Saturday, January 30, 2016

Segmen Bersama Leya Yeolly



hahahaha gigih beta gigih.. 

hahaha berjaya menghasilkan satu entry segmen dengan skrin yang kecik ni. haha 

walaupun agak payah la sikit sebab terhad dan sangat kecik. membiasakan diri la yer cik aie.. 

untuk cik Leya...

beta nak cik Leya edit blog beta ni secomel blog cik leya... boleh tak?

mangsa tag:

cik nurul & Cik Farah

okay.. Sekian

-Good Luck yer-

PS: sila klik banner untuk join yer.


Thursday, January 28, 2016

story 28/366

hai hai hai~

beta dah janji kan nak post hujung minggu? walaupun cuti beta dibekukan dan menyebabkan beta tak dapat balik untuk update with you gais~ TvT 
Beta try update dengan segala apa yang ada. T.T

Buat kalian, 
Terima kasih kerana tidak membiar sepikan blog ni. Terima kasih sebab singgah dan terima kasih untuk tagged saya dan tak dapat nak join segmen sekali bagai. 

But, good news.. 
I always read your komen on my blog, your new entry and so on. 
Kalau ada sesiapa perasan la kan~ hehehe

Makanya, entry kali ni kosong tanpa sebarang gambar. eh jap. cuba beta try secara manual dulu. kot2 la dapat campak sebijik dua gambo pun cukup
la.

Haaa~ betapa susahnya bekerja tanpa skrin besau.. T.T

apalah beta punya kegigihan ni. atleast ada la kan? yosh~ congratz.

Kisah hampir 4 hari tak mengupdate, beta sedaya upaya menahan diri untuk tidak menangis sebab tak dapat blogwalking, jerit sana jerit sini kat blog orang lain. Join segmen. sedih la jugak. Tapi, tak apa. ada masa pandai la beta mencurinya. haha

Back to student life, for last year make me wonder... haa~ why senior dulu2 suka nak sombong2 yek? hahaha

yela.. masa dulu memula masuk jadi junior, bila pandang senior2 rasa macam keciknye dunia bila tengok pandangan dorang tu. Tapi, once I been a senior, I felt like... "Aku masih junior lagi ke?"

Sebab pandangan junior zaman la ni lagi dahsyat dari pandangan senior. Pelik? Ke beta ja yang rasa macam tu?

Pedulikan la. yang penting beta dah final year.
 dan gunakan final year dengan baik.. duhai diri~

◾ Prepare diri untuk praktikal

Yang ni adalah benda wajib la buat mereka di final year. Persiapkan diri untuk menceburi diri dalam alam pekerjaan. intership, latihan amali, praktikal dan apa jua namanya. Yang penting masa tu siri kita kutip sebanyak-banyak ilmu yang berguna. Kalo diri sendiri masih berada di takuk yang lama, yang masih nak konon buat hal sendiri.. Jangan harap la mampu hidup di zaman pekerjaan. ye dok? eh eh~ apa entry malam ni macam emo sikit?

hehehe dah la jumpa seminggu sekali, ada hati lak nak emo. hehe Tetiba lak rasa macam nak lepas dendam tak dapat update every day, ini la padahnya. Kena lagi first week balik kolej, cuti beku pulak. Dengan karnival yang harga gempak-gempak semua. Memang berdarah mata nak oi~

Why? Why mesti first week or first month aku jejak kaki ke kolej?

1. Sebab semua orang baru dapat BR1M
2. Sebab student bakal mendapat PTPTN .

haa~ pandai kan pihak kolej? Bijak2...

Beta pun tak terfikir idea ni untuk negara beta.. Ah~ sudah la. beta nak rakyat beta hidup aman damai. ecehwah~

mengarut lagi meraban.

huish~ jangan la tension sangat. relax suda. Dalam week ni memasing teman-teman blogger pun tak banyak update entry. Al-maklum semua busy dengan life masing-masing. Beta harapkan kalian moga dalam keadaan baik-baik aja. Moga sentiasa dalam rahmatNya.

◾ TPPA?

Apa tu? What happen? Tengok bersepah viral sana sini. wonder la apa yang sebenarnya terjadi. Beta ni kalau sudah kembali ke kolej. Otak dan memori dah fokus dengan kuasa 100% pada subjek dan pembelajaran. Tetiba pagi tadi lepas dah settlekan segala urusan macam nak bukak facebook. ternampak la segala benda ni.

geng~ ade sesiapa rajin nak buat review tak? Based on SINI TPPA itu bukan la sesuatu yang menguntung segala penduduk sesebuah negara bahkan ianya bakal menjatuhkan negara tersebut? and, guess the best part is our goverment os try their best to melaksanakan TPPA tu. omoh~
Dan bagaimana?

