PERFECTION from yourself

La~ ni, kita baca apa yang kita perlu tahu. hadamkan dan fahamkan. And jangan la expect yang kita ni akan sama macam orang besa yang cakap tak perlukan text di depan tu. Even Pak Jib pun pakai text tau. 

2.  Avoid Equating Public Speaking to Your Self-Worth

Yang ni pun minta la dijauhkan. Bayangkan kalau anda duduk di tempat audience, presenter yang macamana yang anda nak dengar? 

3.  Avoid Being Nervous About Your Nervousness

Stop la kira "weh, aku neves weh.." benda ni please la elakkan. Neves. tarik nafas. hembus. haa~ be cool man. Even pada hakikatnya kaki kau dah lembik macam jeli.

4.  Avoid Trying to Memorize Every Word

Yang ni yang beta selalu buat. Cuba nak hafal semua word yang ada dalam text yang beta dah karangkan. Pahtu dah present, semua ke laut. dah duduk tu, damn! apa yang aku melalut kat depan. 

5.  Avoid Reading Word for Word

Hahaha yang ni.. penting elakkan! jangan fokus sangat dengan slide sampai lupa audience. Weh~ nak cerita dengan dinding ka? 

Haa~ neves tak? hahaha adeh, tak terbayang esok. Sudah la awal pagi di hadapan 43 student. include sorang lecturer. Ado~ labu labu. But, nak jadi HR executive nanti, beta akan mendepan dengan lebih ramai pekerja, okay? So, bak pe nak takut la ni kan? Yes, you can do it! 

Gambatte ne~ 

PS: Nervous nervous pun jangan lupa doa, in syaa Allah anda mampu buat yang terbaik. kan?

Anyeong! Jalja~ 







8 comments:

  1. Dylla pun kalau kat sekolah dulu memang suka menghafal. Tp bila dah masuk uni tak boleh hafal dah sebab banyak sangat benda kena cakap plus takde masa dah nak hafal haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah zaman u ni, main taram je la cakap apa.. Janji cakap dengan konfiden. :D

      Delete
  2. tak suka present haha all the best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha thnx for your wish my presentation going well.. :D

      Delete
  3. Kalau saya selalu time present lagi nervous lagi kuat suara daan tangan akan bergerak kiri kaanan atas bawah mcm karam singh walia tv3..,haaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah macam karam singh walia yer? tapi kira okay la jadi positif aktif..

      Delete
  4. dulu paling tak suka kena present kat depan tapi lama-lama bila dah selalu present sampai rasa tak sabar nak present lagi hahaha lol tapi nervous mmg tetap ada T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan?? hehehe sama la kita. sep sep sikit~ :D

      Delete

thanks for leaving a comment. Always appreciate it~