Beta selaku raja negara kecil beta.. tak mahu la negara besar beta musnah kerana kecerdikan pemimpin beta. allahu~ beratnya tugas pemimpin.

Teringat President fakulti beta punya statement, "TANGGUNG di dunia, JAWAB di akhirat."

Allahu. bukan la tidak mengalakkan sesiapa nak jadi pemimpin. cumanya untuk menjadi pemimpin itu, anda perlu ada sifat-sifat Rasulullah SAW yang empat tu. Kan?

Sudahnya, beta mendoakan yang terbaik untuk negara beta. Marilah bersama-sama kita mohon Allah tunjukkan kita mana yang terbaik buat Malaysia.

Okay la. disebabkan esok beta ada urusan seawal subuh, hahah menipu besau~

beta mohon undur diri.
 Thnx again ya. bagi yang sudi jengah ke mari. Ada masa, beta jengah kalian semua.

ps: Saranghae.  ♥♡♥♡ hehe




Sunday, January 24, 2016

story 24/366



It's been awhile, right? 

Alkisah nak buat entry hari-hari, nak update story every day in this year, tidak la kesampaian. Why? Because I can't purchase the broadband I want to. Why again? Huh~ because of some technical probs with the postpaid thing. Damn~ 

Makanya, terpaksa la redha wa pasrah again untuk merelakan diri berblogging every weekend saja. Sedih ni~ sob sob sob je. 

Terlebih dahulu beta nak habaq mai la kat hangpa semua, apa-apa jangan la tinggalkan blog beta tergapao-gapai keseorangan ya. Kalau beta dapat story mory pun, perhaps dari phone yang tak berapa nak besar tu. 

Hari ni kot, daftar asrama. Back to the lonely life of student. Yang~ krik krik ja rupanya.. 


Cerita since back to tanah Pemerintahan Parameswara.. 

Sebut tentang tanah Parameswara, ramai geng confius. Dengan beta sekali terconfius balik. Sebab masa study Kajian Tempatan zaman sekola rendah, Parameswara daripada Sumatra singgah ke Temasik, singgah ke Melaka kan? Ke beta yang salah. Pahtu Parameswara bermaustatin di Melaka. That's why I thought Tanah  Parameswara tu is Melaka. Adeh~ failed nau Geografi bagai ni. 
So, nak panggil Melaka as, Bandar bersejarah Malaysia? ah~ tak best la bunyi dia kan.. heheh 

Tinggalkan hikayat sejarah tu di belakang, apa yang penting mereka yang baca ni, memasing p gooogle balik Parameswara berasal daripada mana termasuk la beta yang menaip ni. hahaha lawak kan?

Sebelum aku kehilangan idea, moh ler sambung cerita yang tak dapat nak di update saban hari tu. Lepas dah frust dengan tak dapat purchase broadband tu, beta rasa macam, how I can interact with my blogger? How do I spend my day without blog? hahah teruk nau bunyi frust dia tu. Bila da frust menonggeng selama 2 hari yang tak jenguk blog ni, hari ni baru nak bukak balik dengan harapan kalian tidak meninggalkan beta keseorangan. 
Thanx for yang sudi drop by, walaupun tiada entry baru. :D Saranghae~

-sudahnya- 

Beta berkemas, dan kehilangan idea. 
Otak dok fokus balik asrama, daftar subjek dan mulakan kehidupan boring as student. 

yeehhhh~~

sampai ke temu hujung minggu seterusnya.. 





Segmen Blogwalking By Nurnbla (January)



Thanks for Cik Leyha tagged beta untuk join segmen ni... 

SO, sekarang giliran beta pula untuk tag mereka yang beta sayang...



 


PS: CLICK BANNER UNTUK JOIN TAU.. 

-Good Luck-





SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST FEB - MAC 2016





Mari Tuan-tuan, puan-puan dengar ini cerita~ 

Beta ingin mengajak anda join pencarian Bloglist by Kejupenyet ni~ 

Join tau... 

PS: CLICK BANNER UNTUK JOIN.


-Good Luck-
Friday, January 22, 2016

Story 22/366

Alhamdulillah selamat touchdown di Tanah Parameswara pada 0056 waktu tempatan. eceh~ setelah bersedih sebelumnya, dengan hati yang masih deep inside hurt a little bit, tetap jugak thankful. 

Alhamdulillah. 



Masa nak take off. hahaha jangan ditanyakan mana pemandangan indah di waktu malam kerana ianya hanya mampu dirakam dengan kamera ciptaan Allah SWT sahaja. haha 

Journey yang first time beta rasa really upset when leaving home. Why first time? Actually tiap kali nak balik ke Tanah Malaya ni beta sedih but this time, I am real cried. hohoho Mian he~ susahkan semua orang atas pemilihan masa yang tidak sesuai. Rushing dengan maghrib memasing, jam 19:05 baru move dari rumah. Nasib la rumah tu sekengkang giant je ke airport. And thankful tak kena reject untuk check in. Hoho first time in my whole life, rushing bak hang nak fly. Ches~ 

Lepas check in, salam sekalian manusia yang disayangi, dan miss sorang sebab dia sibuk cari parking. haha kesian dia. Mian he adinda ku~ sampai ketemu lagi. 
Masuk, check kastam, duduk tak panas punggung dah gate open. hah~ gila!

But don't worry, for those curious, Miri International Airport tak la besau macam KLIA or KLIA2 nak berjalan dari entry ke gate memasing. So, don't worry. Part paling best, I'm lone ranger comey dengan ketidakramaian manusia yang fly malam ni. Mungkin sebab ramai dah naik Airasia kot sebelum tu. hehe 

Part paling tak best is, I'm sick. Tak sedar diri batuk teruk, makan kacang while terkekeh gelak lantas tersedak dan pingsan! haha idok ler pingsan. Cuma rasanya tu, auch! sampai meleleh air mata macam kena dera. Parah! nasib beta suka ngangkut si kecik ni~


Sebabkan dia kecik la beta terpaksa minta topup air. Phew~ sakitnya dada masa tu.. Allah je tahu. Nasib la tak pakai inhaler untuk extra air.

Beta suka naik Mas Airlines sebab ada tv. Tapi kena tengok jugak la sebab untuk domestic dorang kat exchange aircraft tu, kalau bertuah ada yang ada tv, kalo yang kena yang aircraft lama, tak ada la.. (ni daripada pemerhatian beta la) 

Utnuk flight dari MYY-KUL or KUL-MYY selama beta naik ni, ada 3 ke 4 aircraft yang selalu Mas Airlines pakai. Tapi, ada 2 ja yang ada tv. Dua lagi tak ada. Macam yang beta naik kali ni, MH 2585 ada tv. So lucky la. ada lagi. Nanti beta update kalau beta ingat. Sebab mana entah list dia beta simpan. Bila dah tau mana aircraft yang ada tv tu, boleh la naik dengan happy. Tapi, bila tak ada tv, muka macam belacan sebab dok fikir nak buat apa sepanjang 2 jam 15 minit tu. 
Macam last trip KUL-MYY naik airasia, bosan bak hang. Sudahnya beta tidur ja. hahaha

Landing is the other worst part kalau naik Mas Airlines. why? Because dorang punya landing sangat menyakitkan. Pap! macam terjatuh dari langit dan seret. gitu la. Tak smooth. I know jadi captain tak senang, penat fikir bawak banyak penumpang, since landing is last part tapi tak kan la. Bab landing beta prefer Airasia. Dorang sangat careful masa landing sampai kita passenger tak perasan pun kita dah landing. sorry~ hehe 

Makanya selamat la sampai beta di Tanah Malaya. Kutip bagasi, tunggu orang amek sat. Singgah makan sat, and terus gerak ke Tanah Parameswara because driver and co-driver need to work tomorrow. 

Tamat la sudah perjalanan beta dari Bumi Kenyalang ke Tanah Parameswara. Untuk next 5 month I'll spending my time here for final year. Ha~ doakan beta do my best untuk deanlist yang beta dahagakan. huwaa~ T.T 

Once, I want to experience how do you feel when you see your result is above 3.50++? 

Dah boleh la, betulkan balik niat, buat semua kerana Allah, belajar untuk dunia dan akhirat, bukan semata mahukan sijil tapi untuk menambahkan ilmu di dada. 

huish~ dah jam 4. Jetlag tak leyh tido. konon~ haha 



Segmen Blogwalking + Bloglist #2

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)


Join k...

PS: Shawal, sis nak duduk kat bloglist shawal forever. hope ada rezeki la.

hehe


Thursday, January 21, 2016

story 21/366 -last day

Orang selalu cakap, benda yang selagi ada di depan mata, dalam genggam jarang dihargai, bila dah tiada atau dah berjauhan, masa tu la baru nak ingat. kan? 

Ulang la banyak kali pun, remind la banyak mana pun, janji la tinggi melangit, bila dah dapat semua tu hilang ke laut. Entah ke mana tenggelam sendiri pun tak tahu. 

Why? 

Because we are HUMAN. 

Jangan pulak terngiang-ngiang lagu HUMAN  - Christina Perri tapi parody version oleh Jinny Boys. 

Oneul, majimak giya. Hari terakhir beta di rumah. ada lagi 18 jam tolak tambah semuanya sebelum fly back to Tanah Parameswara esok. Sedih~ sebab kena marah dengan ayahanda sebab beta amek tiket malam. Normally la, ayahanda selalu amekkan kitaorang tiket awal pagi. 0620 tu dah fly. Senang kerjanya. Beta pulak, ngeng amek tiket malam. and paksa nyusahkan orang amek beta pulak malam tu. Adeh~ ayahanda terchenta. Beta terlupa masa nak purchase tiket tu, pasai apa beta amek tiket malam. Haiya~ mian he~ TvT

Masa tu ingat nak join view malam. Konon tak nak stress2 la balik ni. Hamek kau~ belom fly dah stress. Can't I just enjoy the moment, please? Kalau tak nak susahkan sesiapa, tak apa. beta tak kisah. Hidup jugak kot, In syaa Allah. Sedih ni~

Lain pulak yang beta luahkan kat sini. 

skip skip skip... yehaaa~




Dah habis hujan,, moh ler kita next stage. 

Sebenarnya beta nak sharing pasai beta berjalan date dengan adinda terchenta yang kebetulan tak kerja semalam. Asalnya nak ajak tengok wayang la hape, sudahnya kami pusing-pusing je. Spending time dengan lepaking exchange story yang berkurun lamanya tak catch up dan apanye. 

ah ah ah 

bertaburan dah idea. Ke laut memasing. ah~ 

Ingat kan nak tulis berjela-jela tadi. Nampaknya harapan hanya ke laut je. 

Before I gone, teach me one thing. 



Sayonara tanah Miri, panjang umur kita jumpa lagi. 

From my bottom heart. This song dedicated for my all love that I left.



I may no a perfect daughter, or perfect sister, althought I try be the one even you not say so. 

I not the one that you can lean on, but if you have times to look at me, I may listen to your story. 

How ever, people always said; word as easy it will out, but it's hard to do. 

Maybe they were right. I'm sorry and goodbye. 

till we meet again. ~ 

Birthday Giveaway by Finurz Creations 2016


wah wah~ terasa lama beta tak jengjalan dan lepak kat blog kengkawan sedangkan baru dua hari. Semalam ada jugak jengjalan, tapi, tak lama. Mian he semua ya~ 

eh eh... bunyi macam ada ja orang rindu beta ni. haha perasan sungguh. 

Dah-dah jangan nak merapu lagi hari ni.. 

Beta cuma nak cakap untuk entry ni.. beta nak ajak kome semue join segmen ni. 

Actually tuan tanah ajak orang lain, beta tengok macam menarik and saja nak join.. hehe mana la tau ada rezeki lagi. Amiin~ 

Jom la. meriahkan.. Reramai lagi better right? 

K.. beta nak bebel dalam entry lepas ni. 

Join tau. Jangan lupa pulak. 

P/S: KLIK BANNER UNTUK JOIN. 

-selamat bersegmen- 

Tuesday, January 19, 2016

SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER # ROUND 1



 Abang JM kita continue lagi dia punya  Segmen: Jom Tambah Follower ritu, so, kena continue la. Ingat memula tadi macam tak join pulak segmen ni. hehe sorry la, ada masalah memori lost sekejap. thanks la dapat buat backlink bagai nak check. hehe 


Mari kita continue dengan jawab 10 soklan ni. 

Okay. 


 Seorang kecik molek yang awkward. 

 Sarawak Bumi Kenyalang. yeah~ 

 Masalah yang sakit hati, nangis dan tido. Masalah yang tak leyh nak difikirkan senyap dan dengan music, Masalah yang perlukan rujukan, tanya sana sini. hehe

 Idea berblog? Since 2008, macam best je kalau ada blog. Sebab dulu suka menaip tapi tak tau nak taip apa. So, bukak blog untuk membebel. Macam dalam cerita ni ada terjumpa blog lama yang dah tak ingat langsung apa acc digunakan untuk login. 

 Dah jawab kat atas. hahah

 Pernah. Selalu celebrate dengan mak sebab satu bulan dengan mak. Kalau tak pun dengan cousin sebab kitaorang share tarikh yang sama. Hadiah? Naaa~ eh ada. orang jauh sanggup poskan hadiah untuk beta. :) kenangan giler sebab dia hantar teddy bear. *Auch malu beta.. *

 Hurm... berat nang soalan ni... Nak skip boleh tak? In syaa Allah semua nak yang terbaik untuk diri sendiri kan? Siapa pun dia, accept as he is. rite? 

  Naaa~ so far tak ada lagi la. 

 Simple. Sangat simple. But, I rabun, disebabkan tulisan kat blog JM tu comey sangat pakse rabakkan mata sekejap tenung ayat tu. hehe

 Layak ke mana tu JM? hahaha bagi saya 74.65% kot. haha why a lot of number? Because I really don't know how to rate it. As long as blog JM kemas, as senang baca, banyak input it's okay for me. Sebab JM cool~ hahah 


K sebelum beta merapu meraban lagi dengan lebih panjang melalut sampai engkome sume tak leyh nak hadam.. baik beta ngundur diri. 

hehehe 

Hope you guys enjoy. Banyak melalut ja dalam ni..  mian~ :D


Monday, January 18, 2016

Story 18/366

Omigod~ 

Tidak kusangka~ cerita hari ini selepas beberapa hari menyepi. hehe Sebab kan tiada idea. and... hakikatnya blog yang semakin berat yang beta ndak tahu lagi gi mana mau lakukannya. T.T

Sudahnya beta sedikit heran apa yang dikacau HTML template sampai sidebar kiri terlebih ke kiri dan kini beta menukarkannya ke kanan. dan terasa macam beta ni left handed pulak. 

Omoh~ banyaknya cerita menarik minggu ni. I mean weekend ni. Shocked plus happy punya berita. Hope ianya berkekalan. Amiin~ 

1. Beta menang giveaway. 

Remember beta join segmen GA pada Januari 1, 
Hari ni dia umumkan pemenang. Mula2 beta macam, eh.. aku ada join ke kontest ni.. hurm. Tengok la siapa menang. Then suddenly, la! nama aku!! wow.. Dah la dalam minggu sama, beta berjaya jadi bloglist adik Najwa sempena Segmen Birthday dia. And now, omoh~ thank you guys. 


Meleleh air mata dengan air hidung sekali ha.. berjangkit nih virus dari jiran sebelah rumah 2 beta. Memang alhamdulillah tak terhingga. Tak sia2 dengan dapat geng followers yang sporting lagi baik hati, dengan kalian semua pembaca misteri.. Omaigod~ beta tak habis lagi dengan shock ni. 

Okay. Wake up and get a grip! 

2. Jalan dimudahkan. 

What happen if somewhere you felt you were lost? At the end, someone makes a way for you. Of course happy kan? Even, me myself never had encourage to walk that path alone. In syaa Allah bak kata orang, be positive and all around you will be a good one. 

So, conclusion, this week are my last week at home. Soon, I will fly back to Tanah Parameswara untuk study. Tanpa sedar nanti, tahun ni pun berlalu dengan cepat. 

That story for day 18. Thank for be with me, stay with me. and saranghae~ :D
Thursday, January 14, 2016

99 siapakah awak???

waaaahhhhhh~ 

dah 99.. omoh~ excited lepas tengok Moorim School, bukak blog tengok dah 99? omoh~ makin excited sampat tak tahu nak update entry mana dulu. 




Allah~ alhamdulillah. Manusia yang bertuah lagi comel itu adalah...

*drum roll*

Taraaaa~ 

tahniah buat blogger comey Kim Chaa yang baru nak follow back beta...


Rezeki dia. hahaha

Memang sayang nau dengan Kim Chaa ni sampai terjerit pulak kat shoutbox dia. 

ehm ehm ehm.. 

awak, jangan lupa pm beta tau.. 

Kalau tak pm, terasa beta nanti. 

Orang nak grant pun tak sudi ke?

Mian kim chaa ~ah.. Beta curik pic u kan G+..


hehehehe jangan marah...

Giveaway from Suria Online Shop



hai hai adik-adik, kakak-kakak, abang-abang, 

Hari ni beta join GA lagi. haha

Sambil tu nak la jugak ajak kome sume join jugak. 

Cara nak join?

KLIK LA BANNER DI ATAS.

sekian.

-Selamat Mencuba-
Wednesday, January 13, 2016

Menanti 99?

Waiting...
counting.....
watching.....






Alhamdulillah, thnx for all fellows, members and followers yang sudi follow blog yang hanya la picisan ni.. T.T

Eceh~ malaih nak drama. Actually nak madah, eh.... apa tershahol pulak ni..

Just nak cakap.. I'm waiting for my lucky followers yang will tick button follow di sidebar sebelah ni. 

Hurm, why? Because I'll want to grant her/him my precious thing to her/him. *clap2*

Perancangan memula masa nak jadi followers seeker tu, konon nak start dari no 8,88, no seterusnya. But, follower menderu masuk and beta just mampu ucapakan terima kasih, arigato, xie xie, syukran, thanks, kamsahamnida la kat korang semua. 


Nak grant korang satu-satu sorang-sorang present hanya mampu doakan dalam diam. In syaa Allah, moga kita diizinkan Allah untuk terus berkawan dan sampai berjumpa. Itu pun kalo korang sudi nak jumpa beta nih.. *shy*

Makanya, marilah sama-sama kita menunggu siapa gerangan yang bakal beta grant the wish. Eceh~ 

Beta pun berdebar tengok bilangan follower tu dari tadi je masih 98. 

Macam adik kita Idiey ni, dia buat segmen dan giveaway kan, sempena dia dah dapat gain follower lebih dari 100. 

Blogger sporting macam jiran sebelah rumah beta tu, yang buat segmen #dearsofie hanya untuk follower dia. And the best part is, she granted her ALL contestant. Mean, dia bagi semua wei. phew~ 


Beta, urm... 

Nak buat, belom ada rezeki lagi. 

Tengah sibuk nak prepare balik tanah Parameswara next week, daftar kolej, prepare surat praktikal, s prepare mental dan fizikal nak balik kolej. bunyi macam banyak je padahal, dalam sehari dah siap nye pun. :p

Azam baru kan. Semester baru target masih sama, deanlist In syaa Allah. Tapi nervous dengan result sem lepas belum dapat lagi. T.T

Fuh~ sabar nur.. 

Mood nak blogwalking pun dah kurang, urgh~ maaf la beta singgah siapa yang drop by sini je. Kalo terlebih rajin beta singgah mana yang ada entry baru. Terlebih dulu nak say sorry la kat korang yek. 



And again..


Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink

klik untuk join
Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink | Bersempena Tahun Baru 2016 dan Hari Lahir Cik EN pada 16 Januari nanti, cik en berbesar hati untuk mengadakan Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink yang akan berlangsung pada 4 Januari 2016 sehingga 31 Januari 2016. Hanya perlu mengikuti syarat syarat dibawah dan korang berpeluang menjadi salah seorang pemenang daripada 27 pemenang untuk merebut hadiah hadiah bernilai RM535. 

Follow Blog Di bawah

Follow Page

Instagram

Bloglist

Hadiah? Mesti terlepas pandang ini, Cik en dah keluarkan awal ye. Boleh rujuk di bawah ini
Senarai Hadiah Hebat
Dah submit entry? Boleh rujuk di bawah ini pula
Senarai Peserta Hebat

HOODPATH Travel Blog Giveaway 1.0



Nama: Nur Khafisah Ashadi

Link: KLIK SINI

Instagram: @lady_channa

Favorite entry: KOREA!!!!

Of course South Korea. Sebab first place teringin nak pergi is di mana dunia fantasi kpop die hard fans idamkan. Mwahahah buruk benar prange.. Lulz~
Dalam masa yang sama sedih, sebab kita sama student, blogger but you are traveler and I am loner. T.T


PS; One day if you want to go the Netherlands, jangan lupa ajak ai yer~ hehe..

And

DON't FORGET TO CLICK THE BANNER TO JOIN.

-Good Luck-

First Mini Giveaway + Bloglist by Idiey


Congratulation Idiey berjaya gain follower. *clap* 

Seronok dapat kenal iedey ni. Beta pun penah tag dia juga ni. haha 

Sekarang dah boleh buat giveaway segmen bagai. waaa~ tahniah! tahniah! 

Okay la geng~ beta just nak ajak kome join segmen ni.

Jom~ tambah follower bersama Idiey ni.. 

PS: SILA KLIK BANNER UNTUK JOIN.

-GOOD LUCK-


Ah~ geng comel kite:

Ms cute Fieyqa

Monday, January 11, 2016

SEGMEN BLOG REVIEW by LITTLE MISS SNOWFLAKE



Apa lagi dia nih? hahaha sabo je la nengok spam dia nih.. hahaha

relax brader, brader relax.

Di ptg isnin yang indah lagi nan tenang, 

Angin sepoi-sepoi bahasa meniup dari blog Little Miss Snowflake. 

Ha~ patut la sejuk sikit. Ada salji ghupenyer. 

Bila dah sejuk, sedap ler nak lepak kat tanah dia. 

Dihiasi dengan snowflake, blog yang simple dengan wana kelabu-peach tu, tenang mata memandang. Tapi, tak leyh lama. Dengki beta tahu. Guane dia buat blog dia cantek lagu tu? T.T 

Dengan kata-kata yang auch~ #deep kau. 

K. Dah balek. Tak sanggup nak tengok lama2. geram pulak. 

hahaha jangan nangis pulak baca nih yer, Lisa? 

honest, tulus ikhlas dari kalbu gitu. 

Tak ada la. Beta "kenai" Lisa ni pun dari segmen, so masih newbie lagi la dengan dia. 

Salam kenal Lisa~ 

untuk kenal Lisa lebih dalam lagi, beta pun join segmen dia. Kot-kot la nanti giliran beta buat segmen, sudi-sudi la join yer.. 

Win-win gitu. tak ada la. gurau saja bah~ 

Berjela pulak karangan aku petang ni. kbai

PS: Nak join? Sila klik banner tu ya~ 

-Selamat Mencuba-


PS 2: Segmen ni akan tamat pada 14 Januari 2016.


First SEGMEN: Mini Giveaway by Si Chubby



Bila dah terlebih jalan macam ni la dia. 

hahaha 

Sibuk dengan segmen memanjang. 

Please, jangan boring k~ :D

Cik Zizie kita buat julung2 kali buat give away, why not kita meriahkan? 

So, syarat2 nyer:

1. Follow - DONE!

2. Buat entry. HERE! 

3. Jawab soalan:

 Apa impian korang yang sebenarnya? and apa usaha korang untuk mencapai impian tu? Kalau tak tercapai apa korang akan lakukan?

Impian sebenarnya? Secara personal, I am give up person. Negative aura one. So, whenever I had an impian, I'll be like excited, As example, I want to continue study. So, bila I achieved, I study like hell for the first trial. And,  bila tak dapat markah yang high,  automatik give up. 
Dia macam, I dah usaha, why tetap tak dapat??? Sini la terpulang dengan how we REDHA dengan ALLAH. 
So, give up for awhile. Nanti bila tengok orang yang tak de la belajar semenggah mana, tapi dapat dengan cemerlangnya, kat situ boost balik semangat. 
Soalannya, WHAT IS MY REAL IMPIAN? none. I just wish I can live like others means appreciate their life. kan?
Wishlist to banyak sangat la. 

So, terjawab tak? Kalau tak, maap ler. serius tak ada impian. Boring kan? 

4. Mangsa kena tag:


5. DONE! that's all. 

Habis mashup dia beta dengar untuk buat entry ni. hehe

Segmen Blogwalking | Yaya Cendana



hai hai hai 

Petang yang indah ini, beta nak ajak kalian berjalan2 sambil join segmen blogwalking by Cik Yaya kita ni. 

Syarat pun tak susah. 

Apalagi, jom la join.. 

Beta rasa beta dah join dah ritu tapi macam tak ada pulak entry tu. Pelik kan? 

Takut double mable kang, kan dah susah kan orang. 

Terbebel panjang pulak. 

So, join la. 

PS: KLIK BANNER UNTUK JOIN

-selamat mencuba-

apakah?


Ohayoo~

Beta overdose rini pasai seronok sangat dapat juga design blog as I want so much. hihi

Blog mana? 


"Dia belog banyak-banyak pake apa?" 

And beta macam, 

hehehe 

"Senang bah nak manage nanti." 

Maksud beta teq, eh... terkelaka sarawak pulang.. Oups~ 

Maksud beta tu, 

macam blog nih, 

beta khususkan untuk followers seeker, segmen, suaikenal and sebagainya. 

blog kedua as u'olls can see si comey bertiga ataih tu~


Ada maksud tau berdiri nya mereka di ataih tu. Susah payah jiran sebelah rumah dua beta buatkan. 


Si blonde baju puteh tu, untuk rahsia di sebalik empunya aienienka. ha~ gitu.. 

Si grumpy tuh~ err.. untuk apa yek? kejap..

Haa~ yang tu untuk beta berkarya kononnya. hahaha 

Dah! jangan gelak. cer try masuk. Lalu berfantasi la kalian. hahaha

ni preview dia sikit. Setelah beta bersengkang mata edit yang tak seberapa. 


Hasil belajar tak semenggah di youtube untuk header, phew~ dapat la kekonon gaya gitu. 


Pahtu, untuk si rambut meghah yang naughty tu, beta punya collection. Segala jenis review la beta masukkan kat situ. 

Movie,Drama dan lagu semua ada. Yang best beta punya favorite la. So, in case la korang berkenan nak tengok apa la budak ni merapu meraban dalam collection kononnya ni, 


See? u'olls yang friend di G+ beta tu tahu la kalau sometimes beta sharing kat sana. 

Hehehe mian he~ 

Untuk blog ni jugak beta edit tak seberapa sebab tak reti and malas nak baca coding bagai. 

Aturkan balik semua entry pun sekian lama gamaknya, 

ni kan pulak nak edit. phew~ memang seminggu bertapa la jawabnya. 


Ni la hasilnya mereka duduk bertiga. Eksaited pulak beta melihat. 

Wish one day, aienienka tu boleh jadi brand name ke hape. 

Angan-angan tak suda. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entry ni just nak bagi tau kome semu tu je. hehe 

Thanx sudi baca sampai habis. 

Kalo rajin, singgah la sana dan sini. 

Kali ni tak jadi followers seekers dah. hahaha

:D


Sunday, January 10, 2016

Giveaway New Year 2016


Kon Banwa minna san~ 

petang ni, beta nak ajak kome sume join give away yang dilancarkan oleh adik Izza Sakura baru launch semalam. Moh~ ler rerame join. 

Lagipun, lama kot tempoh dia. So, apa lagi, jom kita serbu~

PS:SILA KLIK BANNER UNTUK JOIN.

-Good Luck-
Saturday, January 09, 2016

TUTORIAL: customize linkwithin


 Cik Tomo kite tanya beta,

Maka di sini beta menjawab. 

Pada anda yang belum memilik linkwithin boleh klik SINI untuk dapatkan widget tersebut. 

Bila anda dapat widget tu, dia simple as kotak. so untuk dia bulat macam ni,


nampak lain kan dari asal? 

and step untuk jadikan dia bulat ni. 

1. Pergi ke >>TEMPLATE >> EDIT HTML

2. Expandkan <b:skin>....<b:skin> anda 

3. CTRL+F cari  ]]></b:skin>  tag

4. Paste kan code di bawah, atas ]]></b:skin>

.linkwithin_div {
background: #EEEEEE; /* Background color for the related posts container */
padding: 0 10px;
border-top: 1px solid #DBDBDB;  /* Top border for the related posts container */
border-bottom: 1px solid #DBDBDB;  /* Bottom border for the related posts container */
}
.linkwithin_text {
font-family: Cambria,Georgia,sans-serif;
font-size:18px; /* Size for the related posts title */
color:#898989; /* Color for the related posts title */
}
a#linkwithin_logolink_0, a#linkwithin_logolink_1, a#linkwithin_logolink_2, a#linkwithin_logolink_3, a#linkwithin_logolink_4, a#linkwithin_logolink_5, a#linkwithin_logolink_6, a#linkwithin_logolink_7, a#linkwithin_logolink_8, a#linkwithin_logolink_9, a#linkwithin_logolink_10, a#linkwithin_logolink_11, a#linkwithin_logolink_12, a#linkwithin_logolink_13, a#linkwithin_logolink_14, a#linkwithin_logolink_15, a#linkwithin_logolink_16, a#linkwithin_logolink_17, a#linkwithin_logolink_18, a#linkwithin_logolink_19, a#linkwithin_logolink_20 {
display:none;
}
.linkwithin_posts {
width: 500px !important; /* Width for the related post containers  */
}
.linkwithin_posts a {
border: 0 !important;
padding-right: 10px !important;
}
.linkwithin_posts a:hover {
background: #F5F5F5 !important; /* Background color on mouseover */
}
.linkwithin_img_0 {
background: #F5F5F5;
border: 1px solid #C1C1C1;
padding: 2px !important;
transition:all .2s linear;
 -o-transition:all .5s linear;
-moz-transition:all .2s linear;
-webkit-transition:all .2s linear;
}
.linkwithin_img_0:hover {
background: #ffffff;
padding: 2px !important;
opacity:.6;
filter:alpha(opacity=60)
}  
.linkwithin_img_0 div, div.linkwithin_img_0,
.linkwithin_img_1 div, div.linkwithin_img_1,
.linkwithin_img_2 div, div.linkwithin_img_2,
.linkwithin_img_3 div, div.linkwithin_img_3,
.linkwithin_img_4 div, div.linkwithin_img_4,
.linkwithin_img_5 div, div.linkwithin_img_5,
.linkwithin_img_6 div, div.linkwithin_img_6,
.linkwithin_img_7 div, div.linkwithin_img_7,
.linkwithin_img_8 div, div.linkwithin_img_8,
.linkwithin_img_9 div, div.linkwithin_img_9,
.linkwithin_img_10 div, div.linkwithin_img_10,
.linkwithin_img_11 div, div.linkwithin_img_11,
.linkwithin_img_12 div, div.linkwithin_img_12,
.linkwithin_img_13 div, div.linkwithin_img_13,
.linkwithin_img_14 div, div.linkwithin_img_14,
.linkwithin_img_15 div, div.linkwithin_img_15,
.linkwithin_img_16 div, div.linkwithin_img_16,
.linkwithin_img_17 div, div.linkwithin_img_17,
.linkwithin_img_18 div, div.linkwithin_img_18,
.linkwithin_img_19 div, div.linkwithin_img_19,
.linkwithin_img_20 div, div.linkwithin_img_20 { 
-webkit-border-radius: 100px; 
-moz-border-radius: 100px; 
border-radius: 100px; 
}
.linkwithin_title {
color: #242424 !important; /* Color for titles */
font-family: Cambria,Georgia,sans-serif;
font-size: 12px !important; /* Font size of posts titles */
line-height: 24px !important;
text-align:center;
text-decoration: none;
}
.linkwithin_title:hover {
color: #000 !important; /* Color of posts titles on mouseover */
}


5. Save template.

Tara~ siap! 

Takut x jadi? awak2 boleh preview dulu. 

senang x? 

Kalau korang rasa tak faham, boleh rujuk, 


CR: tutorial sebenar daripada helpblogger

-SEKIAN-

Instagram

Pinterest